Sigara İçmek Kadar Kötü Olan 6 Sağlıksız Alışkanlık

Sigara içmek kadar tepki çekmemesine rağmen, gerekenden az uyumak da en az sigara içmek kadar zararı olan kötü bir alışkanlıktır.
Sigara İçmek Kadar Kötü Olan 6 Sağlıksız Alışkanlık

Son Güncelleme: 23 Kasım, 2020

Sigara içmek, kişinin bedeni üzerinde ciddi sonuçlar doğurabilecek bir bağımlılıktır ve bunu herkes bilir. Bununla birlikte, yaşam tarzınızın artık bir parçası haline gelebilecek kadar tehlikeli olan ve sağlığınızı derinden etkileyen başka alışkanlıklar da bulunmaktadır.

Sigara içmek kadar tehlikeli olan bu 6 kötü alışkanlık hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu makaleyi okumaya devam edin.

Sigara içmek ne kadar kötü?

sigara içmek

Kafanızda bir bağlantı oluşabilmesi açısından, sigarayla ilgili bazı endişe verici gerçekler şunlardır:

  1. Sigara içmek, vücutta bulunan neredeyse her organa zarar verir ve bir dizi hastalığın meydana çıkmasından doğrudan sorumludur.
  2. Sigara içilmesiyle bağlantılı hastalıklardan dolayı her 2 sigara içicisinden 1 tanesinin öldüğü tahmin edilmektedir.

Her yıl, aşağıda belirtilen sebeplerden daha çok, en fazla ölüm sigarayla bağlantılı nedenlerden dolayı meydana gelmiştir.

  • Motorlu araç kazaları
  • Yasadışı uyuşturucu kullanımı
  • HIV
  • Yangınla ilgili kazalar
  • Alkol kullanımı

Bu kötü alışkanlık, erkeklerin hayatını yaklaşık 12 yıl kadar azaltırken kadınların hayatını ise ortalama olarak 11 yıla kadar azaltabilmektedir.

Bu bilgiler göz önüne alındığında, aşağıda sıraladığımız alışkanlıklar bedenlerinize en az sigara kadar zarar vermektedir diyebiliriz.

Sigara İçmek Kadar Kötü Olan 6 Sağlıksız Alışkanlık

1. Gazlı içecekler

gazlı içecekler

Gazlı içecekler, kola veya meşrubat olarak da bilinir ve bu sıvılar içlerinde yüksek fruktozlu mısır şurubu içerir. Bu madde, artan obeziteden, şeker hastalığından, kalp rahatsızlıklarından ve kronik hastalıkların çoğundan sorumludur.

Gazlı içecekleri tüketmek ne kadar kötü olabilir diye düşünebilirsiniz. Günde sadece bir kutu kola içmek, vücudunuza bir yıl içinde 7 kilo aldırabilir. Ayrıca bu günlük küçük doz, diyabet riskinizi yüzde 85 oranında da artırabilir.

Tüm bunlara ek olarak, milyon dolarlık bu içecek endüstrisi çocuklar ve gençler dahil olmak üzere tüm aileye satış yapmaya odaklanan pazarlama kampanyaları ile bilinmektedir.

2. Çok fazla uyumak ya da çok az uyumak

Uyku söz konusu olduğunda, sağlığınız için yeterli olan miktar 7 ile 9 saat arasında değişmektedir.

CDC’den yapılan araştırmalar, her gece 6 saatten az ya da 10 saatten fazla uyumanın aşağıdaki koşullara neden olabileceğini göstermektedir:¹

  • Kalp hastalıkları
  • Diyabet
  • Obezite
  • Depresyon

Bu çalışma, kesilen uykunun alınan verimi azalttığı için sabahları aralıklarla tekrarlayan alarmları ortadan kaldırmayı da öneriyor.

Sırf bu alışkanlık yüzünden, alarmınızın ilk kez çaldığı anki halinizden daha yorgun bir şekilde güne başlayabilirsiniz.

