Bebeklerde Kusma: Endişe Etmeli Mi?

Bebeklerde kusma, daha ciddi bir soruna işaret edebilecek belirli semptomları içerebilir. Bugün neler olduklarını açıklayacağız.
Bebeklerde Kusma: Endişe Etmeli Mi?

Tarafından yazılmıştır Carmen Martín

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Bir yaşın altındaki bebeklerde kusma, çok yaygın bir fenomendir. Daha spesifik olmak gerekirse, mide içeriğinin yutak veya ağza geri dönmesinden bahsediyoruz. Yetişkinlerdeki kusmanın aksine çaba sarf etmeden veya bulantı olmadan gerçekleşir.

Bu sorun o kadar yaygındır ki aslında bebeklerin %50’sinden fazlasında görülür. Bununla birlikte, zaman zaman, çocuklukta kusma, gastroözofageal reflüden kaynaklanan bir hastalık belirtisi olabilir. Aşağıdaki makalede size nedenlerini ve semptomları anlatacağız.

Bebeklerde kusma: Neden olur?

Bebeklerde kusma, sindirim sistemi henüz tam olarak gelişmediği için ortaya çıkar. Yemek borusu, yiyeceklerin mideye geçişini düzenleyen bir valfe sahiptir. Bu kapakçık -özofagus sfinkteri- bebeklerde olgunlaşmamıştır. Bu nedenle midelerinin içeriği yemek borusuna dönme eğilimindedir. Bebekler büyüdükçe kapakçık gelişir ve kusma kendiliğinden kaybolur.

Ayrıca bebeklerde kusmaya katkıda bulunan bir başka faktör de onların durdukları pozisyondur. 8 aylıktan önce çocuklar, zamanlarının çoğunu yatarak geçirirler. Bu aynı zamanda yiyeceklerin ağza doğru hareketine de katkıda bulunur.

Ayrıca bebeklerin beslenmesinin tamamen veya neredeyse tamamının sütten oluşması da bir diğer önemli faktördür. Bu nedenle bebekler katı yiyecekler yemeye başladığında daha az tükürmeye başlarlar. Aynı şekilde, bebeklerin içtikleri süt miktarı da kusma olasılıklarını etkiler. Bir bebek ne kadar “toksa”, kusması o kadar kolay olur.

Bebeklerde kusma endişe nedeni olmalı mı?

Mama yedirilen bebek
Genel olarak, sindirim sisteminin olgunlaşmaması nedeniyle bebeklerde yaşamın ilk aylarında kusma normaldir.

Bahsettiğimiz gibi, kusma tüm bebeklerin yarısından fazlasını etkileyen bir sorundur. Genel olarak endişelenecek bir şey yoktur. Bununla birlikte, bebeğiniz aşağıdaki belirtilerden herhangi birini gösterirse çocuk doktorunuzla konuşmalısınız:

  • Kilo alamama
  • Çok fazla kusma
  • Bebeğiniz yorgun, hareketsiz ve uykulu ise
  • Yetersizlik kuvvet içerir veya kan içerir
  • Dehidrasyon belirtileri varsa- bebekler susuz kaldıklarında bezlerini daha az ıslatırlar, gözleri çökük, mukoza zarları vb. kurudur.
  • Bebeğinizin tükürdüğü sıvı yeşil veya kahverengi ise

Yukarıdaki semptomlar, bebeğinizin gastroözofageal reflüden muzdarip olduğunun bir göstergesi olabilir. Başka bir deyişle, kusma zamanla devam ederse veya bu semptomları gözlemlerseniz, o zaman daha ciddi bir şeylerin habercisi olabilir.

Kalıcı reflü, mide içeriği asidik bir pH’a sahip olduğundan özofagus mukozasında bir değişiklik yaratabilir. Aslında anemiye ve bebeğin hava yolunda sorunlara neden olabilir. Bu nedenle nefes darlığı atakları, inatçı öksürük veya tekrarlayan bronşitten muzdarip olabilirler.

Reflü teşhisi için doktorlar endoskopi, özofagus pH takibi ve radyografi gibi tamamlayıcı testlere başvururlar.

Kusma olduğunda ne yapılmalı

Ek gıda alan bebek
Bebekleri beslerken pozisyon ve rutin, kusmanın gelişmesinde rol oynar.

Kusma neredeyse zararsız ve normal olsa da hem bebekler hem de ebeveynler için rahatsız edici olabilir. Neyse ki, sorunu minimumda tutmak için alabileceğiniz bazı önlemler var. Her şeyden önce, bebeğinizi tamamen yatay tutmak yerine dik tutmalısınız.

Bu özellikle yemekten sonraki ilk yarım saat için önemlidir. Eğim yaratmak için bebeğinizin yatağının altına bir yastık veya çocuk bezi yerleştirebilirsiniz. Aynı şekilde, kusmaya neden olabileceğinden yemekten sonra sert oyunlardan kaçının.

Ayrıca, bebeğinizi sakin bir şekilde beslemek ve çok fazla yemesini engellemek önemlidir. Aynı şekilde, emzirdikten sonra bebeğinizin gaz çıkarmasını sağlamak her zaman iyi bir fikirdir. Geğirme, havanın midede birikmesini engeller ve ayrıca sindirime katkıda bulunur.

Bebeğinizi mama ile besliyorsanız, çok fazla vermemek önemlidir. Bunun nedeni, bebeklerin mamayı sindirmesinin anne sütünden daha zor olmasıdır.

Yukarıdaki önerilerin hiçbiri bir fark yaratmazsa veya bebeğiniz yukarıda bahsettiğimiz semptomları gösteriyorsa, doktorunuz ilaç önerebilir. Bunlar midede asit miktarını azaltmaya yardımcı olur. Bununla birlikte, doktorunuz reçete etmedikçe bebeğinize herhangi bir ilaç veya özel mama vermemelisiniz. Gastroözofageal reflü tedavisi için en yaygın ilaçlar şunlardır:

  • Asit üretimini azaltan H2 blokerleri.
  • Midenin ürettiği asit miktarını azaltan proton pompası inhibitörleri.

Bazen ilaçlar da işe yaramaz. Bu nedenle, bu istisnai durumlar için ayrılmış cerrahi teknikler vardır. Doktorlar, yalnızca bir bebek ciddi solunum problemleri yaşarsa veya bazı altta yatan anatomik nedenlere sahipse ameliyatı gerçekleştirir.

Sonuç

Sonuç olarak, bebeklerde kusma normaldir. Ancak, herhangi bir alarm belirtisinin farkında olmanız, bunlara özen göstermeniz ve herhangi bir şüpheniz varsa doktorunuzla konuşmanız önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.