Kulak Kirini Bu 6 Çözüm ile Yok Edin
Kulaklarımızda biriken kulak kiri, kulak kanalında bulunan bezler tarafından salgılanan doğal bir yağlayıcıdır. Temel amacı bölgeyi mikroorganizmalara ve dış ajanlara karşı korumaktır, onların kulağın iç kısmına geçmelerini önler.
Dokusu jele benzer fakat bulaşıcı mikroorganizmaları uzak tutmaktan sorumlu yağlardan ve ölü hücrelerden oluşur. Buna rağmen genellikle en iyisi kulaklarınızı sık sık temizlemenizdir, çünkü fazla kulak kiri kulağı tıkayabilir, kulak çınlaması ve az duyma gibi belirtilere neden olabilir.
Fakat bunu nasıl yapacağınızı bilmeniz önemlidir. Çünkü kulak pamuğu veya benzeri şeylerin kullanımının çeşitli negatif sonuçları vardır. Şanslıyız ki, çok çaba sarf etmeden kulak kirini sağlıklı bir biçimde yok edecek çeşitli doğal çözümler vardır.
Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz?
1. Hidrojen peroksit
Oksijenli su olarak da bilinen hidrojen peroksit, kulak kanalını etkilemeden fazla kirden kurtulmaya yardımcı doğal bir malzemedir. Antiseptik özellikleri bakterilerin varlığını azaltır, aynı zamanda sıvı da kalıntıların atılmasını sağlar.
Nasıl kullanılır?
- Eşit miktarda hidrojen peroksit ve suyu karıştırın, bir pipet yardımı ile her bir kulağa 2-3 damla damlatın.
- Başınızı biraz yatırın ki böylelikle sıvı kulağınıza iyice girebilsin, 3 dakikadan sonra da diğer tarafa yatırın ve kalıntı dışarı çıksın.
- Bu uygulamayı her 2 haftada bir yapın.
2. Gliserin
Gliserin kulak kirinin birikmesinin sebep olduğu problemleri çözmede sık kullanılan şeylerden biridir.
Bu malzeme kiri yumuşatır ve dakikalar içinde bunu temizlemenizi sağlar.
Ek olarak, kulak kanalını da temizler, enfeksiyon ve kulak çınlamasını da önlemeye yardımcı olur.
Nasıl kullanılır?
- Kulağınıza birkaç damla dökün, başınızı yatırın ve bu pozisyonda 3 dakika bekletin.
- 3 dakika dolduktan sonra, kiri temizleyin ve diğer taraf ile tekrar edin.
- Haftada 1 kez uygulayın.
3. Hindistan cevizi yağı
Yağlayıcı ve antibakteriyel özellikleri ile bilinen Hindistan cevizi yağı, kulaktaki kirden kurtulmak için ideal bir malzemedir. Kulak kanallarını açar ve bölgeyi savunmasız bırakmadan aşırı kirin yok edilmesine yardımcı olur.
Nasıl kullanılır?
- Biraz Hindistan cevizi yağını ısıtın ve ılık olduğunda her bir kulağınıza birkaç damla damlatın.
- 3-5 dakika bekletin ve kalıntıları akıtın.
- Bunu her 2 haftada bir uygulayın.
4. Elma sirkesi
Kulakta elma sirkesi kullanımı birikmiş kirden kurtulmaya yardımcı olurken aynı zamanda bölgenin pH’ını düzenler ve böylelikle enfeksiyonları önler. Mikroorganizmalarla savaşan ve enflamasyonu azaltmaya yardımcı olan doğal asitler içermektedir.
Ayrıca okuyunuz: Abdominal Enflamasyondan Doğal Yollarla Kurtulmak için 9 İpucu
Nasıl kullanılır?
- Az miktarda elma sirkesini ılık su ile karıştırın ve bir pipet yardımı ile kulağınıza biraz damlatın.
- Başınızı yan yatırın ve 3 dakika çalışmasını sağlayın.
- Kalıntıyı temizleyin ve bunu her ay uygulayın.
5. Badem yağı
Badem yağındaki yağ asitleri kulak kiri yumuşatmakta idealdir. Bu yağ E vitamini bakımından zengindir, bölgeyi yağlar, tahrişi ve kaşıntı hissini rahatlatır.
Nasıl kullanılır?
- Az miktarda badem yağını ısıtın, sıcaklığın çok yüksek olmadığını kontrol ettikten sonra her bir kulağınıza 2-3 damla damlatın.
- Başınızı yana yatırın, böylelikle yağ kulağınızın içine kadar ulaşsın ve 3 dakika bekletin.
- Kiri akıtın ve cildinizi temizleyin.
- Her 2-3 haftada bir kullanın.
6. Zeytinyağı
Sızma zeytinyağı kulaklarınızın sağlığını riske atmadan kulak kirinden kurtulmaya yardımcı diğer bir doğal çözümdür. Bu yağ, yağ asitleri ve E vitamini içerir. Bunlar bölgeyi yağlamaya yardımcı ve enfeksiyondan koruyan iki besin maddesidir.
Nasıl kullanılır?
- Biraz zeytinyağını ısıtın, ılıdığında bir pipete çekin.
- Her bir kulağa 3 damla damlatın, başınızı yana yatırarak 2-3 dakika çalışmasını bekleyin.
- Kalıntıyı temizleyin ve haftada 1 kez tekrar edin.
Gördüğünüz gibi, kulak kirinden sağlıklı bir şekilde kurtulmanın yolları hem yakınınızdadır hem de yapılmaları kolaydır. Dikkatinizi çeken bir seçeneği seçin ve sağlığınızı riske atmadan kulaklarınızı temizleyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bernáldez, P. C. (2018). Traumatismos de oído en niños, otorragia. Medicina Infantil, 25(2). http://www.medicinainfantil.org.ar/images/stories/volumen/2018/xxv_2_177.pdf
- Jiménez, J. R. Q. (2013). Extracción de tapones de cerumen por irrigación (lavado de oidos) en sala de curas. Revista Enfermería del Trabajo, 3(1), 39-43. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/4217087.pdf
- Mayoclinic.org. (n.d). Oclusión Por Cerumen – Diagnóstico Y Tratamiento – Mayo Clinic. [online] https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/earwax-blockage/diagnosis-treatment/drc-20353007
- National Health Service. (2017). Earwax build-up. National Health Service https://www.nhs.uk/conditions/earwax-build-up/
- Rodgers, R. (2013). Does olive oil prevent earwax build-up? An experimental study. Practice Nursing, 24(4), 191-196. https://www.magonlinelibrary.com/doi/abs/10.12968/pnur.2013.24.4.191