3. Çok fazla oturmak

masa başında oturan kadın

Eğer ofiste çalışarak geçen sekiz saatin ardından evde televizyon seyredip rahatlamanın hayalini kuran bir kişiyseniz hayatınız büyük bir tehlike altında olabilir.

İç Hastalıklar Arşivi‘nde yayınlanan bir araştırmaya göre, günde 11 saatten fazla oturan yetişkinler üç yıllık bir süre içerisinde % 40 oranında daha fazla ölüm riski taşıyabiliyor.² Bu araştırmada, günde dört saatten az oturan kişilerle bir karşılaştırma yapılmıştır.

Uzun süre oturmanız şu rahatsızlılara yakalanma riskinizi arttırır:

  • Diyabet
  • Kanser
  • Kalp ve damar hastalıkları

Düzenli olarak egzersiz yapsanız bile bu risklerin azalmayacağını size tekrar hatırlatmak isteriz.

4. Çok fazla kahve içmek

Taze demlenmiş bir kahve ile uzun bir iş gününe başlamaktan daha güzel bir şey yoktur belki de; ancak günde dört bardaktan daha fazla kahve içmeniz, ölüm riskinizi yüzde 56 oranında artırabilir.

1979 ile 1998 yılları arasında yapılan bir araştırmada, 40.000 kişinin tıbbi ve kişisel geçmişi incelendi. Bu araştırmaya katılan insanlarla ilgili 17 yıl boyunca bazı veriler toplandı. Tabii bu esnada 2500’den fazla katılımcı da hayatını kaybetmiş oldu.

Bu insanların ölüm nedenleri aşırı kahve tüketimi olmasa da bu çalışma, daha fazla miktarda kahve içen kişilerin sigara içme olasılığının da daha yüksek olduğunu bulmuş oldu. Ayrıca dolaylı olarak, bu bahsedilen insanların, diğer katılımcılara oranla daha sağlıksız kalp ve akciğerlere sahip oldukları da bu çalışmayla birlikte ifade edildi.

Kahve bir kafein kaynağıdır; epinefrin salınımını uyaran bu bileşen, insülin aktivitesini inhibe eden ve atardamar basıncını arttıran bir maddedir.

5. Bacak bacak üstüne atmak

Zararsız gibi görünse de bacak bacak üstüne atmak kan dolaşımınıza zarar verebilir ve hatta kan pıhtılarına bile neden olabilir. Bu durumu tekrarlamanız aşağıdaki komplikasyonlara yol açabilir:

  • Varisli damarlar
  • Artan atardamar basıncı
  • Kan pıhtılaşması
  • Kalçada gerginlik
  • Duruşla ilgili sorunlar

6. Yetersiz bir diyet sigara içmek kadar kötü mü?

GLOPAN’a göre fast food ya da çok fazla hazır gıda ile dolu olan bir diyet, en az alkol, uyuşturucu ve tütün kadar zararlıdır.

Tütünün aksine, bu durum sadece bazı insanları etkilemektedir; yetersiz bir diyete sahip olmak günümüzde küresel bir sorundur ve bu durum ülkelerin ekonomileri üzerinde büyük tahribatlar yaratmaktadır.

Yetersiz beslenme şunlara yol açabilir:

  • Tip 2 diyabet
  • Damar hastalıkları
  • Kanser
  • Hipertansiyon
  • Anemi
  • Diğer sağlık sorunları

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Becoña, E., & Vézquez, F. L. (1997). La evaluación de la conducta de fumar. Psicologia Conductual.
  • Dussaillant, C., Echeverría, G., Villarroel, L., Marin, P. P., & Rigotti, A. (2015). Una alimentación poco saludable se asocia a mayor prevalencia de síndrome metabólico en la población adulta chilena: Estudio de corte transversal en la Encuesta Nacional de Salud 2009-2010. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.5.9657
  • Ruvalcaba, C. G., Tucker, K. L., Morita, K., Qiao, N., Hannan, M. T., Cupples, L. A., & Kiel, D. P. (2009). Consumo de refrescos y riesgo de obesidad en adolescentes de Guadalajara, México. Boletín Médico Del Hopital Infantil de México.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.