Kulak Enfeksiyonu İçin Tedaviler

Sıklıkla ortaya çıkan bu rahatsızlığın birçok sebebi vardır: yüzerken veya duş alırken kulağa su kaçması, kulak kanalına böcek veya çeşitli yabancı maddelerin girmesi, diş enfeksiyonlarının kulağa kadar sıçraması ve benzerleri...
Kulak Enfeksiyonu İçin Tedaviler

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Her insan, hayatının bir döneminde mutlaka kulak enfeksiyonu sorunuyla karşılaşmıştır. Aşağıdaki makalemizde, başınıza dert açan ağrılı kulak enfeksiyonlarını evde tedavi etmenize yardımcı olacak bazı tavsiyelerde bulunacağız.

Kulak Enfeksiyonu Türleri

İç kulak iltihabı, dış kulak iltihabına göre daha ciddi bir durumdur. Uygun bir tedavi yöntemi uygulanmazsa duyma kaybına (tamamen veya kısmen), baş dönmesine ve denge ile ilgili aktivitelerde sorunlara neden olabilir.

Otitis Externa

Veya dış kulak iltihabının karakteristik özellikleri; akıntı, ağrı, kızarıklık ve geçici duyma kaybıdır. Genellikle bir bakteriden kaynaklanır. Daha az karşılaşılan bazı durumlarda ise mantar ve virüsten kaynaklanabilir.

Otitis Media

Orta kulak iltihabı çocuklarda sıklıkla görülür ve en yaygın semptomları ateş, ağrı, asabiyet, kısmi duyma kaybı ve iştah kaybıdır. Orta kulakta bulunan boşluğun bir sıvı veya mukus tarafından tıkanması sonucunda oluşur.

Bazı insanlar bu tip kulak enfeksiyonuna daha yatkındır ve sorun kronik hale gelebilir.

Otitis Interna

İç kulak iltihabı; bulantı, kusma, baş dönmesi ve denge kaybı gibi semptomların oluşmasına neden olabilir. İç kulağın büyük bir kısmının iltihaplanması sonucunda ortaya çıkar. Çok yaygın olarak görülmemesine rağmen semptomları çok ağırdır.

kulak temizliği

Kulak Enfeksiyonu İçin En Yaygın Tedaviler

Sıcak havlu

Bir şişenin içine sıcak su doldurup dışını bir havlu veya bezle sarın ve problemli bölgenin üzerinde bir süre tutun. Sıcak, ağrı kesici görevi görür ve problemli bölgedeki kan akışını hızlandırarak enfeksiyonla mücadeleye destek olur.

Kayısı

Üç büyük kayısıyı güzelce yıkayıp doğrayın. Daha sonra bir tavada ısıtın ve ılık haldeyken lapa hale getirerek problemli bölgeye sürün.

Fesleğen ve sinir otu

Bir avuç dolusu fesleğen ve sinir otu yaprağını ezin ve ılık hale gelene kadar ısıtın. Ardından lapa haldeki karışımı problemli bölgeye uygulayın.

Zeytinyağı

Yarım yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın ve bir parça pamuğu bu yağla ıslatın. Hazırladığınız pamuk topunu kulak deliğinin girişine koyun ve bir saat boyunca böyle bekleyin.

Soğan

Bir adet soğanı dilimleyip ezin. Ardından bir bez parçasının içine koyup mikrodalga fırında ısıtın. Sorunlu kulağa kompres yaparak uygulayın.

Sarımsak ve zeytinyağı

Kulak enfeksiyonu için bir diş ezilmiş sarımsağı bir yemek kaşığı sızma zeytinyağı ile karıştırıp ısıtın. Ilık hale geldiği zaman içine bir parça pamuk batırın ve kulak deliğinin girişine yerleştirin.

kulak temizliği 2

Pirinç

İki avuç dolusu pirinci ısıtın ve bir bez parçasının içine koyun. İçinde pirinç olan bu bezi bir yastığın üzerine serin ve enfeksiyonlu kulağınız yastığın üzerine gelecek şekilde uzanın.

