Küften Kurtulma Yolları İçin Ev Yapımı Çözümler

Evimizin nemli bölgelerinde, mutfakta, yerde, halıda ve hiç beklenmedik yerlerde karşımıza çıkan bu mantarlardan daha sinir bozucu ve sağlıksız bir şey olamaz.
Küften Kurtulma Yolları İçin Ev Yapımı Çözümler

Son Güncelleme: 05 Kasım, 2018

Astım ataklarından ve alerjik reaksiyonlardan dolayı her yıl milyonlarca insan hastaneye gidiyor. Eğer hızlıca önleminizi almazsanız küf yüzeylere, yere, kumaşa ve ahşaba kalıcı olarak zarar verecektir. Bu sebepten dolayı nemli bölgeleri temizlemeyi bir rutin haline getirmeliyiz ve küften kurtulma yolları konusunda etkili çözümlere başvurmalıyız.

Nasıl olduğunu öğrenmek ister misiniz? O zaman buyurun!

Küf Nedir ve Neden Ortaya Çıkar?

küfün mikroskobik görünümü

Küf bir çeşit mantardır; hayvansal veya bitkisel olarak ikiye ayrılır. Eğer aşağıdaki ortamları bulurlarsa hücresel koloniler olarak genişlerler:

  • Yeterli oksijen
  • Yüksek nem
  • Yüksek ısı

Tabii ki bütün sene doğal gazı kapalı tutamayız. Yapabileceğimiz tek şey nemi kontrol altına almak ve evimizi periyodik olarak temizlemek. Aynı zamanda küfün bir çok çeşidi olduğunu unutmayın, hatta bazıları (mesela Aspergillus) zehirli ve çok tehlikelidir. Solunum problemleri yaşayan insanlar küfe maruz kaldığında çok ciddi reaksiyonlar verebilirler.

Küften Kurtulma Yolları

Küften kurtulma yolları arasında genellikle marketlerden aldığımız kimyasal ürünlere başvururuz. Bu ürünler de küfü ortadan kaldırmakta bizi hayal kırıklığına uğratır, hatta faydadan çok zarar verir. Küften kurtulma yolları arasında başvurabileceğiniz daha pratik ve ekonomik yöntemler de vardır.

1. Nemi Kontrol Altına Alın

temiz ev ortamı

Daha önce de söylediğimiz gibi, sağlıksız küflerle karşı karşıya kalmamak için bütün sene evin ısısını düşük derecelere ayarlayamayız fakat nemi kontrol edebiliriz. Nasıl mı?

  • Eğer evinizde ciddi bir küf problemi varsa, her zaman küçük bir hava filtresi kullanabilirsiniz. Bunun için para harcamanız gerekecek ama eğer evde solunum problemi yaşayan birisi varsa, hava filtresi kullanmak kesinlikle daha iyi bir çözümdür.
  • Camı açın ve bu ortamların temiz havayla dolmasını sağlayın. Aynı şey aslında yataklarınız için de geçerlidir; yataktan kalktığınız gibi yatağı düzeltmemelisiniz, yatakta maytların ürememesi için çarşafları ve yorganı havalandırmalısınız. Bu kurtçuklar neredeyse küf ile aynı zararı verir.
  • Küf yüksek ısıları ve az havalandırılmış yerleri sever. Bu sebepten dolayı, genellikle bodrum katında, mutfaktaki dip köşelerde, tuvalette, dolaplarda, kilerde bununla karşılaşmamız mümkündür. En basit çözüm bu alanları düzenli olarak havalandırmaktır.

2. Çay Ağacı Yağı

çay ağacı yağı

Çay ağacı yağının faydalarını burada çok kez anlattık. Çay ağacı yağı size en iyi sonuçları verecek en faydalı doğal dezenfektandır. Herhangi bir aktardan veya özel marketlerden bunu temin edebilirsiniz. Bir çok şeye iyi geldiği gibi, küften kurtulmak için de çok pratiktir bir yöntemdir. Nasıl kullanılır:

Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı çay ağacı yağı
  • 2 bardak su
  • Sprey şişesi
  • Eldiven

Hazırlanışı:

Başlamadan önce, kendinizi korumak için eldivenleri takın. Küf beklenmedik reaksiyonlara yol açabilir ve cildinize doğrudan temas etmemesi daha iyidir. Eldivenleri giydiğinizde sprey şişesine çay ağacı yağını ve suyu ekleyin, iyice karışana kadar çalkalayın. Sprey şişesini kullanarak küf oluşmuş bölgelere karışımı sıkın.

Yarım saat bekleyin ve küfün kendi kendine yok olduğunu görün!

3. Sirke

sirkenin etkileri

Basit ve etkili bir yöntem. Sirke evdeki küfün %90’ını öldürdüğü için en ekonomik seçenektir. Banyoda (duş kabini, tuvalet arkası ve kapı) ve diğer yerlerde ortaya çıkan mantarları yok etmek için birebirdir.

Sirkeyi küften kurtulmak için nasıl kullanacağız? İşte:

Malzemeler:

  • 1/2 bardak sirke
  • Sprey Şişesi

Hazırlanışı:

Sirkeyi sprey şişesine doldurursanız günlük temizlik için daha kullanışlı hale getirmiş olursunuz.

Sirkeyi küflü bölgelere sıkın. Haftada en az 2 kez uygulayın, sağlıksız mikroorganizmaların üreyeceği nemli bölgelere ve az havalandırılmış bölgelere özen gösterin.

Artık hayatınızda küf olmadan yaşamaya hazır mısınız?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • A brief guide to mold, moisture, and your home: Mold basics. (2012).
    epa.gov/mold/brief-guide-mold-moisture-and-your-home
  • Mold allergy. (2015).
    aafa.org/page/mold-allergy.aspx
  • Cháfer, M., Sánchez-González, L., González-Martínez, C., & Chiralt, A. (2012). Fungal Decay and Shelf Life of Oranges Coated With Chitosan and Bergamot, Thyme, and Tea Tree Essential Oils. Journal of Food Science, 77(8), E182–E187. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2012.02827.x
  • Shao, X., Cheng, S., Wang, H., Yu, D., & Mungai, C. (2013). The possible mechanism of antifungal action of tea tree oil onBotrytis cinerea. Journal of Applied Microbiology, 114(6), 1642–1649. https://doi.org/10.1111/jam.12193
  • Yildirim-Bicer, A. Z., Peker, I., Akca, G., & Celik, I. (2014). In Vitro Antifungal Evaluation of Seven Different Disinfectants on Acrylic Resins. BioMed Research International, 2014(519098). https://doi.org/10.1155/2014/519098

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.