Keten Tohumu: Kilo Vermek için Doğal bir Alternatif
Keten tohumu, sağlığa olan yararları ve bileşenleri uzun zamandır bilinmekte. Farklı araştırmalar keten tohumunun vücudun farklı bölgelerinin daha iyi işlemesini sağlayan çok sağlıklı bileşenlere sahip olduğunu göstermiştir.
Bu süper tohum iltihap önleyici, antioksidan, zehir arındırıcı ve alerji önleyici özelliklere sahip. Keten tohumu kalp-damar ve sindirim sistemlerini iyileştirir ve kanser, artrit, menopozal belirtiler gibi hastalıkları önler. Bu faydalara ilaveten, keten tohumunun aynı zamanda doğal bir şekilde kilo vermeye yardımcı olmak gibi alternatif bir faydası daha var.
Keten Tohumu Kilo Vermeye Nasıl Yardımcı Oluyor?
Keten tohumu kilo kaybı için oldukça önemli bir alternatiftir. Kilo vermenin yolu kalori yakmaktır ve bu tohum bu konuda yardımcı olabilir.
Ayrıca okuyunuz: Keten Tohumu Tozu ile Kilo Vermek
Yukarıda da belirtildiği gibi, keten metabolizmayı iyileştiren antioksidan özelliklere sahip. Bunun diyet lifleri onu tüketen insanın kendisini tok hissetmesini sağlar ve bu da anksiyeteyi önlemeye yardımcı olur ve içerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde şeker tüketim arzusunu da azaltır.
Kilo Vermek için Keten Tohumuyla Tedavi
Kilo vermeye yardımcı olması için keten tohumunun faydalarından yararlanmak istiyorsanız, bunu disiplinli ve kontrollü bir şekilde diyetinize eklemelisiniz. Bunu yapmak için her gün kontrollü bir şekilde uygulamak ve keten tohumunu her öğününüze katmak için bir tedavi mevcut.
Malzemeler:
- Öğütülmüş keten tohumu
- Su
Ne Yapmalısınız?
Bu tedaviye başlamadan önce vücudunuzun ihtiyacı olan ideal tohum dozajını belirlemek için bir diyetisyene görünmekte yarar var. Genel olarak günde üç çorba kaşığı keten tohumu tüketmenizi ve bu tüketimi gün içerisine yaymanızı öneriyoruz. Bu nedenle, bu tedaviye başladığınızda size önerilen tohum miktarını tüketmelisiniz ve bunu günde üç kere öğünle birlikte tüketmelisiniz.
Her bir çorba kaşığı keten için bir bardak su içmeniz gerekir. Genel olarak önerilen üç çorba kaşığı tohum için her öğünden önce günde 3 bardak su içmelisiniz.
Bunun bir diğer alternatifi aynı miktarda keten tohumunu tüketirken bunu gevrek, yoğurt, smoothie, salata ve benzeri besinlere katmanız. Bunun kilo verdirme işlevi aynı olacaktır ve yine iyi sonuçlar sağlayacaktır.
Son olarak, keten tohumunu yağ, margarin, tereyağı ve yumurta yerine kullanmanız önerilir. Eğer hazırladığınız bir yemek bu maddeleri içeriyorsa, bunların yerine üç çorba kaşığı veya gerekli gördüğünüz uygun bir miktarda keten tohumu kullanmanızı öneriyoruz.
En İyi Sonuçlar İçin Öneriler
- 1. Keten tohumu tüketiminizde tutarlı olmanız gerekli. Eğer bu tutarlılığı sergilemekte başarılı olursanız, iyi sonuçlar elde edersiniz ve ilk ayda değişiklikleri fark edersiniz.
- 2. Keten tohumunu iki ay süresince tüketmenizi ve bunun ardından da tekrar keten tüketimine başlamadan evvel 3-4 hafta kadar ara vermenizi öneririz.
- 3. Keten tohumu tüketimini dengeli, sağlıklı ve yağ içermeyen bir diyetle birleştirin.
- 4. Unutmayın ki formunuzu iyileştirmek için iyi bir egzersiz rutinini de takip etmeniz gerekir.
Yan Etkiler ve Tedavi Uyarıları
Keten tohumu tüketiminin bazı insanlar üzerinde yan etkileri söz konusu olabilir, çünkü herkes bu maddenin tüketimine aynı reaksiyonu göstermeyebilir. Özellikle ilaç kullanıyorsanız keten tüketimine başlamadan evvel bir uzmana görünmeniz gerekir.
Keten tohumu yağı ilaçlarla bazı etkileşimlere girer ve özellikle bu ilaçların vücut tarafından absorbe edilme hızını etkiler. Bu tür ilaçlar genelde kan sulandırıcı, diyabet ve hormonal tedavi ilaçlarıdır.
Omega-3 yağ asitleri her ne kadar faydalı olsa da, antikoagülan etkileri nedeniyle bazı insanlarda kanamaya neden olabilir. Bu aynı özellik, vücudun şeker arzusunu azaltma işlevine sahip olması nedeniyle kan şekeri varlığını da azaltabilir. Sadece önerilen dozajı tüketmenizi ve bir gün içerisinde aşırı tüketime gitmemenizi öneriyoruz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ibrügger, S., Kristensen, M., Mikkelsen, M. S., & Astrup, A. (2012). Flaxseed dietary fiber supplements for suppression of appetite and food intake. Appetite, 58(2), 490–495. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22245724/
- Kajla, P., Sharma, A., & Sood, D. R. (2015). Flaxseed-a potential functional food source. Journal of food science and technology, 52(4), 1857–1871. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4375225/
- Mohammadi-Sartang, M., Mazloom, Z., Raeisi-Dehkordi, H., Barati-Boldaji, R., Bellissimo, N., & Totosy de Zepetnek, J. O. (2017). The effect of flaxseed supplementation on body weight and body composition: a systematic review and meta-analysis of 45 randomized placebo-controlled trials. Obesity reviews: an official journal of the International Association for the Study of Obesity, 18(9), 1096–1107. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28635182/
- Nowak, W., & Jeziorek, M. (2023). The Role of Flaxseed in Improving Human Health. Healthcare, 11(3), 1–20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9914786/
- Parikh, M., Maddaford, T. G., Austria, J. A., Aliani, M., Netticadan, T., & Pierce, G. N. (2019). Dietary Flaxseed as a Strategy for Improving Human Health. Nutrients, 11(5), 1–15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6567199/
- Shayan, M., Kamalian, S., Sahebkar, A., & Tayarani-Najaran, Z. (2020). Flaxseed for Health and Disease: Review of Clinical Trials. Combinatorial Chemistry & High Throughput sScreening, 23(8), 699–722. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32436825/
- Zeratsky, K. (31 de enero de 2023). Semillas de lino: ¿son mejores molidas que enteras? Clínica Mayo. https://www.mayoclinic.org/es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/flaxseed/faq-20058354