Ebeveynlerin Yaptığı Beslenme Hataları

Çocukların gelişimi için dengeli bir beslenme düzeni çok önemlidir. Ancak, çocuklarınız için kötü alışkanlık halini alabilecek, çoğu ebeveyn tarafından yapılan bazı beslenme hataları bulunmaktadır.
Ebeveynlerin Yaptığı Beslenme Hataları

Tarafından yazılmıştır Thady Carabaño

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bu yazıda, ebeveynlerin yaptığı beslenme hataları arasından en yaygın yedi tanesine göz atacağız.

İlk Altı Ay

Bir bebek ömrünün ilk altı ayında yalnızca anne sütüyle beslenmelidir.  Çünkü, sindirim ve bağışıklık sisteminin gelişimi ve güçlenmesine katkıda bulunan besinler ancak bu yolla alınabilmektedir.

Bu dönemin akabinde diğer yiyecek türlerinin yavaş yavaş besin listesine eklenmesi gerekir. Bu dönemde yapılan beslenme tercihleri bebeğin gelecekteki yeme alışkanlıklarını ve damak zevkini oluşturur. Unutmayın, siz bebeğinizin rol modelisiniz; bebeğiniz sizin yediklerinizi, yaptıklarınızı ya da tarzınızı taklit etme eğilimine girecektir.

Çoğu yetişkinin hareketli bir hayatı vardır; ancak bu hayatın iyi bir beslenme düzenini bozmasına izin verilmemelidir. Çocuğunuz için sağlıklı bir yaşam tarzı sağlamanız ancak bu şekilde mümkündür.

Ebeveynlerin Yaptığı Beslenme Hataları

Yetersiz Kahvaltılar

Kahvaltı günün en önemli öğünüdür; bedeninize güne başlamak için ihtiyacı olan enerjiyi verir. Bu yüzden, bir çocuk okula gitmeden önce yüksek besin değeri içeren bir kahvaltı etmelidir.

Ne yazık ki, bahsi geçen hareketli hayat tarzı sebebiyle kahvaltılar çok daha basit bir hal almıştır. Birçok ebeveyn çocuklarının akademik performansını ya da sağlığını göz ardı ederek onlara kahvaltı adına kurabiye, meyve suyu ya da mısır gevreği vermeye başlamıştır.

Bir çocuk, ona ihtiyacı olan enerjiyi sağlayabilecek lif, yağ, protein ve karbonhidrat içeren kapsamlı bir kahvaltı etmelidir. Tam buğday, doğal mısır gevreği, yoğurt, kepekli ekmek ve hindi jambonla hazırlanmış bir sandviç, peynir ve bir porsiyon meyve harika seçeneklerdendir.

Düzgün bir kahvaltı çocuğunuzun konsantrasyonunu ve hafızasını güçlendirecek, öğrenme kabiliyetini geliştirecek ve obeziteyi önlemeye yardımcı olacaktır.

Düzensiz Yemek Saatleri

Yaygın Görülen Beslenme Hataları

Bir günlük rutin oluşturmak çocuğunuzu disipline etmek için en sağlıklı ve en iyi yöntemdir. Ona ufak günlük görevleri yerine getirmeyi, sorumluluklarını bilmeyi ve sağlıklı bir yeme alışkanlığı oluşturmayı öğretmelisiniz.

Düzenli yemek saatleri bir çocuğun iştahını artırır, sindirimini düzenler; ona disiplinin önemini öğretir. Buna ek olarak, ailece yenen yemeklerin paylaşım açısından ne kadar özel olduğunu da anlatır.

Bir çocuk günde 3 ana yemek 2 ara yemekten oluşan 5 öğün yemelidir. Böylece besinleri daha iyi hazmeder ve obezite riskinden uzak kalır.

Bir Çocuğun Yiyebileceğinden Daha Büyük Porsiyonlar Tercih Etmek

Çocuğunuzun büyümesini ve güçlenmesini istemeniz çok doğaldır. Ancak bu, ihtiyacından daha fazla yemek yemesi gerektiği anlamına gelmez. Çocuğunuza yiyebileceğinden daha büyük porsiyonlarda yemek vermek büyük bir hatadır.

Çocukların mide kapasitesi ve besin gereksinimleri yetişkinlerinkinden farklıdır. Buna rağmen bir çok ebeveyn çocuklarının tabağını tepeleme doldurarak haddinden fazla yemelerine ya da yemeyi reddetmelerine sebep olmaktadır.

Çocuğunuzun aşırı kilo almasına izin vermeyin; ona ihtiyaçlarını karşılayacak ölçüde, düzgün bir şekilde beslenmeyi öğretin.

