Karaciğeri Arındırmak için 3 Sebze Suyu Tarifi
Sağlıklı bir karaciğer, genel anlamda sağlığınız ve yaşam kaliteniz açısından çok önemlidir. Birçok faktör karaciğerinize zarar verebilir; bu sebeple belirli zamanlarda karaciğeri arındırmak için çeşitli doğal yollara başvurmanızı tavsiye ediyoruz.
Yılın bu zamanı, kendiniz ve sağlığınız için, hatta biraz da kilonuza dikkat etmek için ayırabileceğiniz bir zamandır. Kendi iyiliğiniz için atabileceğiniz en doğru ve ilk adım, karaciğerinizin fonksiyonlarını düzgün şekilde yerine getirip getirmediğinden emin olmak olabilir.
Eğer bir problem varsa, sağlığınızı korumak ve yaşam kalitenizi arttırmak oldukça zor olacaktır.
Bu makalede, karaciğerinizi toksinlerden nasıl hızlı, ekonomik ve doğal yöntemlerle temizleyebileceğinizi ve sık sık tüketebileceğiniz bu sebze suyu tarifleri sayesinde, karaciğerinize nasıl detoks uygulayabileceğinizi anlatacağız.
Karaciğerinizi arındırmak için tüketebileceğiniz bu tarifler hem sağlığınız için çok faydalıdır ve hem de lezzetlidir. Mutlaka denemelisiniz!
Karaciğeri Arındırmak Gerekli midir?
Sık sık çevremizden karaciğerimizi toksinlerden arındırmamızın ne denli önemli olduğunu duyarız. Peki ya neden?
Bu organ, vücudumuz için temel olan organlardan biridir çünkü vücudu tüm zararlı maddelerden arındırmakla görevlidir. Bazen vücudunuz aşırı toksine maruz kalabilir ve böyle bir durumda da karaciğerde yağlanma meydana gelebilir.
Ayrıca bakınız: Karaciğeri Arındırmak için 7 Neden
Hangi Besinler Aşırı Toksin Birikmesine Yol Açar?
- Kötü sindirilmiş besinler,
- Sağlıksız yağlar içeren besinler,
- Aşırı hayvansal protein,
- İlave maddeler: koruyucular, renklendiriciler, aromalar… vb,
- Alkol,
- Tütün ve zehir içeren alışkanlıklar,
- Kirlilik,
- Olumsuz duygular.
Sizin de görebileceğiniz üzere, birçok faktör karaciğerinize zarar verebilir; dolayısıyla belirli aralıklarla, karaciğerinizin fonksiyonlarını yerine getirebilmesine yardımcı olmak amacıyla karaciğeri arındırmak gerektiğini savunuyoruz.
Takip eden tarifler şu andan itibaren kullanılabilecek oldukça güzel alternatiflerdir.
Sebze Suyu mu Püre mi?
Her ne kadar bu yazı karaciğerinizi sebze suları ile nasıl arındırırsınız başlığını taşıyor olsa da, dilerseniz sebzeleri püre olarak da tüketebilirsiniz; ki bu şekilde hem daha doyurucu olurlar hem de yemeklerinizle birlikte daha kolay tüketebilirsiniz.
Ancak yine de sebze suları daha avantajlıdırlar çünkü gün boyunca bol miktarda tükeebilirsiniz. Böylece daha fazla arındırıcı etkilerinden faydalanabilirsiniz.
Buradaki amaç; bu sebze sularından on beş gün veya bir ay boyunca her gün bir litre tüketmektir. Dilerseniz her gün aynı tarifi uygulayabilirsiniz veya her güne farklı bir tanesini tüketebilirsiniz veya içeriklerini değiştirebilirsiniz. Bu suları tüketmenin en etkili yolu, yemeklerden yarım saat önce, boş mide ile tüketmektir.
Sebze suyunuza veya pürenize az miktarda, iyi kalite zeytinyağı ekleyin ve sofra tuzu yerine deniz tuzunu tercih edin. Bu şekilde hem daha lezzetli, hem de besleyicilik açısından daha zengin olacaklardır.
