Seyahat İlk Yardım Seti Nasıl Hazırlanır?

Seyahat ederken sersemlik, sindirim rahatsızlığı, ürtiker ve minör travma gibi hastalıklarla karşılaşılması yaygındı. Bu tür durumlar için bir seyahat ilk yardım seti hazırlanmalıdır. 
Seyahat İlk Yardım Seti Nasıl Hazırlanır?
Leonardo Biolatto

tarafından incelendi ve onaylandı. Doktor Leonardo Biolatto.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Bir seyahat ilk yardım seti, seyahat edecek kişinin belli ihtiyaçlarına göre bireysel olarak hazırlanabilir. Nereye gideceğinizi, hangi ulaşım aracını kullanacağınızı, yaşınızı veya genel sağlık durumunuzu hesaba katın. Kırsal, tropik veya kentsel bölgelere gitmek birbiriyle aynı değildir.

İlk yardım setinizi gideceğiniz yere ve kişisel ihtiyaçlarınıza göre adapte edin. Ayrıca seyahatin uzunluğunu ve hareket ettiğinizde karşılaşabileceğiniz rahatsızlıkları da düşünmelisiniz.

Bu yazıda size bazı ipuçları vereceğiz.

Seyahat ilk yardım seti: Ne koyacağınızı düşünmek

Kapsamlı şekilde bakılacak olursa, seyahat ederken en sık karşılaşılan sorunlar şöyledir:

  • Yol tutması
  • Sokmalar ve sonrasında gelen kurdeşen
  • Sindirim bozuklukları
  • Küçük sakatlıklar

En sık görülen sorunları baz alarak, bunların yol açabileceği ihtiyaçlarla ilgili ürünleri yanınızda bulundurmanız önemlidir. Şimdi her bir durum için hangisinin en pratik seçenek olacağını detaylı bir şekilde açıklayacak.

Yol tutması

Yol tutması herhangi bir ulaşım aracına binildiğinde ortaya çıkabilir. Ancak uçakla seyahat ediyorsanız semptomlar uçmayla ilgili anksiyete nedeniyle kötüleşebilir. Temel semptomlar mide bulantısı, kusma, hiper ventilasyon, terleme ve genel bir sersemlik hissidir.

Seyahat setinizde dimenhidrinat – tek başına ve kafeinle – ve meklizin gibi sersemliği önleyecek ilaçları bulundurmayı unutmayın. Tek bir doz meklizin uzun süreli etkiye sahiptir. Bu da onun uzun seyahatler için uygun olduğunu gösterir.

Seyahatin süresine göre dimenhidrinatı birden fazla kez almak gerekebilir. 2 yaşın altındaki çocuklar için uygun değildir.

Ancak hamileyseniz veya emziriyorsanız doktorunuza danışmalısınız. Böyle durumlarda zencefil kapsülleri veya sakızları kullanılabilir. Bunları almadan önce mutlaka jinekoloğunuzla konuşmanız gerekir.

gemi yol tutması
Herhangi bir toplu taşıma aracına bindiğinizde yol tutması sorunu ile karşılaşabilirsiniz.

Sokmalar ve kurdeşen

Böcek ısırıkları veya bitkilere verilen reaksiyonlar, tropik yerlere yapılan seyahatlerde ortaya çıkabilir. Şiddetine, sayılarına ve kişisel hassasiyete göre alerjik semptomlara ve kaşıntılı cilt enfeksiyonlarına yol açabilirler.

Onları önlemek en iyi seçenektir. Bu nedenle kolları ve bacakları kapatan kıyafetler giyilmesi, sinek ağlarının ve sinek kovucu cihazların kullanılması tavsiye edilir. Seyahat ilk yardım setlerinde genellikle hem sıvı hem de bilezik şeklinde kovucular bulunur.

Tedaviler kalamin losyonunu ve antihistamin kremi içerir. Bitkisel çözümler ve esansiyel yağlar da faydalıdır.

