Kendinize Yalan Söylediğiniz 5 Durum

Kendimizi eleştirmeyi öğrenmemiz çok önemlidir, çünkü ancak o zaman öğrenir ve gelişiriz.
Kendinize Yalan Söylediğiniz 5 Durum

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Hiç kendinize yalan söylediniz mi?

Kendinize düşündüğünüzden de fazla yalan söylüyorsunuz. Bugün, davranışlarınızın daha fazla farkında olabilin diye size bunu yaptığınız bazı durumlardan bahsedeceğiz.

Bu size birçok yarar sağlayacak, çünkü kendi kendini aldatma durumu kendinizi kısıtlamakla benzerdir. Bazı şeyleri aşarak kendinize yalan söylemeyi bırakmanız zaman alır. Bunu nasıl yaptığınızı keşfedin.

1. İhtiyacı aşk ile karıştırıyorsunuz

sıkıca sarılan çift

Bu kendinize yalan söylemenin ilk yollarından biridir ve bu aşkı ihtiyaçla karıştırmaktan başka bir şey değildir.

Bazen aşık olduğunuzu düşünürsünüz ama işi gerçekliğe vurunca bunun aşk olmadığını fark edersiniz.

Aşk değilse ne olabilir? Yalnızlıktan korkma, duygusal bağımlılık, hayatınızı paylaşacağınız birini asla bulamayacağınızdan korkma…

Bu tarzda bir aşk; kıskançlığa, takıntıya, korkuya, acıya ve kontrole gebe olur… Ama gerçekte aşık değilsinizdir. Kendinize yalan söylüyorsunuzdur. Yanınızda birini istiyor ama onu sevmiyorsunuzdur.

2. Diğerlerini suçlamak ve yargılamak

Diğer insanları suçladığınızı  ve yargıladığınızı fark ettiniz mi?

Diğer insanlarla ilgili dayanamadığınız şeyler nedir? Eğer sizi rahatsız eden çok fazla şey varsa, aynaya bakmaya başlamalısınız demektir.

  • Eğer bir insanın “özgürce” davranışlarını çok fazla yargılıyorsanız, bu kendinizi cinsel olarak çok fazla bastırdığınıza işaret olabilir. Kendinizden keyif almanıza izin vermiyor ve toplumun size dayattıklarına boyun eğiyor olabilirsiniz. Fakat içinizde özgürce yaşayabilmek için çığlıklar kopuyordur.
  • Eğer partnerinizi evin içinde sigara içtiği için suçluyorsanız fakat çoğu zaman bunu görmezden geldiyseniz; o insanı suçlayarak kendinize yalan söylüyorsunuzdur. En baştan ne düşündüğünüzü söylememek tamamen sizin sorumluluğunuzdadır

3. YapAMAZ mısınız, yoksa yapmak istemiyor musunuz?

süsleme kağıtları

Bazen kendinizi şöyle şeyler söylerken bulabilirsiniz: “Eğer elimden gelse yardım ederdim”, “Eğer çok fazla harcamam olmasa bağışta bulunurdum…”.

Bunların hepsi aslında yapabileceklerinizi ama gerçekte yapmak istemediklerinizi meşrulaştırmak için sarf ettiğiniz cümlelerdir.

Sokakta sizden para isteyen birini gördüğünüzde kendinize yeterince paraya sahip olmadığını söyleyerek yalan söylersiniz. Birini alabileceğiniz bir eviniz, arabanız ve işiniz olabilir. Çok fazla kazanmıyor olabilirsiniz ama gerçekte ihtiyacınız olan her şeye sahipsinizdir.

Bir an için açık olun. Gerçekten paranız yok mu yoksa yapmak istemediğiniz bir şeyi yapmamak için kendinize yalan mı söylüyorsunuz?

Dürüst olduğunuz zaman bazen “kötü” görülebilirsiniz ya da “kötü bir insanmışsınız” gibi hissedebilirsiniz. Fakat kendinize yalan söylemek zorunda değilsiniz.

Okumaya devam etmeden önce, bunu kaçırmayın: Dürüst İnsanların Sahip Olduğu 5 Alışkanlık

4. Kelimeler benim kafama en çok yatan anlamlara sahiptirler

Kelimelerin anlamlarıyla oynamak bir temeli olmayan inançlarınızı destekleyebilmek için yalanlar uydurmanın yollarından biridir.

Örneğin, homoseksüeller çocuk sahibi olamadıkları için bunun doğal bir şey olmadığını söyleyebilirsiniz. Fakat biri çıkıp size o zaman çocukları olmayan heteroseksüellerin var olmasının da doğal olmadığını söyleyebilir.

Böyle bir cevapla karşılaşsanız da kendi kendinizi kandırdığınız için heteroseksüel bir çiftin çocuk sahibi olup olmayacaklarına kendilerinin karar verdiklerini fakat homoseksüellerin buna karar veremediklerini öne süreceksiniz. Bu yüzden, üremenin prensiplerine uymadığı için böyle bir ilişkinin doğal olmadığını söyleyeceksiniz.

Böyle bir durumda yanlış bir sebep uydurarak kendinize yalan söylüyor olursunuz.

5. İlgimi çekmeyen bir şeyle ilgili konuşmak istemiyorum

masada çalışan insanlar

Kendinize yalan söylediğiniz başka bir durum da bir muhabbet ilginizi çekmediği zaman ortaya çıkar. Şöyle cümleler kurabilirsiniz “Bu konuyu kapatalım”, “Başka bir şeyden bahsedelim”.

Bunu yaparak, karşıdakinin söylediklerinin doğru olduğunu fark edip kendi düşüncelerinizle buna karşı koyamadığınız bir durumun içinden kendinizi kurtarmaya çalışırsınız. 

Birçok durumda kendi kendimizi kandırırız ve çoğu zaman bunu fark etmeyiz bile. Bu yüzden, kendi kendimizi eleştirmeyi öğrenmemiz çok önemlidir çünkü ancak bu şekilde öğrenip gelişebiliriz.

Kendimizi kandırarak yaşamaya devam etmemiz gelişmemizi sağlayamaz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Butler, J. (2013). Dar cuenta de sí mismo: Violencia ética y responsabilidad. Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Godet, M. (2000). La caja de herramientas de la prospectiva estratégica. Cuadernos de LIP, Número 5. https://doi.org/10.1109/CSSE.2008.1307
  • Barrett, L. F. (2006). Personality and Social Psychology Review. Personality and Social Psychology Review. https://doi.org/10.1207/s15327957pspr1003
  • Eco, U. (1990). Semiótica y filosofía del lenguaje. Palabra en el tiempo.
  • Foucault, M. (2010). Lo que digo y lo que dicen que digo. Disparen Sobre Foucault.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.