Karaciğer Kanserinden Korunmak için Kahve Tüketin
Kahveyi çoğumuz severiz. Sabahın ilacıdır, size enerji püskürtür ve ruh halinizi iyileştirir. Peki ya aynı zamanda karaciğer kanserinden korunmak için de tercih edilebileceğini biliyor muydunuz?
Karaciğer hastalıkları gün geçtikçe daha da yaygın oluyor gibi görünüyor. Kötü bir beslenme veya yanlış alışkanlıkların genellikle sonuçları oluyor. Bu yüzden bununla ilgili olumlu şeyler duymak çok iyidir: günde 2-3 bardak kahve içmek karaciğerinizi kansere karşı koruyabilir.
Aşağıdaki bilgileri de faydalı bulacağınıza eminiz.
Karaciğer Kanserinden Korunmak için Kahve Tüketin
Bunları birazcık şüphe ile okuyor olabilirsiniz. Hatta şunu da söylemiş olabilirsiniz: “Çok fazla kahve içen ve yine de karaciğer kanserinden ölen tanıdıklarım var”. Hayattaki her şey gibi, bu konuya da tarafsızca ve bütünsel bir şekilde bakmalısınız.
- Kahve sadece kendi başına karaciğer hastalıklarının %100’ünü yok etmez: basitçe söylemek gerekirse karaciğer kanserinden korunmak için tercih edilebilir.
- Sağlıklı bir hayat yaşamak, düzgün beslenmek, spor yapmak, aşırı sigara ve alkol kullanımından kaçınmak otomatik olarak karaciğer hastalıklarına karşı bir koruma sağlayacaktır.
- Kahve ölçülü ve dengeli bir şekilde tüketilmelidir. En sağlıklısı, temel fonksiyonları optimize etmek için günde 2 bardak kahve tüketmektir. Daha fazlasını içmek kahvenin özelliklerini yoğunlaştırdığı anlamına gelmez.
Şunu da belirtmeliyiz ki, kahve tüketimi çok yakın bir zamana kadar tavsiye edilmiyordu; çünkü sağlıklı olmasından daha çok zararlı olarak görülüyordu. Fakat, son dönemlerde, çeşitli çalışmalar aşağıdaki hastalıklara iyi geldiğini gösterdi:
- Kahve içmek sizi Alzheimer hastalığına karşı korur.
- Parkinson hastalığına iyi gelir.¹
- Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, günde 2 bardak kahve içmek tip 2 diyabeti önlemeye yardımcı olur.²
Hadi, şimdi de karaciğer kanserinden korunmak için neden kahve içmemiz gerektiğini inceleyelim!
Ayrıca bakınız: Herkesin Kahve ile İlgili Bilmesi Gereken 7 Gerçek
Kahve tüketimi karaciğer için anti-enflamatuvar etkiye sahiptir
Bu bilgiyi destekleyen çalışma “Bugünün Tıp Haberleri”nde paylaşıldı ve Londra’daki “Uluslararası Dünya Kanser Araştırmaları Fonu” tarafından yürütüldü. Bilim insanlarına göre, kahvenin en enteresan özelliği bir anti-enflamatuvar olarak davranmasıdır.
- Kahve karaciğer hücrelerinde enflamasyona sebep olan genleri etkiler.
- Günde 1-2 bardak kahve tüketen kişiler karaciğer yenilenmesini destekler. Bu da enflamasyona uğrayan hücrelerin iyileşebilmesi ve bu önemli organdaki yağ miktarının azalması demektir.
Kahvede bulunan antioksidanların gücü
Kahve ile ilgili ilginç bir gerçek de şudur ki, içindeki antioksidanlar bozulmak yerine aktif kalmaya devam ederler.
- Klorojenik, kafeik veya ferulik asit gibi kahvenin içinde bulunan asitler karaciğer koruyucusu gibi davranırlar.
- Bu antioksidanlar 8 saatten fazla canlı kalırlar.
