Kıl Dönmesi Nasıl Önlenir?

Kıl dönmesini önlemenin en iyi yolu tıraş olmamak veya ağda yapmamaktadır. Vücut kılları sadece estetik nedenlerden dolayı değil, ayrıca cildinizi koruması için de yaratılmıştır.
Kıl Dönmesi Nasıl Önlenir?

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Kıl dönmesi bir şekilde yok edilen ve tekrar cildin altında büyümeye başlayan kıllar sonucu meydana gelmektedir. Kıl dönmesine genellikle hafif bir ağrı ve yanma eşlik etmektedir. Ayrıca saç kökünün bulunduğu yerde şişlik de meydana gelmektedir. Peki bazı durumlarda oldukça acı veren kıl dönmesi nasıl önlenir?

Bu durum vücudunun herhangi bir yerindeki kılları kesen veya alan herkesin başına gelebilir. Jilet veya cımbız kullanmanızın veya ağda yapmanızın herhangi bir farkı yoktur. Sakal gibi vücuttaki diğer kıllara nazaran daha sert kıllar alındığında bu durum daha fazla ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte, herhangi bir kişi vücudunun herhangi bir yerinde kıl aldıktan sonra kıl dönmesi tecrübe edebilir. Yüzde, saç derisinde, koltuk altında, kollarda, kasık bölgesinde ve bacaklarda meydana gelebilir.

Kıl Dönmesi Neden Olur?

Kıl kökü çeşitleri
Kıl köklerinin yapısı kıl dönmesine etki etmektedir.

Kıl dönmesini meydana getiren en büyük etken kılın yapısı ve uzadığı yöndür. Örnek olarak, kıvırcık saç kökleri alındıktan sonra tekrar cildin içine girmeye meyillidir.

Bazı kıllar tekrar uzamaya cildin altında başlar. Bu kılların bazıları tıraştan sonra çok keskinleşmektedir. Bu da özellikle tıraş esnasında kılların kuru olmasından kaynaklanmaktadır.

Cımbız yardımıyla kıl aldığınızda kıl dönmesi ile karşılaşma ihtimaliniz artacaktır. Bunun nedeni, cımbızla kıl aldıktan sonra kılın küçük parçalarının geride bırakılmasıdır ve bunlarda derinin altında uzamaya başlar. Ek olarak, kıl alma işlemi öncesinde cildin sert veya sıkı olması da kıl dönmesi riskini artırmaktadır.

Kıl Dönmesini Engellemenin En İyi Yolu

Kıl dönmesini engellemenin en iyi yolu hiçbir şekilde kıl almamak veya tıraş olmamaktadır. İnsanların ayak tabanı, avuçiçi ve mukoza zarları haricinde vücutlarının her yerinde kıl bulunmaktadır. Kıllar vücudumuzda estetik görüntü için değil cildi korumak için bulunmaktadır.

Kıllar vücudu tozdan, kirden, güneşten ve rüzgardan korumaktadır. Ayrıca vücudu bakterilere ve diğer mikroorganizmalara karşı da savunmaktadır. Buna ek olarak,  vücudu izole etmekte ve vücut ısısının da düzenlenmesini sağlamaktadırlar.

Tıraş olan kadın
Kılların alınması onların doğal gelişimlerini etkilemekte ve kıl dönmesi riskini artırmaktadır.

Kıllar ayrıca vücudumuzdaki teri emerek cildin tahriş olmasını ve kızarmasını önlemektedir. Ayrıca vücudumuzdaki teri ihtiyacı olan bölgeye yönlendirerek vücudun belirli bölgelerinin de kurumasını sağlamaktadır.

Daha önce de belirttiğimiz üzere, kılların alınması onların doğal gelişimlerini etkilemektedir ve kıl dönmesinin önüne geçmek için uygulanabilecek en iyi yöntem kılların alınmamasıdır.

Kıl Dönmesi Nasıl Önlenir

Birçok insan kıllarını almayı bırakmak istemez. Bu yüzden kıl alma işleminde sonra bile ortaya çıkabilecek kıl dönmelerini önlemek için bazı çözümler bulunmaktadır.

Kıl dönmesini önlemek için en fazla tavsiye edilen yöntemler şunlardır:

  • Düzenli olarak maske yapın. Bu vücudunuzdaki gözeneklerin temiz kalmasını sağladığı gibi ayrıca ihtiyacı olan nemi da karşılayacaktır. Bu ayrıca kıl alma işleminizi de kolaylaştıracak ve daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
  • Cildinizi iyi nemlendirin. Yeterince su içmiyorsanız cildiniz daha sert ve kuru olacaktır. Bu da kılların cildin üzerine çıkmasını zorlaştıracak ve düzgün uzamalarını engelleyecektir.
  • Kıllarınızı almadan önce cildinize ılık su uygulayın. Kıllarınızı almadan cildinizi ılık suyla nemlendirmelisiniz. Böylece gözenekleriniz açılacak ve kıl dönme riski azalacaktır.
  • Nemlendirme. Tıraş olmadan önce cildinize nemlendirici krem uygulamanız iyi bir fikirdir. Böylece cildiniz nemlenir ve kıllarınız da yumuşar.
  • Doğru tıraş bıçağını kullanın. Aynı jileti üç kereden fazla kullanmamalısınız. Jilet körleşir ve böylece cildinize zarar verebilir. Ayrıca üzerinde daha fazla jilet bulunan tıraş bıçaklarının daha iyi bir sonuç ortaya koyduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır. Her insan farklı birkaç tıraş bıçağı kullanarak kendisine en uygun olanı seçmelidir.
  • Sıklık derecenizi ayarlayın. Kıl dönmesini engellemek için her gün tıraş olmanız tavsiye edilmektedir. Bu mümkün değilse, mümkün olduğu kadar sık tıraş olmanız kıl dönmesi riskini azaltacaktır.
  • Düzgün bir şekilde tıraş olun. Kılların uzama yönüne doğru tıraş olmanız gerekmektedir. Böylece aksi yönde tıraş olmanıza kıyasla kılların doğal gelişimini bozmamış olursunuz.
  • Cildinizi sıklaştırmayın. Kıllarınızı alırken cildinizi sıklaştırmamanız gerekmektedir. Bu kılların geri çekilmesine ve dolayısı ile cilt tekrar rahatladığında kıl dönmesine sebebiyet verecektir.
  • Düzgün temizlenin. Tıraş olduktan sonra tıraş bıçağınızı durulamanız gerekmektedir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.