Konserve Gıda Tüketmenin Tehlikeleri
Süpermarketlerde bulunan gıdaların büyük bir kısmı konservelerde satılır. Bu çok normal ve sağlıklı gibi gözükse de çeşitli zararları vardır. Aşağıdaki makalede konserve gıda tüketmenin tehlikeleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Konserveler bizfenol A reçinelerinden oluşan özel bir kaplamaya sahiptir. Bu maddenin ismini hatırlamak o kadar da önemli değil. Ancak bilmeniz gereken, bunun vücutta biriktiği ve etkilerinin hiç de iyi olmadığıdır.
Harvard Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir çalışma, beş gün boyunca konserve çorba tüketen insanların idrarında bolca bizfenol A maddesine rastlandığını göstermiştir.¹
Bunun ardından beş gün konserve çorba tüketilmedikten sonra aynı ölçümler gerçekleştirildiğinde bu maddeye rastlanmamıştır.
Bizfenol Toksik midir?
Bizfenol A (BPA) pek çok bilim adamı tarafından incelenmiştir.
Medical Association Journal süreli yayını, bu bileşenin plastik, reçine ve konserve kutular üretmek için kullanıldığını belirtir.
Amerika Birleşik Devletleri’nde hazırlanan bir rapor, bebeklerde, çocuklarda ve fetüslerde yüksek BPA seviyelerin bulunduğunu göstermiştir.
Kanada dünyada bunu bir toksik madde olarak ilan eden ilk ülke olmuştur. Onu Avrupa Birliği takip etmiştir ve orada bu ürünün biberon üretiminde kullanımı yasaklanmıştır.
Ancak BPA reçinesi, gıdaların ve içeceklerin yerleştirildiği metal tenekelerin kaplamasında olduğu gibi diğer ürünlerin üretiminde halen kullanılmaktadır.
Vücutta bizfenol A birikiminin zararlı etkileri hakkında halen yeterince kanıt bulunmamaktadır.
Hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen deneyler endişe verici sonuçlar göstermiştir. Örneğin, BPA’nın bir endokrin engelleyicisi olduğu görülmüştür. Bu da onun hormonal sistemi etkileyebileceği anlamına geliyor.
Bu ürün diyabet, kalp damar hastalıkları ve obezite ile ilişkilendiriliyor.
Bu nedenle, sorun konservelerin ne içerdiğinden öte (elbette ne içerdiklerine de dikkat etmenizde yarar var), konservelerin içerisindeki gıdanın bizfenol A ile temas etmesidir.
Bazı deneyler sayesinde bilim adamları, BPA maddesini konserve ürünlerden tamamen elimine etmeye veya bu maddeyi içeren ürünlerin satılmasına engel olmaya çalışıyor.
Konserve Gıdaların Riskleri
Konserve ürünlerin dışında, BPA aynı zamanda plastik ve vakumla paketlenmiş gıdalarda da bulunmakta. Bunu içermeyen tek ambalaj veya kaplar cam ve kağıttan oluşur (gıdanın tadının paketleniş biçimine göre nasıl değiştiğini hiç düşündünüz mü?).
Gıdaları paketleme, saklama ve işlemede kullanılan sentetik kimyasal ürünler de sessiz düşmanlardır.
Kimse ne tükettiğinin veya bunların kendi sağlıkları (veya sevdiklerinin sağlığı) üzerindeki etkisinin ne olacağının farkında değil. Bu bileşenlerin büyük bir çoğunluğu pek bir işe yaramamaktadır ve bu nedenle sorun olmadan gıdadan filtrelenebilir.
Sıkça konserve gıda tüketen insanlar yukarıda da belirttiğimiz gibi obezite, hormonal değişiklikler, kalp sorunları ve diyabete neden olan bu maddelere daha sık maruz kalır.
Gerçek şu ki, ne bu konu hakkında ne de onun vücuttaki etkileri hakkında yeterince bilgiye sahip değiliz.
Doğrulanan, bunun bilim adamları tarafından kanserojen olduğu bilinen formaldehit gibi toksik maddeler içermesidir.² Bu, ayrıca (daha az miktarlarda) plastik şişelerde de mevcuttur.
