Kötü Kolesterolü Yok Etmek İçin Doğal Yöntemler
Vücudunuzda iki çeşit kolesterol vardır: İyi kolesterol ve kötü kolesterol. Kötü kolesterolü yok etmek için neler yapabiliriz? Öğrenmek için makalemizi okumaya devam edin.
HDL olarak da bilinen iyi kolesterol, atardamarlarınızı temizlemeye ve kardiyovasküler sağlığınızı geliştirerek önemli fonksiyonları yerine getirmenize yarayan bir yağ çeşididir.
Öte yandan, kötü kolesterol ya da LDL, atardamarlarınızın çeperlerinde birikerek, zamanla tıkanıklıklara ve dolaşım bozukluklarına yol açan bir yağ çeşididir.
Kolesterol her ne kadar karaciğerde üretilse de, vücudunuzda bulunan kolesterolün %20-30 kadarının yediklerinizden kaynaklandığı belirlenmiştir.
Bu yüzden kolesterol bakımından zengin yiyeceklerden kaçınmanız gerekir. Ayrıca kötü kolesterolü yok etmek ve kolesterol seviyenizi kontrol altına almak için bazı ipuçları uygulayabilirsiniz.
Ayrıca bakınız: Kötü Kolesterol Seviyelerini Nasıl Kontrol Altına Alırız?
Kötü Kolesterolü Yok Etmek İçin Yapabilecekleriniz
Daha Çok Vitamin Alın
B, C ve E vitaminlerini yeterince almak atardamarlarınızı temizleme ve kolesterol birikimini önleme açısından olmazsa olmazdır.
Bu hayati vitaminler, kolesterol seviyesini azaltır ve kolesterolün vücudunuza zarar vermesini önler.
- C vitamini açısından zengin yiyecekler: Bu vitamin, kolesterolün atardamarlarınızın duvarında birikmesini önler. Bu önemli vitamini içeren yiyeceklerden bazıları şunlardır:
- Limon
- Portakal
- Greyfurt
- Mandalina
- Kivi
- E vitamini açısından zengin yiyecekler: E vitamini, kanın kolesterolden temizlenmesine yardımcı olur. E vitamini açısından zengin yiyecekler arasında şunlar vardır:
- Keten tohumu
- Ayçiçeği çekirdeği
- Buğday rüşeymi
- B vitamini açısından zengin yiyecekler: B6 ve B3 vitaminleri, karaciğerinizin sağlığını kolesterolden korur.
Yumurta Tüketiminizi Azaltın
Bir yumurtada 275 miligram kolesterol vardır. Buna göre, yumurtayı az tüketirseniz yüksek kolesterol riski taşımazsınız.
Hatta bu riskten kaçınmak için, yumurtanın sadece beyazını tüketip kolesterol içeren kısmı olan sarısından uzak durun.
Doymuş Yağdan Kaçının
Doymuş yağ tüketiminizi minimuma indirmek önemlidir; çünkü doymuş yağlar, kolesterol bakımından oldukça zengindir.
Bu makalemize de göz atın:
Sağlıklı Bir Diyetle Birlikte Kötü Kolesterol Seviyelerini Kontrol Altına Alın
Kırmızı et, tereyağ, peynir, tam yağlı süt, trans yağ ve doymuş yağ açısından zengin yiyeceklerden kaçının.
Alternatif olarak daha çok balık, kümes hayvanları, bitkisel yiyecekler ve zeytinyağı tercih edin.
Kötü Kolesterolü Yok Etmek İçin Sağlıklı Alışkanlıklar Edinin
Fazla Kilodan Kaçının
Fazla kilolar ve obezite, sağlığınızı birçok yönden kötü etkiler; kardiovasküler hastalık riskinin artmasına sebep olur ve yüksek kolesterol seviyesiyle yakından ilgilidir.
Eğer obez ya da fazla kiloluysanız, kilo vermek için bir beslenme uzmanıyla görüşüp bir diyet planlamanız gerekir.
Kötü Alışkanlıklarınızdan Kurtulun
Hareketsiz hayat tarzı, fazla alkol ve sigara tüketimi ve bu gibi kötü alışkanlıklar, kötü kolesterol seviyesinin artmasına sebep olur.
Kötü alışkanlıklarınızdan kurtulmanız ve sağlıklı bir hayat tarzı edinmeniz çok önemlidir.
