Kan Kusmak: Buna Ne Sebep Olabilir?
Kan kusmak büyük bir şok yaşatsa da her zaman ciddi bir şeyin işareti değildir. Teknik adı hematemez olan bu semptom, bazen mide içeriğine karışan kanın regürjitasyonu olarak tanımlanır.
En şiddetli vakalarda, kan kusmak, üst gastrointestinal sistemde kanama belirtisidir. Buna ağız, yemek borusu, mide ve üst ince bağırsak dahildir. Bununla birlikte, bazen semptom, diğerlerinin yanı sıra, burun kanamasından sonra kanın yutulması veya şiddetli bir öksürüğün sonucu olarak ortaya çıkar.
Kan kusma, özellikle kişi çok fazla kan kustuğunda ve buna ayağa kalkarken baş dönmesi veya nefes almada zorluk eşlik ediyorsa, bir alarm sinyali olarak kabul edilir. Bu durumlarda, tıbbi bir acil durum olacaktır.
Hematemeze ne sebep olur?
Kan kusmanın birçok nedeni vardır. Aslında, bazen kan mideden değil, dişlerden, boğazdan veya ağızdan gelir. Ayrıca, herhangi bir nedenle kan yutulduğunda, genellikle kusar.
Bu semptom, yabancı cisimler yutulduğunda veya yemek borusunda tahriş veya yırtılma sonucu da ortaya çıkar. Bu, şiddetli bir öksürük nöbetinden veya kronik kusmadan sonra ortaya çıkabilir. Diğer olası nedenler aşağıdakileri içerir:
- Yemek borusu, mide veya ince bağırsağın ilk kısmında ülser
- Mide astarının iltihaplanması veya gastrit
- Pıhtılaşma bozuklukları
- Pankreatit
- Aspirin veya non-steroidal antiinflamatuar ilaçların yan etkileri
- Siroz veya alkolik hepatit
- Ağız, boğaz, yemek borusu veya midedeki tümörler
- Yemek borusu veya pankreas kanseri
Başka hangi belirtiler ortaya çıkabilir?
Kan kusmaya genellikle mide bulantısı, halsizlik ve karın ağrısı gibi diğer semptomlar eşlik eder. Aynı anda mide içeriğinin kusulması da mümkündür.
Bazen tıbbi bir acil durumun göstergesi olarak kabul edilen başka semptomlar ortaya çıkar. Bunların arasında, ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi aşağıdakileri not eder:
- Baş dönmesi
- Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
- Bayılma
- Şiddetli karın ağrısı
- Bulanık görüş
- Artan kalp atış hızı
- Soğuk veya nemli cilt
- Solunumdaki değişiklikler
- Bir yaralanmadan sonra kan kusmak
İlginizi çekebilir: Mide Ülserleri ve Duodenal Ülserler
Nasıl teşhis edilir?
Birçok nedenden dolayı kan kusma meydana gelebileceğinden tanı için birkaç test gerekebilir. En yaygın olarak, fizik muayene ve hasta ile görüşme ile başlar.
Hekim uygun görürse sindirim sisteminin durumunu gözlemlemek için bir veya birden fazla görüntüleme taraması isteyecektir. Bu şekilde, aşağıdaki gibi testler gerçekleştirilir:
- Endoskopi
- Röntgen
- Ultrason
- Manyetik rezonans görüntüleme
- Bilgisayarlı tomografi
Ayrıca, ne kadar kan kaybedildiğini belirlemeye yardımcı olduğundan, bir kan testi veya tam kan sayımı yapılması yaygındır. Buna dayanarak, başka testler yapılabilir. Bazı durumlarda biyopsi yapılır.
Burada daha fazlasını keşfedin: Bebeklerde Kusma: Endişe Etmeli Mi?
Kan kusma: Hangi tedaviler var?
Kusma çok yoğunsa, kan transfüzyonu ve vücuda rehidrasyon sağlamak için sıvı verilmesi gerekebilir. Her iki prosedür de intravenöz olarak gerçekleştirilir.
En yaygın olarak, doktor kusmayı durdurmak, mide asidini azaltmak veya varsa ülseri tedavi etmek için bazı ilaçlar reçete edecektir. Daha ciddi bir durumdan şüpheleniliyorsa, vaka büyük olasılıkla bir uzmana havale edilecektir.
