Konka Hipotrofisi: Nedenleri ve Semptomları

Konka hipertrofisi çeşitli tedavi seçeneklerine sahip olan iyi huylu bir patolojidir. Ancak tedavi edilmezse belirli komplikasyonlara neden olabilir. Bu yazımızda bu konuda daha fazlasını öğrenebilirsiniz!
Konka Hipotrofisi: Nedenleri ve Semptomları

Son Güncelleme: 17 Ekim, 2020

Konka hipotrofisi ya da nazal konka, konka hacminde gerçekleşen abartılı bir artıştır. Bu yapılar burun boşluğunda bulunur ve boyutları büyüdüğünde hava normal bir şekilde akamaz. Bunun bir sonucu olarak da burun tıkanıklığına neden olma eğilimindedirler.

Erken dönemlerde bu hastalığı ilaçlar ya da ameliyat ile tedavi etmek ve bunun üstesinden gelmek mümkündür. Ancak, eğer sorun kontrol edilmezse ciddi durumlara neden olabilir. Örneğin, koku duyusunun kaybına ya da kulak ve boğaz enfeksiyonlarına yol açabilir. Ayrıca bu rahatsızlığa sahip olan insanların sık görülen baş ağrıları, kuru öksürük ve horlama gibi durumlardan muzdarip olması da mümkündür.

Eğer burun tıkanıklığı sık yaşanan bir durumsa o zaman bir kulak burun boğaz uzmanına görünmek önemlidir. Bu uzman hipertrofiden mi, yoksa başka bir patolojiden mi muzdarip olduğunuzu belirleyebilecektir.

Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: Burun Tıkanıklığından Kurtulmak İsteyenler İçin 7 Hile

Konka Hipertrofisi

Konka hipertrofisi burun konkalarının boyutunu arttıran bir durumdur. Bazı vakalarda bu aralıklı gerçekleşir. Ancak diğer vakalarda süreklidir. Problem kronik hale geldiğinde neredeyse sürekli olan bir burun tıkanıklığına neden olur.

Burun konkaları burnun içerisinde yer alan uzun yapılardır. Burun boşluğu her iki tarafta da üst konkalar, orta konkalar ve alt konkalar olarak adlandırılan üçlü takımlar halinde konkalar içerir. Enflamasyon genel olarak alt konkaları etkiler.

Konkaların işlevi soluduğumuz havayı nemlendirmek, ısıtmak ve temizlemektir. Ancak bunlar kolay bir şekilde şişebilen ve boyutlarını değiştirebilen organlardır. Bu hipertrofiye neden olur, ki bu da tedavi edilebilen bir sağlık problemidir.

Hipertrofi dolayısıyla baş ağrısı yaşayan bir kadın.
Hipertrofi gerçekleştiğinde insanlar uzun süreli burun tıkanıklığı deneyimleyebilir.

Konka Hipotrofisi Neden Gerçekleşir?

Çoğu vakada konka hipotrofisi saman nezlesi gibi bazı alerjik süreçlerin bir sonucu olarak meydana gelir. Ancak, bu anomaliye neden olabilecek pek çok diğer neden de vardır. Bunların arasında aşağıdakiler bulunur:

  • Hormonal değişiklikler. Hormonal değişiklikler mukus zarında artışlara neden olabilir ve bu da konka hipotrofisi gerçekleşmesine neden olabilir.
  • Yaşlanmak. Zaman geçtikçe konkalar bozulabilir ve bol miktarda mukus salgılanmasına ve burnun tıkanmasına neden olabilir.
  • Sinüzit. Paranazal sinüslerin iltihaplanması da bu anomaliye yol açabilir.
  • Deviye septum. Deviye bir septum nefes almayı zorlaştırır ve konkaların daha fazla çalışmasına neden olur. Bu da konka hipotrofisine dönüşebilir.
  • Uygunsuz ortamlar. Toksik elementlerin ve buharların bulunduğu ya da çok düşük sıcaklıklara sahip ortamlar bu anomalinin gelişmesini kolaylaştırabilir.
  • Sigara içmek ya da alkol kullanmak. Hem tütün hem de alkol bu vakalarda risk faktörleridir.
  • Farmasötikler. Steroidler ve burun spreyi kullanmak bu hastalığın gelişimine katkıda bulunabilir.