Enginar, Elma ve Limon
Enginar, karaciğeri koruyucu özellikleri ile bilinen en yaygın sebzelerin başında gelir. Doğrudan sebzeyi de tüketebileceğiniz gibi, dilerseniz yapraklarından elde edeceğiniz suyunu da tüketebilirsiniz. Bu tarif içinse, hem sebze hem de yaprak kısımlarını kullanacağız.
Enginarın acı aroması, elma sayesinde tatlanmış olacaktır. Elma aynı zamanda, diğer tüm yararlarına ilaveten, karaciğer fonksiyonları açısından da harikadır.
Son olarak, limon bu tarife asidik bir dokunuş katacak ve ayrıca vücudun yağları sindirebilmesine yardımcı olacaktır. Bu sayede de karaciğerin yapması gereken görevler, bir miktar da olsa azalmış olacaktır.
Ayrıca bakınız: Bu Bitki Karaciğerinizi Yenileyecek
Kereviz, Yulaf ve Zencefil
Kereviz , arındırıcı özelliği sayesinde, mükemmel bir sebzedir. Sadece karaciğer ve safra kesesi fonksiyonlarını iyileştirici değildir, aynı zamanda, her türlü arındırıcı tedavi için önemli rol oynayan böbrekleriniz için de çok faydalıdır. Ayrıca da, sebze suyunuza güzel bir aroma verir.
İlaveten bu sebze suyu, yulafın lif içeriği ve sebzelerin protein içeriği ile birlikte, vücudunuzu toksinlerden arındırmaya yardımcı güzel bir bileşimdir. Ayrıca bu kahvaltılık gevrek oldukça besleyicidir ve bağırsak fonksiyonlarını teşvik edicidir ki bu da, iyi bir arındırma için tamamlayıcı niteliktedir.
Son olarak, bir tutam zencefil, vücudunuzun yağları sindirebilmesine yardımcı olur, böylelikle karaciğerinizin görevini hafifletmiş olursunuz.
Lahana, Şalgam ve Zerdeçal
Karaciğer enzimlerini arttırıcı ve kanser hücrelerinin gelişmesini engelleyici, turpgillerden birçok sebze vardır (brokoli, karnabahar vb.).
Şalgam, sebze sularında sıkça kullanılır ve yağların sindirimi açısından faydalıdır, dolayısı ile vücudu arındırıcı bir diyetin olmazsa olmazlarındandır.
Zerdeçal ise, anti-kanserojen ve anti-enflamatuar özelliklerinin yanı sıra ayrıca safrayı giderici etkiye sahiptir; böylelikle karaciğeri temizlemeye yardımcıdır. Her bir litre sebze suyu için sadece bir yemek kaşığı zerdeçal kullanın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Salem, M. Ben, Affes, H., Ksouda, K., Dhouibi, R., Sahnoun, Z., Hammami, S., & Zeghal, K. M. (2015). Pharmacological Studies of Artichoke Leaf Extract and Their Health Benefits. Plant Foods for Human Nutrition. https://doi.org/10.1007/s11130-015-0503-8
- Mahmoud, R. H., & Elnour, W. A. (2013). Comparative evaluation of the efficacy of ginger and orlistat on obesity management, pancreatic lipase and liver peroxisomal catalase enzyme in male albino rats. European Review for Medical and Pharmacological Sciences. https://doi.org/http://doi.acm.org.proxy.lib.umich.edu/10.1145/1166253.1166296
- Aggarwal, B. B., Sundaram, C., Malani, N., & Ichikawa, H. (2007). Curcumin: The Indian solid gold. Advances in Experimental Medicine and Biology. https://doi.org/10.1007/978-0-387-46401-5_1
- Watanabe, S., Katsube, T., Hattori, H., Sato, H., Ishijima, T., Nakai, Y., … Sonomoto, K. (2013). Effect of Lactobacillus brevis 119-2 isolated from Tsuda kabu red turnips on cholesterol levels in cholesterol-administered rats. Journal of Bioscience and Bioengineering. https://doi.org/10.1016/j.jbiosc.2013.01.009