Ton Balığı Konservelerinin Tehlikeleri
Konserve ton balığının, pişirilmesinin gerekmemesi ve pek çok farklı yemek tarifinde kullanılabilmesi nedeniyle en çok tüketilen gıdalardan biridir.
Balığın faydaları (omega 3 yağ asitleri ve fosfor içerirler) konservelerin içerdiği cıva nedeniyle anlamını kaybeder.
Ayrıca bakınız: Fırın Kullanmadan Evde Balık Graten Hazırlayın
Cıva, sinir sistemine zarar veren toksik etkilere sahip bir metaldir.
Konservelerde var olmasının yanı sıra balık avlanan bazı bölgelerdeki suda da bulunur. Bu da, kalp krizi, sinir duyusal değişiklikler, nörolojik gelişmede sorunlar (fetüsler için), vs. gibi durumların riskini arttırır.³
Alüminyum Konserve Kaplamasının Riski
Günümüzde gıdaları saklamak için kullanılan ve süpermarketlerde satılan konservelerin büyük bir kısmı, aynı zamanda epoksit reçine olarak da bilinen, dış kısma uygulanan bir plastik ambalaja sahiptir.
Bu işlem gıdaların reaksiyon sergilemesine ve onların materyalin aşınmasına neden olmasına engel olmak için uygulanır.
Amaç konservelerin uzun süre dayanıklı olmasıdır. Bu nedenle dairesel bir şekle sahiptirler ve üzerlerinde bu kaplama vardır.
Ayrıca bakınız: Ne Pahasına Olursa Olsun Uzak Durmanız Gereken 15 Gıda
Konserve Gıda Zehirlenmesi
Eğer konserve gıda sorununun yeni bir sorun olduğunu düşünüyorsanız, John Franklin’in kuzey kutbuna gerçekleştirdiği seferi muhtemelen duymadınız.
Bu yolculukta geminin mürettebatının pek çok üyesi konserve gıda tüketimi sonucu ölmüştür. Bunu seneler sonra farklı araştırmalar sonucu ortaya çıkardılar.
Bunun nedeninin tenekeleri kaplamak için kullandıkları kurşundan kaynaklandığı ortaya çıktı.
Bu hikaye bir efsane olsa da ve o günlerden bu yana gıda depolama yöntemleri değişmiş olsa da, bu sorunun yeni bir sorun olmadığını bilmek gerekir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- ESTUDIO DE LA OCU: La mayoría de las latas de conserva contiene sustancias tóxicas. (n.d.). https://www.elmundo.es/elmundo/1999/septiembre/28/sociedad/conservas.html
- Zahir, F., Rizwi, S. J., Haq, S. K., & Khan, R. H. (2005). Low dose mercury toxicity and human health. Environmental Toxicology and Pharmacology, 20(2), 351–360. https://doi.org/10.1016/J.ETAP.2005.03.007
- Rubin, B. S. (2011). Bisphenol A: An endocrine disruptor with widespread exposure and multiple effects. The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, 127(1–2), 27–34. https://doi.org/10.1016/J.JSBMB.2011.05.002
- Carwile, J. L., Ye, X., Zhou, X., Calafat, A. M., & Michels, K. B. (2011). Canned soup consumption and urinary bisphenol A: a randomized crossover trial. JAMA, 306(20), 2218–2220. https://doi.org/10.1001/jama.2011.1721
- Consuming canned soup linked to greatly elevated levels of the chemical BPA | News | Harvard T.H. Chan School of Public Health. (n.d.). https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/canned-soup-bpa/
- Vandenberg, L. N., Hauser, R., Marcus, M., Olea, N., & Welshons, W. V. (2007). Human exposure to bisphenol A (BPA). Reproductive Toxicology, 24(2), 139–177. https://doi.org/10.1016/J.REPROTOX.2007.07.010
- Bisphenol A | European Food Safety Authority. (n.d.). https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/bisphenol
- Juan-García, A., Gallego, C., & Font, G. (2015). Toxicidad del bisfenol A: Revisión. Revista de Toxicología, 32(2), 144-160.