Kateterizasyonun Tanımı ve Özellikleri
Kateterizasyon tıpta yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Birden fazla uygulaması vardır. Kateter, uzun ve dar olan ve ne için kullanılacağına bağlı olarak farklı boyutlarda gelen tüp şeklinde bir cihazdır.
Bu teknik 18. yüzyılda ABD’de icat edildi. En sık kullanımlarından biri, normal olarak yapamayan hastaların mesanesini boşaltmaktır. Bununla birlikte, sağlık uzmanları aynı zamanda ilaçları uygulamak, diğer sıvıları boşaltmak veya diğer araçları içeri sokmak için bir rehber olarak da kullanır.
Tıptaki gelişmeler sayesinde kateterizasyonu daha fazla sağlık sorununun tedavisinde kullanabiliyoruz. Örneğin, kalp kateterizasyonu son yıllarda popüler hale geldi. Bu makalemizde bu tekniği ayrıntılı olarak açıklayacağız.
İlginizi çekebilir: Vasküler Perforasyon ve Santral Venöz Kateterler
Kateterizasyon nelerden oluşur?
Yukarıda bahsedildiği gibi, bu prosedür, ince, yumuşak, esnek bir plastik tüp olan bir kateterin yerleştirilmesinden oluşur. Atardamarlar veya idrar yolu gibi vücut dokularına veya yollarına sokulabilir.
Birçok kateter türü vardır ve hepsi farklı amaçlar içindir. Örneğin damardan kateterizasyon vardır. Bu tip esas olarak anestezi gibi ilaçları uygulamak için kullanılır.
Sağlık uzmanları ayrıca diyaliz yapmak, kan basıncını ölçmek ve diğer sıvıları vermek için kullanır. Sık kullanılan bir diğer kateterizasyon türü ise üriner tiptir. Düzgün idrar yapamayan kişilerin idrarını boşaltmaya yardımcı olur.
Kateterizasyon türleri
Hemen hemen her kullanım için farklı tipte kateterler vardır. Kalp, idrar ve damar içi gibi en sık kullanılanlardan bazılarına göz atalım.
Kalp kateterizasyonu
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kalp kateterizasyonu günümüzde tıpta çok ağırlığı olan bir müdahaledir. Ayrıca, genellikle bacak veya koldaki bir damar veya arter yoluyla bir kateterin yerleştirilmesinden oluşur.
Teknisyen, kateteri kalbe yönlendirir ve bunu yaparak çok sayıda sağlık sorununu teşhis etmeyi mümkün kılar. Örneğin, bir kan damarındaki tıkanıklıkları bulmak için kullanabilirler. Ayrıca kalpte yapısal bir sorun olup olmadığını görmek ve hatta doku biyopsisi yapmak için de kullanabilirler.
İdrar kateterizasyonu
Bu durumda, üç tür vardır:
- İlk olarak, aralıklı kateterizasyon mesaneyi üretra yoluyla boşaltmak içindir, geçicidir.
- Kalıcı kateterler, uzun süreli drenaj durumları içindir ve bunları durmadan yerleştirmek gerekli değildir, ancak enfeksiyon riski artar.
- Üçüncüsü, suprapubik kateterizasyon üretrada hasar olduğu ve teknisyenlerin göbek deliğinin altına ve doğrudan mesaneye yerleştirdiği durumlar içindir.
İntravenöz kateterizasyon
Bu, çevresel veya merkezi olabilir:
- Periferik kollara veya ayaklara yerleştirilendir.
- Merkezi kateterizasyon boyuna veya göğse gider ve daha karmaşıktır ve daha uzun süre kullanması gereken kişilerde uygulanır.
Olası riskler
Diğer herhangi bir invaziv teknik gibi, vücuda kateter yerleştirmenin de riskleri vardır. Bununla birlikte, çoğu durumda faydalar risklerden daha ağır basmaktadır. Genel olarak, ortaya çıkabilecek komplikasyonlardan bazıları şunlardır:
- Kateter malzemesine alerjik reaksiyon
- Ekleme veya ağrı yerinde bir enfeksiyon
- Kan damarlarında yaralanma
- Kan pıhtıları veya kanama oluşumu
Son olarak, bir doktor bu tür bir tedaviden sorumlu olmalıdır. Ayrıca kateteri olan herkes uygun bakım talimatlarına uymalıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cateterismo cardíaco (para Padres) – Nemours KidsHealth. (n.d.). Retrieved April 15, 2020, from https://kidshealth.org/es/parents/cardiac-catheter-esp.html
- Cateterismo cardíaco | Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus. (n.d.). Retrieved April 15, 2020, from https://hospital.vallhebron.com/es/pruebas-diagnosticas/cateterismo-cardiaco
- Catéter: qué es, síntomas, causas, prevención y tratamiento | Top Doctors. (n.d.). Retrieved April 15, 2020, from https://www.topdoctors.es/diccionario-medico/cateter