En şiddetli vakalarda, kan kusmak, kanayan bir ülserin, sindirim sisteminde bir yaralanmanın veya mide veya bağırsakta bir delinmenin belirtisidir. Bu durumda, takip edilecek tedavi genellikle acil cerrahidir.
Öneriler ve önlemler
Kan kusma olayından kaçınmanın en iyi yolu, mide-bağırsak sağlığınıza dikkat etmektir. Bu, uygun bir diyet ve sağlıklı alışkanlıklar ile elde edilir. Bazı yiyecekler mide asitliğini artırır ve gastrit ve diğer sorunlar için daha büyük bir risk oluşturur.
Ölçülü tüketilmesi gereken besinler arasında baharatlı yiyecekler yer alır. Ayrıca kafeinsiz kahve ve çikolata da dahil olmak üzere kafein içeren her şey. Öte yandan kırmızı et, hayvansal yağlar ve beyaz unlu mamullerin tüketimini sınırlamakta fayda var.
Alkol, sindirim sistemini tahriş etme potansiyeli en yüksek olan maddelerden biridir. Aşırı ve uzun süreli tüketimi mide ve bağırsakta ciddi hasarlara neden olabilir. Tütün ayrıca diğerlerinin yanı sıra aspirin ve ibuprofen gibi tahriş edicidir.
Kan kusmayı önlemek için genel sağlığınıza dikkat etmek
Stres, iyi sindirim sağlığını etkileyebilecek başka bir faktördür. Yapılacak en iyi şey, onu kontrol edecek mekanizmalar aramaktır. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri, fiziksel ve zihinsel sağlığı koruyan düzenli egzersizdir.
Bakteri, virüs ve parazitlerin neden olduğu enfeksiyonları önlemek için iyi gıda hijyeni uygulamak önemlidir. Yavaş yemeli, yiyecekleri iyi çiğnemeli ve zihninizi sakin tutmalısınız. Probiyotik tüketimi şiddetle tavsiye edilir.
Sonuç olarak, iyi bir sindirim sağlığını korumak için dengeli ve sağlıklı beslenerek, düzenli fiziksel egzersiz yaparak ve uzun vadeli hasara neden olabilecek maddelerden kaçınarak genel sağlığa dikkat etmek önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- American College of Gastroenterology (2021). Peptic Ulcer Disease Overview. https://gi.org/topics/peptic-ulcer-disease/
- Délano-Alonso, R., Herrera-Esquivel, J. D. J., Vera-Olguín, A. S., & Sánchez-Albarrán, J. M. (2021). Síndrome de Mallory-Weiss. Reporte de caso y reve revisión de la literatura. Revista de la Facultad de Medicina, 62(5), 16-20. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0026-17422019000500016
- Hassam, A., Sarfraz, S., Sarfraz, A. (2021). Recurrent Hematemesis From Downhill Esophageal Varices: A Therapeutic Challenge for Gastroenterologists. Cureus, 13(3). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8038912/
- López-Valdés, J. C., Nava-Gutiérrez, W., Astaburuaga-Gómez, A., & Pérez-Perales, J. E. (2014). Tumor del estroma gastrointestinal como causa de hemorragia del tubo digestivo: presentación de un caso. Cirujano general, 37(3-4), 99-104. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S1405-00992015000200099&script=sci_arttext
- Marcén, B., Sostres, C., & Lanas, A. (2016). AINE y riesgo digestivo. Atención Primaria, 48(2), 73-76. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6877894/
- MedlinePlus. Vómitos con sangre. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003118.htm
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (2016) Síntomas y causas del sangrado gastrointestinal. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-digestivas/sangrado-gastrointestinal/sintomas-y-causas
- Ruiz-Tovar, J., de Oteyza, J. P., Rojo Blanco, R., Collado Guirao, M. V., & García-Villanueva, A. (2007). Dos casos extremos de presentación de tumores pancreáticos. Cirugía Española, 81(5), 284-287. https://www.elsevier.es/es-revista-cirugia-espanola-36-articulo-dos-casos-extremos-presentacion-tumores-13101827
- Wu, W., Xiang, Y., Zhang, F., Wang, Z., & Kong, D. (2022). Balloon-compression endoscopic injection sclerotherapy for the treatment of esophageal varices. VideoGIE, 7(1), 23-25. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35059535/