Kırışıklıkların Oluşma Sebepleri

Kırışıklıkların Oluşma Sebepleri
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Hiç yüzünüzdeki kırışıklıkların oluşma sebepleri nelerdir, düşündünüz mü? Eğer cevapları merak ediyorsanız, bu makalemizi okuyabilirsiniz!

Kırışıklıkların Oluşma Sebepleri

Yüzünüzdeki kırışıklıklar her ne kadar yaşlanmanın başlıca göstergelerinden biri olsa da, aynı zamanda şekillerine ve bulundukları konuma göre belirli sağlık sorunlarının ipuçları da olabilmektedir.

Bu makalede size kırışıklıkların oluşma sebepleri nelerdir, onları açıklayacağız.

Eğer onları zamanında yorumlayabilirseniz, hem daha fazla kırışıklığın oluşmasına engel olabilirsiniz, hem de belirli sağlık sorunlarını tespit edebilirsiniz.

Alnınızda Yatay Çizgiler

Alnınızda doğal bir şekilde oluşan çizgiler zamanla daha belirgin bir hal alabilmektedir. Bunlar özellikle sıkça endişe eden ve bunun sonucunda bu yüz ifadesini sıkça uygulayan kişilerde görülmektedir.

Bazı araştırmalar ayrıca yağların ve şekerlerin aşırı tüketiminin de bu çizgilere neden olabileceğini göstermektedir.

Böyle bir durumda, diyetinize özellikle özen göstermeniz ve yüksek yağ oranına sahip gıdalardan (özellikle trans yağları) ve beyaz şekerden uzak durmanız önerilir.

Göz Kenarındaki Kırışıklıklar

Göz kenarındaki kırışıklıkların oluşma sebepleri arasında zayıf karaciğer işleyişi yer almaktadır. Karaciğer veya mesane sorunu yaşayan akrabalarınız olup olmadığını araştırabilirsiniz.

Gerçekleştirebileceğiniz bir diğer kontrol, bir tür görme sorununa sahip olup olmadığınızı öğrenmektir, çünkü bu da karaciğerle ilişkili olabilmektedir. Böyle bir sorunun mevcut olması durumunda diyetinizin yanı sıra bu organa doğrudan zarar veren öfke ve benzeri duyguları kontrol altına almanız gerekmektedir.

Kaşların Arasındaki Çizgiler

Kaşların arasındaki bir yatay çizginin iki olası anlamı vardır: alerjilere yatkınlık veya düşük libido.

Kaşların arasında oluşabilen ve kaşların iç uçlarında görülebilen bir diğer tür kırışıklıksa dikeydir.

Bunun sağ tarafta görülmesi onun karaciğerle ilgili olduğunu, sol tarafta görülmesiyse onun dalakla ilgili olduğunu belirtmektedir.

Alnınızın Yanlarında Kırışıklıklar

Alnınızın yanlarında, aşağıdaki bazı durumlarla ilişkili olan diyagonal kırışıklıklar oluşabilmektedir:

  • Yüksek kan basıncı
  • (İster ifade edilsin isterse bastırılsın) tekrarlanan öfke veya endişe hisleri

Dudaklarınızın Yukarısındaki Dikey Kırışıklıklar

Bu kırışıklıklar uzun süredir sigara içen kişilerde ve aynı zamanda bir tür cinsel dengesizliği bulunan kişilerde sıkça görülür. Bu durumda profesyonel bir terapistten yardım alınması önerilmektedir.

sigara

Dudaklarınızın Yanlarındaki Dikey Çizgiler

Bu kırışıklıklar, şekline ve bulundukları konuma bağlı olarak farklı anlama sahip olabilmektedir:

  • Gülümsediğinizde belirginleşen uzunca bir çizgi pankreasta bir dengesizliği ve bunun sonucunda diyabet riskini belirtebilmektedir.
  • Yanağa doğru uzanan bir dış çizgi zayıf bir üreme sistemini ifade edebilmektedir.
gülümsemek

Diğer İşaretler

Bu her ne kadar kırışıklık olmasa da, burnun ucundaki bir kızarıklık kalbin aşırı çalışmasıyla ilgilidir. Bu nedenle özellikle ailede kalp rahatsızlıklarının bulunması durumunda bunu özellikle kontrol altına almanız gerekmektedir.

Diğer yandan, göz kapaklarınızda şişme veya göz altında torbacıklara sahip olmanız durumunda özellikle böbreklerinize dikkat etmeniz gerekmektedir.

Doğal Tedaviler

Bir dengesizliğin söz konusu olduğu organlarınızı tedavi edebileceğiniz gibi, bazı doğal tedaviler de kırışıklıkların önlenmesine veya onların düzleştirilmesine yardımcı olabilmektedir:

  • Kuşburnu yağı: Bu oldukça besleyici, yenileyici ve iyileştirici yağ, yaşlı ciltler için gereklidir. Genç cilde sahip kişiler için önerilmemektedir çünkü pek kuru olmayan ciltlerde sivilcelere neden olabilmektedir. Bunu yatmadan önce doğrudan cildinize, bir gece kremi uygular gibi uygulayın.
  • Yaban hardalı yağı: Bu şaşırtıcı yağ yüzünüze anında etki edecektir. Bunu uygulamak için bu yağdan 15 damlayı 50 ml baz yağla (buğday tohumu, ayçiçeği, susam, badem vs.) veya baz jelle (nemlendirici krem, aloe vera vs.) karıştırın.
  • Üzüm çekirdeği özü:  Bu cilde uygulanmaz, bunun yerine üç hafta süresince günde yaklaşık olarak 75 ile 300 miligram arasında tüketilmelidir. Daha sonra dozajı günde 40 ile 100 mg arasına düşürebilirsiniz.
  • Yüzünüzü soğuk suyla yıkamak: Bu kan akışınızı arttıracaktır ve cildinizin yenileyecektir.
  • Yüksek miktarda tuz içeren gıdaların aşırı tüketimi cildinizin susuz kalmasına ve bunun sonucunda kırışıklıklarda artışa neden olabilmektedir. Bu nedenle azaltılmış tuz tüketiminin ve daha az tuzlu gıdaların tüketiminin söz konusu olduğu dengeli bir diyeti tavsiye etmekteyiz.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bosset, S., Barré, P., Chalon, A., Kurfurst, R., Bonté, F., André, P., … Nicolas, J. F. (2002). Skin ageing: Clinical and histopathologic study of permanent and reducible wrinkles. European Journal of Dermatology.
  • Manríquez JJ, Cataldo K, Vera-Kellet C, Harz-Fresno I. Wrinkles. BMJ Clin Evid. 2014;2014:1711. Published 2014 Dec 22.
  • Thornton, M. J. (2013). Estrogens and aging skin. Dermato-Endocrinology. https://doi.org/10.4161/derm.23872

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.