Karaciğer Problemleri İle İlgili 18 Belirti

Uzun süre veya aşırı ilaç kullanımı normal karaciğer işlevlerini etkileyebilir. Karaciğerimizi temiz ve sağlıklı tutmak için bol bol su içmeliyiz.
Karaciğer Problemleri İle İlgili 18 Belirti

Son Güncelleme: 15 Eylül, 2018

Karaciğer, vücutta detoks, enfeksiyonlarla savaş, vitamin ve enerji depolama ve sindirimi tetikleyen safrayı ayrıştırma gibi hayati işlevler taşır. Bu organa iyi bakmamız çok önemli çünkü karaciğer toksinleri sistemimizden atar ve kanı temizler. 

Karaciğer problemleri karaciğerin verimli ve etkili işlevini engelleyen birçok nedenden dolayı ortaya çıkar. En yaygın görülen karaciğer problemleri aşırı alkol ve temiz olmayan yiyeceklerin tüketiminden kaynaklanır.

Ayrıca karaciğer bağışıklık sistemi gibi dahili öğeler nedeniyle de zarar görebilir ve iltihaplanarak diğer hastalıklara karşı savunmasız kalabilir. Bu yüzden sağlıksız bir karaciğerin belirtilerini bilmekte fayda vardır.

Karaciğer Problemlerinin 18 Belirtisi

  1. Son zamanlarda sıklıkla ve yoğun bir şekilde ilaç almak,
  2. Belli ilaçları uzun süre kullanmak,
  3. Düzenli olarak günde 5 kereden fazla alkol tüketmek,
  4. Aile geçmişinde karaciğer hastalıkları olması,
  5. Kalp veya diyabet hastalığı için ilaç almak,
  6. Zayıf sindirim, karın ağrısı ve kabız, 
  7. Özellikle yağlı yiyecekler yedikten sonra başın dönmesi,
  8. Hassas bağırsak sendromu,
  9. Ağız kokusu ve dilde beyaz lekeler,
  10. Ruh halinde değişiklikler, depresyon ve zayıf hafıza, (Karaciğer işlevini yerine getiremediğinde vücuttan atılamayan toksinler kan yoluyla beyne gider ve beynin işlevini etkilerler.)
  11. Ateş, deri enfeksiyonları, astım,
  12. Yüksek kan basıncı,
  13. Şişkinlik ve sıvı tutulumu,
  14. Baş ağrıları,
  15.  Dengesiz şeker oranı,
  16. Safra kesesi hastalıkları ve safra kesesi taşları,
  17. Aşırı vücut sıcaklığı,
  18. Antibiyotik gibi ilaçlara karşı düşük direnç.

Karaciğer problemleri ile ilgili semptomlar

karnını tutan kadın karaciğer
  • Ciltte ve gözlerde sarılık.
  • Ağrı ve karında şişkinlik.
  • Hassas cilt -kaşıntı, tahriş ve şişkinlik.
  • İştah kaybı, baş dönmesi ve sürekli yorgunluk.

Eğer bahsi geçen semptomları yaşıyorsanız hemen doktorunuza başvurun. Ayrıca alkollü içeceklerden, meşrubatlardan, marine edilmiş yiyeceklerden, sakatat ve kızartmalardan uzak durun. Karaciğer probleminizi tedavi etmek ve bu organa normal işlevini kazandırmak için doktorunuzun verdiği sağlık tavsiyelerine uymalısınız.

Diğer yandan, diyabetik kişiler, aşırı alkol tüketenler, laboratuvarlarda kan, virüs, bakteri gibi kimyasal ürünlerle çalışan kişiler, obezite sorunu yaşayanlar ve steril olmayan iğnelerle dövme yaptıran kişiler karaciğer problemiyle karşılaşma riski taşırlar.

Kişisel sağlık herkesin kendi sorumluluğundadır. Bu yüzden vücudunuzun verdiği sinyallere dikkat etmelisiniz. Eğer açsanız yemek yiyin ama aşırı tokluk yaratacak kadar da yemeyin.

Onun yerine vücudunuzun ihtiyacı olan besinleri içeren doğal meyve sularını, meyve çeşitlerini tüketin ve bol su için. Kendinizi gereksiz yere yemek yemeye zorlarsanız, karaciğerinizin aşırı çalışmasına ve dolayısıyla hastalanmasına yol açabilirsiniz.

Günde 8-12 bardak su içmelisiniz. Su karaciğerin detoks sürecine yardım eder ve böbrekleri temizler. Ayrıca çok şeker yemekten kaçınmalısınız. Karaciğerin görevi yağları ve kolesterolleri dönüştürmek olduğu için aşırı şeker yemek vücudun sağlıklı işlemesine engel olacaktır.

toz şeker küp şekerler

Sağlıklı bir karaciğer için yapay tatlandırıcılar tüketmemeniz şart. Vücut, kanda belli miktarda şekerin olmasına ihtiyaç duyar. Bu şeker taze meyvelerden veya şeker otu (stevya) gibi doğal tatlandırıcılardan elde edilebilir.

Son olarak; karaciğerinizi aşırı çalıştırmayın. Kimyasallar ve pestisitlerle kaplı temiz olmayan meyve ve sebzelere maruz bırakarak enfeksiyona yakalanma olasılığını artırmayın.

 

 


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.