E Vitamini, zeytinyağı ve sarımsak

Temiz ve kuru bir cam şişenin içine yedi damla zeytinyağı ve bir adet E vitamini kapsülü ekleyin. Daha sonra iki diş ezilmiş sarımsak ekleyin ve iyice karıştırın. Şişenin kapağını kapattıktan sonra sıcak suyun içinde bir dakika boyunca ısıtın. Tamamen ısındıktan sonra suyu süzün ve kulağınıza birkaç damla koyun.

Kulak zarının delindiği veya kulak akıntısı olan durumlarda bu tedavinin uygulanması tavsiye edilmez.

Pelin otu

İki yemek kaşığı pelin otunu bir litre suyun içinde 10 dakika boyunca kaynatın. Hazırladığınız karışım soğurken çıkan buharı problemli bölgeye doğru tutun.

Sedef otu

İki yemek kaşığı sedef otunu bir kap kaynayan suya ekleyin. Ardından üzerini kapatın ve soğumaya bırakın. Bir parça pamuğu hazırladığınız suya batırın ve kulağınıza koyun.

Limon suyu

Bir limonun suyunu sıktıktan sonra bu limon suyuna bir parça pamuk batırın. Hazırladığınız pamuk parçasını gece yatağınıza gitmeden önce kulağınıza nazikçe koyun ve 10 dakika bekleyin.

Papatya ve zeytinyağı

On tane papatyayı dört yemek kaşığı zeytin yağının içinde ezin ve iki gün beklemeye bırakın. Ardından bir parça pamukla problemli bölgeye uygulayın.

Aşırı kulak kiri oluşumundan kaynaklanan ağrıları dindirmek için bu tedavi gayet etkilidir.

Badem yağı

Kulak enfeksiyonu için iki yemek kaşığı badem yağını ısıtın. Oda sıcaklığına gelene kadar bekleyin ve kulak kanalına birkaç damla koyun. Ardından bir parça pamukla üzerini kapatın.

Keklik otu

Bir avuç dolusu keklik otunu (yabani mercanköşk) yarım kap suyun içinde üç dakika boyunca kaynatın. Bir süre soğumaya bıraktıktan sonra süzün ve damlalığın içine koyun. Problemli bölgeye 3 kere damlatın (kulak zarı yırtılması vakalarında uygulanmamalıdır).

kulak

Patates

Bir patatesi mikrodalga fırında en kısık ayarda ısıtın. Daha sonra patatesi bir bez veya havluyla sarın ve kulağınızın üzerinde tutun.

Tuzlu su

Bir avuç tuzu yarım kap kaynayan suyun içine koyun. Bir parça bezi bu sıcak suyla ıslatın ve kulağınıza koyun.

Turp

Bir turpu rendeleyip ısıtın. Rendelenmiş ve ısıtılmış turpu ince bir bezle sarın ve soğuyana kadar kulağınızın üzerinde tutun.

Aloe vera

Üç veya dört damla aloe verayı kulak kanalına damlatın ve başınızı birkaç defa ters tarafa doğru sallayın.

Bu tedavi kulak zarı yırtılması vakalarında kullanılmamalıdır.

Pazı Yaprağı

Bir avuç dolusu pazı yaprağını ezip suyunu çıkarın. Bir damlalık yardımıyla kulağınıza üç veya dört damla dökün.

Kulak ağrılarından ve enfeksiyonlarından nasıl korunulur?

  • Kulağınızı temizlemek için asla pamuklu çubuk kullanmayın.
  • Boğaz enfeksiyonlarını geciktirmeden tedavi ettirin.
  • Bağışıklık sisteminizi güçlü tutun.
  • Kulaklıkları paylaşmaktan kaçının.
  • Gölet, göl ve nehirlerde yüzmekten kaçının.
  • Aşırı klorlu havuzlarda yüzmeyin.
  • Hiçbir yabancı maddeyi kulağınıza sokmayın.
  • Geceleri uyurken kulağınızın üzerine yatın.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.