Bu yazımızı da okumayı unutmayın: Burun Tıkanıklığı İçin 5 Doğal Yağ

Konka Hipotrofisi Semptomları

Bu durumun en tipik semptomu, aralıklı ya da sürekli olması fark etmeksizin, burun tıkanıklığıdır. Ancak, fark edilebilir semptomları olmayan bazı hipertrofi vakaları olduğunu bilmek de önemlidir.

Genel olarak, en yaygın olan klinik belirtiler şunlardır:

  • Yorgunluk
  • Uyku apnesi
  • Sürekli uyumakta güçlük çekmek (kesintisiz uyumak)
  • Burun kanaması
  • Burundan nefes almakta güçlük
  • İşitsel rahatsızlıklar
  • Koku duyusunun azalması ya da kaybedilmesi
  • Horlamak
  • Yüzde ağrılar

Çoğu zaman, doktorlar bu durumu teşhis etmek için rinoskop adlı testi uygularlar. Bu, onların konkaları inclemelerine ve hipotrofiyi doğrulamalarına ya da elemelerine olanak tanıyan bir çalışmadır. Bu test ağız ya da burun yolu ile yapılır ve beş ila on dakika arasında sürer. Bazı durumlarda hafif anestezi kullanımını gerektirir.

Horlayan bir adam.
Horlamak hipotrofinin klinik belirtilerinden bir tanesidir, ancak en sık görülen semptom uzun süren bir burun tıkanıklığıdır.

Konka Hipotrofisi Durumunda Ne Yapılabilir?

Hipotrofi tedavisi altta yatan neden ve konkaların durumuna bağlı olacaktır. Öncelikle, eğer sorunun nedeni dışsal ise bu değişkenin değiştirilmesi semptomların hafiflemesine yol açmalıdır.

Dışsal semptomlar derken sağlıksız ortamlar, bazı maddelerin ya da ilaçların tüketilmesi ve benzeri durumlardan bahsediyoruz. Ancak, eğer neden sinüzit ya da deviye bir septum ise, o halde nedeni ortadan kaldırmak için tedavi gerekli olacaktır. Eğer bu önlemler işe yaramazsa ya da durumun nedeni bilinmiyorsa o halde doktorlar genellikle enflamasyonu azaltmak için farmakolojik tedaviler önerirler.

Son olarak, eğer hipotrofi devam ederse doktorlar konkaların pozisyonunu değiştirmek için ameliyat önerebilir (türbinoplasti). Bazı vakalarda ameliyat alt konkanın kısmen ya da tamamen alınmasını içerebilir (türbinektomi). Diğer vakalarda ise doktorlar konkanun boyutunu küçültmek için radyofrekans ya da lazer kullanabilir.

Tüm durumlarda, bunun tedavi edilebilir bir durum olduğunu hatırlamak önemlidir. Anahtar, durumun kronik hale gelmemesini garantilemek için erken bir şekilde ilaç almaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Berger G, Gass S, Ophir D. The histopathology of the hypertrophic inferior turbinate. Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 2006;132(6):588-594. doi:10.1001/archotol.132.6.588
  • McCoul ED, Todd CA, Riley CA. Posterior Inferior Turbinate Hypertrophy (PITH). Otolaryngol Head Neck Surg. 2019;160(2):343-346. doi:10.1177/0194599818805006
  • Silva R, P., Vicencio S, D., Veloz T, M., Ruz M, P., & Valdés P, C. (2020). Hipertrofia de cornetes inferiores: Revisión sobre técnicas quirúrgicas actuales. Revista de Otorrinolaringología Y Cirugía de Cabeza Y Cuello, 80(2), 218–225. https://doi.org/10.4067/s0718-48162020000200218
  • Arias Mena, C., & Merlo Zago, G. (2016). Correlación de hipertrofia de cornetes inferiores con desarrollo transversal maxilar medidos en tomografía computarizada de cone-beam y su asociación con las clases esqueléticas (Master’s thesis, Benemérita Universidad Autónoma de Puebla).
  • Komshian SR, Cohen MB, Brook C, Levi JR. Inferior Turbinate Hypertrophy: A Review of the Evolution of Management in Children. Am J Rhinol Allergy. 2019;33(2):212-219. doi:10.1177/1945892418815351
  • Bergmark RW, Gray ST. Surgical Management of Turbinate Hypertrophy. Otolaryngol Clin North Am. 2018;51(5):919-928. doi:10.1016/j.otc.2018.05.008

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.