Kireç ve Kalsiyum Lekeleri Duştan Nasıl Çıkarılır?
Duşta oluşan kireç ve kalsiyum lekeleri giderilebilsin diye evde bazı doğal temizleyiciler yapabilirsiniz. Endüstriyel ürünlerin de buna yardımcı olabileceği doğru olsa da, pek çoğu çevreyi kirletmenin yanı sıra alerjilere de neden olabilen toksik maddeler içerir.
Duş, diğer odalarla aynı havalandırmaya sahip olmadığı ve sürekli nemli olduğu için evdeki kolay kirlenme eğiliminde olan alanlardan biridir. Ayrıca, eğer bölgenizde sert su varsa, yüzeyleri kirli ve çirkin yapan beyaz ya da kahverengi izler de olabilir.
Bu çirkin lekeleri nasıl çıkarabileceğinizi öğrenmek için bu yazımızı okuyun!
Bu yazımızı da okuyun: Çevre Dostu Banyo Dezenfektanları
Duştaki Kireç ve Kalsiyum Lekeleri: Çıkarmak İçin Püf Noktaları
Pek çok geleneksel temizleyici, mikropların yayılmasını önlemek için duşu temizlemenize yardımcı olur. Ancak bazen fayansları ve camı lekeleyen sert kireç ve mineral birikintilerini çıkarmak için yeterli olmazlar.
Neyse ki, bazı doğal çözümler bu görevi basitleştirir, bu nedenle agresif olabilecek diğer kimyasallara başvurmanıza gerek kalmaz. Bunları denemek ile ilgileniyor musunuz? Ne olduklarını öğrenmek için okumaya devam edin.
Beyaz Sirke ve Karbonat
Duşta oluşan kireç lekelerini çıkarmak için en iyi seçeneklerden bir tanesi beyaz sirke ve karbonat karışımıdır. Her iki bileşen de kalsiyum kalıntılarını gevşetir ve bu arada küf ve bakteri oluşumunu da engeller.
Malzemeler
- 1/2 bardak beyaz sirke (125 ml)
- 1 bardak karbonat (200 gr)
Hazırlanışı
- Başlamak için iki malzemeyi derin bir kapta karıştırın.
- Köpürmeyi bıraktıktan sonra macunu bir sünger ya da bez yardımıyla duş karolarının üzerine sürün.
- 30 dakika beklettikten sonra süngerle tekrar ovalayıp durulayın.
- Bu adımları en az 2 haftada bir tekrarlayın.
Bu yazımızı da keşfedin: Duş Perdesini Küf Kalıntılarından Nasıl Temizleriz?
Kireci Çıkarmak İçin Karbonat ve Limon Suyu
Beyaz sirke yerine limon suyu kullanmayı tercih ediyorsanız, bu numarayı deneyin. Bunun bir avantajı, limon suyunun duş musluğunu parlatmaya yardımcı olarak daha temiz görünmesini sağlamasıdır. Aynı zamanda kireç izlerini giderir, dezenfektan görevi görür ve taze bir koku bırakır.
Malzemeler
- 1 bardak karbonat (200 gr)
- 2 büyük limonun suyu
Hazırlanışı
- Önce karbonatı derin bir kaseye dökün.
- Ardından macun kıvamına gelene kadar limon suyu ile karıştırın. Kabarcıkları fark edeceksiniz, ama bunlar çabucak bitecektir.
- Macunu elde ettikten sonra duştaki yüzeylere ve musluklara bir sünger kullanarak sürün.
- 20-30 dakika boyunca yüzeylerde beklettikten sonra durulayın.
- Kireci duşunuzdan uzak tutmak için prosedürü her 2-3 haftada bir tekrarlamaya çalışın.
Kireç Lekelerini Çıkarmak İçin Elma Sirkesi ve Limon
İnsanlar temizlik için sıklıkla beyaz sirke kullansa da elma sirkesi de oldukça etkilidir. Bu durumda duşta kireç lekelerine karşı daha güçlü bir çözüm elde etmek için onu limon suyu ile karıştırmanızı öneririz.
Malzemeler
- 1 bardak elma sirkesi (250 ml)
- 1 limonun suyu
- 2 yemek kaşığı karbonat (40 gr)
- 2 su bardağı sıcak su (500 ml)
Hazırlanışı
- Önce bir fincan elma sirkesini derin bir kova ya da kaseye dökün.
- Ardından sıcak su, limon suyu ve karbonat ekleyin. Köpürmeyi en aza indirmek için karbonatı azar azar eklediğinizden emin olun.
- Homojen bir karışım elde ettiğinizde, fayansların ve duş musluğunun üzerine püskürtün.
- Daha sonra sünger ya da fırça ile ovalayın ve 20 dakika bekletin.
- Bitirmek için ılık suyla durulayın.
Kireç Lekelerini Çıkarmak İçin Son Öneriler
Eğer duşunuzu ve banyonuzu temizlemeyi kolaylaştırmak istiyorsanız, her zaman gerekli tüm aletlere sahip olduğunuzdan emin olun: fırçalar, süngerler, bezler, beyaz sirke ve ihtiyacınız olabilecek diğer her şey. Nem ile teması nedeniyle bu odanın mikroorganizmaların büyümesini desteklediğini unutmayın.
Bu nedenle burayı uygun ürünler kullanarak düzenli olarak dezenfekte etmelisiniz. Fayans ve cam üzerinde kir ve kirecin görünmeye başlamasını beklemeye gerek yoktur. En az 2 haftada bir derinlemesine temizlik yaptığınızdan emin olun.
Kireç ve kalsiyum lekelerini duşunuzdan çıkarmak için bu doğal ürünleri zaten denediniz mi? En çok dikkatinizi çeken seçeneği seçin ve birkaç kolay adımda bu sorundan kurtulun!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Heras Berigüete, M. (2019). Los tipos de azulejos que más se llevan. Retrieved May 15, 2019, from https://midecoracion.com/casas/los-tipos-de-azulejos-que-mas-se-llevan/
- Jiménez, F. (2018). Grifos vanguardistas para el baño. Retrieved May 15, 2019, from https://midecoracion.com/bano/grifos-vanguardistas-para-el-bano/