Sindirim rahatsızlıkları

Uzaktayken yeme alışkanlıklarımızı değiştiririz. Bu yüzden sıkıntılı bir mide normaldir. Gaz, şişkinlik hissi, asidite, yanma ve reflü buna örnek verilebilir. Kabızlık ve ishal de yaygındır.

Seyahat ilk yardım setinizde şişkinliği, asiditeyi ve reflüyü azaltmak için antiasitler bulunur. Bitkisel ilaçları da tercih edebilirsiniz. Papaya, enginar, deve dikeni, rezene, anason ve ravent gibi çeşitli tıbbi bitkilerin kombinasyonuna dayalı pek çok ürün mevcuttur.

Gaz veya gaz sancısı için simetikon gibi gaz yapma karşıtı ilaçları veya anason, frenk kimyonu veya rezene gibi gaz giderici bitkileri kullanabilirsiniz.

Seyahat ilk yardım seti: İshale ve kabıza hazırlıklı olun

İshali rahatlatmak için, rehidrasyonunuza yardımcı olmaları adına ilk yardım setinize mineral tuzu ve glukoz keseleri ekleyin. Ayrıca bağırsak florasını iyileştirmek için probiyotik almanız da önerilir.

İshali durdurmanız gerekirse, loperamid içeren ilaç almanız gerekir. Veya kabızlığı rahatlatmanız gerekirse bisakodil, sodyum pikosülfat veya sinameki gibi bir müshil almanız gerekir.

Seyahat ilk yardım setinde bulunması gerekenler

ilk yardım seti valiz
Seyahat ederken yaralanmalar belli bir olasılıktır. Bu nedenle hazırlıklı olun.

Küçük yaraları, yanıkları, kabarmaları, burkmaları ve gerilmeleri kaplamak için ilk yardım setinizde malzemeler bulunmalı. Aşağıdakileri ilk yardım setinizde bulundurmanızı öneriyoruz:

  • Yaraları temizlemek için fizyolojik tuz solüsyonu
  • Povidon-iyot veya klorheksidin solüsyonu gibi dezenfektanlar
  • Gazlı bez, bandaj, ilaçlı özel bant, dikiş, sargı ve destek bandajı gibi bezler
  • Minör ve hafif yanıklar için krem veya merhem gibi yüzeysel anti-enflamatuvarlar
  • Güneş kremi
  • Hazır buz paketleri
  • Elleri ve yüzeyleri dezenfekte etmek için el dezenfektanı

Boğaz ağrısı, soğuk algınlığı, ateş, kas ağrısı ve baş ağrısı gibi sorunlar her an ortaya çıkabilir. Bu nedenle ilk yardım setinizde parasetamol gibi ağrı kesiciler de bulunmalıdır.

Hazırlıklı olmak önemlidir

Seyahat setinizi düzgün bir şekilde hazırlarsanız, tatilinizi berbat edebilecek komplikasyonlardan kaçınacaksınız. Endişe içinde olursanız eczacınız veya doktorunuz, gideceğiniz yerlere göre size ilk yardım setinizi hazırlamanız için yardımcı olabilir.

Seyahat ederken de yakalanabileceğiniz hastalıklar olduğunu ve bunlar için hazırlıklı olamayacağınızı anlamalısınız. Bu nedenle bu şartlar için seyahat sigortası sahibi olmak ve gerekirse gideceğiniz yerin yerel hastanesine danışmak çok önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Educación sanitaria: el botiquín casero. (2004). Pharmacy Practice.

  • Gómez-Zorita, S., & Urdampilleta, A. (2014). Fármacos y suplementos nutricionales para llevar en el botiquín del alpinista. Farmacéuticos Comunitarios. https://doi.org/10.5672/fc.2173-9218.(2014/vol6).001.06

  • Martinez, B. (2006). El botiquín escolar. Investigación y Educación.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.