- “Klinik Sindirim Bilimi ve Hepatoloji” dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, “düzenli kahve tüketimi hepatoselüler karsinomaya (HCC) maruz kalma oranını insanlarda %40’a kadar düşürmektedir”, bu hastalık en yaygın karaciğer kanseridir.
- Uzmanlar karaciğer kanserini önlemek için kahvenin etkileyici olmasının en önemli sebebinin, diyabet riskini azaltma yeteneği olarak belirtmektedir.
Kahve tüketimi aynı zamanda karaciğer fibrozisi riskine karşı koruma sağlar
“Hepatoloji” dergisinde paylaşılan bir yazıya göre de, kahve fibrozise yol açan bağlayıcı dokuların birikimine karşı savaşma özelliğine sahiptir.
Hasta tipine göre tatmin edici sonuçlar için günlük ihtiyaç miktarı üzerine yeterli stratejiler sağlamak için hala daha fazla bilgi gerekmektedir; fakat açık olan şudur ki, kahve kronik karaciğer hastalığı olan kişilere bile iyi gelmektedir.
Günde 2 bardak kahve içmenin diğer faydaları. Hazır mısınız?
Diyabet
Başta size söylemiştik: düzenli kahve tüketimi tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olur, aynı zamanda obezite ile alakalı kanserleri ve insülin ve östrojenle ilgili problemleri de engellemeye yardımcıdır.
Fakat, sağlıklı bir beslenme düzeniniz olduğundan emin olun, günlük kahve alımını engellemeyen dengeli bir beslenme edinin.
Günde 2 bardak kalp sağlığınıza iyi gelir
Her zaman kahvenin kardiyak problemlere sebep olup olmadığı ile ilgili bir tartışma olmuştur. Kahvenin kan basıncını yükselttiğini biliyoruz, fakat bunun anahtarı kahveyi her zaman ölçülü tüketmektir.
- Kahve doğal bir antioksidan ve flavonoid kaynağıdır, bu da koroner arter sağlığını destekler.
- Düzenli ve dikkatli kahve tüketimi kalp krizi riskini azaltır. Bu sonuçlar “İngiliz Tıp Dergisi”nde yayımlanmıştır.
- Günde 2 bardak kahve içmek kan damarlarına iyi gelir.
Ayrıca bakınız: Günde Ne Kadar Kahve İçmelisiniz?
Kahve hafızayı güçlendirir
Daha önce de bahsettiğimiz gibi; kahve, Alzheimer ve Parkinson hastalığı ile savaşmak için küçük bir yardımcı olabilir. Seveceğinizi düşündüğümüz bir başka bilgimiz daha var.
Doğa Nörobilim‘de paylaşılan bir çalışmaya göre “sabahları ilk olarak içtiğiniz 1 bardak kahve kısa zamanlı hafızayı güçlendirmektedir.” Bu da günlük basit şeyleri daha rahat hatırlayacağınız anlamına gelir, mesela anahtarlarınızı nereye bıraktığınız veya işten sonra kime söz verdiğiniz gibi.
O zaman, günde 2 bardak kahve içmeye hazır mısınız? Haydi başlayalım!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Chu, Y. F. (2012). Coffee: Emerging Health Effects and Disease Prevention. Coffee: Emerging Health Effects and Disease Prevention. https://doi.org/10.1002/9781119949893
- Van Dam, R. M., & Feskens, E. J. M. (2002). Coffee consumption and risk of type 2 diabetes mellitus. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(02)11436-X
- Cross, Amanda J, and Marc J Gunter. “Coffee and Colorectal Cancer: Grounds for Prevention?” Gastroenterology, www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(18)30162-8/fulltext.
- Bravi, Francesca, et al. “Coffee Reduces Risk for Hepatocellular Carcinoma: An Updated Meta-Analysis.” Clinical Gastroenterology and Hepatology, 8 May 2013, www.cghjournal.org/article/S1542-3565(13)00609-5/abstract.