İşlem Görmüş Gıdalar

Çocuklar çok küçük yaştan itibaren yiyecek tercihlerini “lezzetli”, endüstriyel, işlem görmüş gıdalardan yana kullanmaya başlarlar. Bu yiyeceklerin çoğu yüksek oranda yağ ve kimyasal katkı maddesi içermektedir.

Bu tür yiyecekleri evinizden uzak tutmak ya da çocuğunuzun okulda tükettiği yiyecekleri kontrol altına almak bir ebeveyn olarak sizin görevinizdir. Çocuklarınıza sebze ve meyveyle beslenmeyi öğretmelisiniz.

Eğer çocuğunuzun güçlü ve sağlıklı bir şekilde büyümesini istiyorsanız; protein, karbonhidrat, vitamin, mineral ve lipitler yönünden dengeli bir beslenme düzeni oluşturmalısınız.

Sağlıksız Yiyeceklerle Ödüllendirmek

canavar sandviçler

Çoğu ebeveyn çocuklarının iyi beslenmesini ister; ancak onları genellikle aşırı şekerli, tuzlu ya da trans yağ içeren sağlıksız yiyeceklerle ödüllendirir. Bu yiyeceklerin besin değeri açısından zayıf olmasının yanı sıra bağımlılık yapan çeşitli kimyasal katkı maddeleri içerdiğini de unutmayın.

Bilimsel bir araştırma, “lezzetli” işlenmiş gıdaların beynin haz alma merkezini uyararak dopamin ve serotonin gibi mutluluk hormonlarının salgılanmasını tetiklediğini, böylece uzun vadede bağımlılık yarattığını göstermektedir.

Bu yüzden, meyve ve sebze tüketen çocuklara “ödül” adı altında sağlıksız yiyecekler sunmaktan kaçınmalısınız. Aksi takdirde, bir ödül-ceza mekanizması fikrini desteklemiş olursunuz.

Endüstriyel gıdaların yerini alabilecek birçok sağlıklı ve lezzetli alternatif bulunmaktadır. Küçük çaplı bir araştırmayla çocuğunuzun damak zevkine hitap edecek sağlıklı atıştırmalıkları öğrenebilirsiniz.

Çocukları Mutfaktan Uzak Tutmak

Bir çocuk mutfak işlerine büyük ölçüde katkıda bulunamayabilir; ancak bir şeyi karıştırmak, salataya tuz eklemek gibi ufak işlerin kolaylıkla üstesinden gelebilir. Bir çocuk için, yiyeceği bir yemeğin hazırlanmasına yardımda bulunmak oldukça eğlenceli ve teşvik edici olabilir.

Bu, onu yeni yiyecekler denemeye motive etmek için harika bir stratejidir. Ayrıca, sorumluluk almayı ve iş paylaşımını öğrenmesine de yardımcı olur.

Tabii ki kesici aletlerden uzak durmasını sağlamalı, çeşitli güvenlik önlemleri aldığınızdan emin olmalısınız. Yasaklar koymak yerine ona bu aletleri güvenli bir şekilde kullanmayı göstermelisiniz.

Minik yavrularınızla birlikte hazırlayabileceğiniz kolay ve besleyici birçok tarif bulunmaktadır.

Aynı Yemeği Tekrarlamak

Akşam yemeği için uyarılan ilk organlar burun ve gözlerdir. Rengarenk bir tabak çocuğunuz için hem ilgi çekici olur hem de merak uyandırarak onu yemeye teşvik eder.

Tek ihtiyacınız olan biraz yaratıcılık ve ufak tefek düzeltmelerdir.

Aynı gıda maddesini farklı şekillerde pişirmeyi ve servis etmeyi deneyin. Örneğin; mercimekten çorba ya da hamburger yapabilirsiniz, bal kabağından krema, makarna sosu ya da cheesecake marmeladı yaratabilirsiniz.

Yeni lezzetler denemek çocuğunuzun damak zevkini güçlendirmekle kalmaz tüm ailenizin yeni deneyimler kazanmasına da  yardımcı olur.

Öneriler

Umarız ebeveynlerin yaptığı beslenme hataları ile ilgili bu yazı sizler için faydalı olur.

Eğer çocuğunuzun beslenmesiyle ilgili sorularınız varsa pediyatristinizle görüşün. Doğru yeme alışkanlıkları ve uzak durulması gereken beslenme hataları konusunda daha detaylı tavsiyeler alabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Binns C., Lee M., Low WY., The long term public heatlh benefits of breastfeeding. Asia Pac J Public Healh, 2016. 28 (1): 7-14.
  • Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breakfast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.
  • Schnabel L., Kesse Guyot E., Alles B., Touvier M., et al., Association between ultraprocessed food consumption and risk of mortality among middle aged adults in france. JAMA, 2019. 179 (4): 490-498.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.