Çiğ Sarımsak Tüketin
Çiğ sarımsak, yüksek kolesterol seviyesini düşürmenin en iyi yollarından biridir.
Sarımsak, içerdiği antioksidanlar ve diğer önemli besleyici öğelerle damarları temizler, esnekliğini artırır ve kolesterolün atardamar çeperinde birikmesini önler.
Aç karnına bir diş çiğ sarımsak yiyerek sarımsağın faydasından maksimum miktarda yararlanabilirsiniz.
Keten Tohumu Tüketin
Keten tohumu, atardamarlarınızı temizlemeye ve kolesterolün yükselmesini önlemeye yardımcı olan temel omega-3 yağ asitleri açısından önemli bir kaynaktır.
Her gün bir avuç keten tohumu yemek, atardamarlarınızda kolesterol birikimini ve damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur.
Keten tohumunu aynı zamanda salatalarınıza, smoothie ve tatlılarınıza ekleyebilirsiniz.
Elma
İçeriğindeki yüksek orandaki pektin sayesinde elma, kolesterol seviyesini düşürmek için idealdir.
Pektin, kolesterolün atardamarlarınızın çeperlerinde birikmesini önler ve onları temizlemeye yardımcı olur.
Patlıcan Suyu ve Keten Tohumu Yağı
Patlıcan suyu, kilo vermeyi ve kolesterol seviyesini düşürmeyi sağlar.
- 2 yemek kaşığı keten tohumu yağını ve dilimlenmiş orta boy patlıcanı karıştırın.
- Kaynar su ekleyip bu karışımı 20 dakika ağır ateşte pişirin.
- Dinlenince biraz limon sıkın ve bu karışımı kahvaltıdan önce için.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Josué Gonzalez. (2013). Colesterol. 1. https://doi.org/10.1109/FCST.2015.28
- Cenipalma, & Humana, S. Y. N. (2001). Metabolismo del Colesterol. Lípidos y Salud.
- Clínica, G., Galega, S., & Interna, D. M. (2011). Lípidos , colesterol y lipoproteínas. Galicia Clínica | Socieda de Galega de Medicina Interna.
- Maldonado Saavedra, O., Ramírez Sánchez, I., García Sánchez, J. R., Ceballos Reyes, G. M., & Méndez Bolaina, E. (2012). Colesterol: Función biológica e implicaciones médicas. Revista Mexicana de Ciencias Farmaceúticas.
- Al-Rejaie, S. S., Abuohashish, H. M., Alkhamees, O. A. et al. (2012). Gender difference following high cholesterol diet induced renal injury and the protective role of rutin and ascorbic acid combination in Wistar albino rats. Lipids in Health and Disease, 11(41). https://doi.org/10.1186/1476-511X-11-41
- Fernández, M. L. (2010). Effects of eggs on plasma lipoproteins in healthy populations. Food & Function, 1(2). http://dx.doi.org/10.1039/C0FO00088D
- Ebrahimi, T., Behdad, B., Abbasi, M.A. et al. (2015). RETRACTED ARTICLE: High doses of garlic extract significantly attenuated the ratio of serum LDL to HDL level in rat-fed with hypercholesterolemia diet. Diagnostic Pathology, 10(74). https://doi.org/10.1186/s13000-015-0322-0
- Avelino, A., Oliveira, G. M., Ferreira, C., Luiz, R. y Glorimar, R. (2015). Additive effect of linseed oil supplementation on the lipid profiles of older adults. Clinical Interventions in Aging, 10, 1679–1685. https://doi.org/10.2147/CIA.S75538
- Aprikian, O., Busserolles, J., Manach, C., Mazur, A., Morand, C., Davicco, M. J. et al. (2002). Lyophilized Apple Counteracts the Development of Hypercholesterolemia, Oxidative Stress, and Renal Dysfunction in Obese Zucker Rats, The Journal of Nutrition,132(7), 1969–1976. https://doi.org/10.1093/jn/132.7.1969
- Magnuson, B. A., Patterson, C. A., Hucl, P., Newkirk, R. W. Ram, J. I. y Classen, H. L. (2014). Safety assessment of consumption of glabrous canary seed (Phalaris canariensis L.) in rats, Food and Chemical Toxicology, 63, 91-103. https://doi.org/10.1016/j.fct.2013.10.041