Kendi Kendine Enjekte Edilebilen Adrenalin

İhtiyaç duyan çocuklara, aile üyelerine ve bakıcılara, daha fazla komplikasyondan kaçınmak için kendi kendine enjekte edilebilen adrenalini nasıl kullanacakları öğretilmelidir.
Kendi Kendine Enjekte Edilebilen Adrenalin

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Adrenalin, kalp krizi geçirildiğinde diğer bir kişi tarafından uygulanan bir hormon ve nörotransmitterdir. Kişiye adrenalin vermenin birkaç yolu vardır, ancak günümüzde kendi kendine enjekte edilebilen adrenalin de mevcuttur.

Bu cihaz, bir sağlık çalışanının müdahalesine gerek kalmadan kendimize adrenalin enjekte etmemizi sağlar.

Bu durum, birçok ölümcül durumdan kaçınmamızı sağladı. Adrenalin genellikle kalp durması veya anafilaktik şok nedeniyle hastanın hayatının büyük tehlike altında olduğu acil durumlarda kullanılır.

Kendi kendine enjekte edilebilen adrenalin, doktor reçetesine tabi, çözelti formunda adrenalin içeren bir cihazdır. İki farklı dozda kullanılabilen iki formu vardır:

  • 0.15 mg doz: 10 ila 25 kg ağırlığındaki çocuklar için önerilir
  • 0.30 mg doz: 25 kg dan ağır olanlar için önerilir

Adrenalin, kan damarlarını daraltmanın ve hava yollarını genişletmenin yanı sıra kalp atış hızını önemli ölçüde artırabilir. Ayrıca, tehlikeli ve acil durumlarda hızla salgılanan ve vücudu herhangi bir aşırı durumla başa çıkmaya hazırlayan bir nörotransmitterdir.

Adrenalinin özellikle bir katekolamin olduğunu bilmek önemlidir. Kimyasal yapısı adrenal bezlerde sentezlenen bir monoamin olup öncüleri fenilalanin ve tirozindir.

Adrenalin vermenin yolları

Kendine adrenalin enjekte eden adam

Kendi kendine enjekte edilebilen adrenaline odaklanmadan önce, bu ilacı uygulamanın başka yollarına bakalım.

Hastanelerde uzmanlar, herkesin bir enjeksiyonla uygulayabileceği bir katekolamin çözeltisi hazırlar. Ancak, daha fazla yolu vardır:

  • Kas içi (IM)
  • Deri altı
  • İntravenöz (IV): kardiyak izleme altında ve daha önce adrenalin çözeltisi gerektiğinde farklı konsantrasyonlarda enjeksiyon için su içinde seyrelterek.
  • İntrakardiyak: Sadece aşırı derecede şiddetli vakalarda ve intravenöz yol pratik değilse. İntravenöz yoldan uygulama yaparken de aynı önlemler alınmalıdır.

Kendi kendine enjekte edilebilen adrenalin nasıl çalışır?

Piyasada kendi kendine enjekte edilebilen adrenalin kaleme benzer silindirik bir şekle sahiptir. Bu silindirin bir ucunda, uygulama için kullanılacak korumalı bir iğne vardır. Silindirin diğer ucunda, uygulama sırasında çıkarılması gereken bir güvenlik kapağı vardır.

İğneyi batırdığınızda (diğer uçtan emniyet kapağını çıkardıktan sonra), iğne dışarı çıkar ve maddeyi enjekte etmeniz gereken alana nüfuz eder. Ancak, size tam olarak nasıl kullanılacağını anlatacağız.

Kendi kendine adrenalin enjeksiyonu yapan kadın

Kendi kendine enjekte edilebilen adrenalin için adımlar

Adrenalini enjekte etmek için önerilen alan, çok fazla kas kütlesi olan bir alan olduğundan, giysiler üzerinden bile olsa, uyluk bölgesidir.

İğnenin kasa ulaşmasını ve doğru şekilde emilip dağıtılabilmesini sağlamak için bir klik sesi duyana kadar aşağı bastıracaksınız. Daha sonra enjeksiyon için 10 saniye bekleyin. Bu sürenin sonunda iğneyi çıkarın ve emilimi kolaylaştırmak için bölgeye masaj yapın.

Kendi kendine enjekte edilebilen adrenalinin doğru kullanımı için izlenecek adımlar şunlardır:

  • Silindiri bir hançer gibi elinizle kavrayın.
  • Cihazın en geniş kısmında bulunan kapağı çıkarın.
  • Cihazın dar kısmını, daha fazla kas kütlesinin olduğu uyluğa doğru bastırın. Bunu kıyafet üzerinden bile yapabilirsiniz.
  • Bir “klik” sesi duyana kadar dik olarak bastırın. Ayrıca baskı uygulamak yerine hafifçe iterek de uygulayabilirsiniz.
  • Tüm dozu uyguladığınızdan emin olmak için pozisyonu yaklaşık 10 saniye koruyun.
  • Adrenalin emilimini iyileştirmek için iğneyi çektikten sonra 10 saniye masaj yapın.

Risk altındaki çocuklar, aile üyeleri ve bakıcılar, daha fazla komplikasyondan kaçınmak için kendi kendine enjekte edilebilir adrenalini nasıl kullanacaklarını bilmelidir.

Sonuç

Adrenalin, hastanın farklı yollardan alabileceği bir ilaçtır. Yöntem, hastanın durumuna bağlı olacaktır ve genellikle kalp durması ve anafilaktik reaksiyonların tedavisi içindir.

Anafilaktik şokun acil tedavisi için bir doktorun reçete edebileceği kendi kendine enjekte edilebilen adrenalin formülasyonları vardır.

Bir tıp uzmanını ziyaret edin ve adrenalinin doğru şekilde nasıl uygulanacağını net bir şekilde anlamak için aklınızdaki tüm soruları sorun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cardona Dahl, V. (2011). Guía de actuación en anafilaxia. Medicina Clínica. https://doi.org/10.1016/j.medcli.2010.10.003
  • Comité de Medicamentos de la Asociación Española de Pediatría. (2015). Adrenalina. In Pediamécum.
  • Morales-Cané, I., Valverde-León, M. D. R., & Rodríguez-Borrego, M. A. (2016). A adrenalina durante parada cardíaca: Revisão sistemática e meta-análise. Revista Latino-Americana de Enfermagem. https://doi.org/10.1590/1518-8345.1317.2821

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.