Lenf Düğümü İltihabı Neden Olur?

Lenf Düğümü İltihabı Neden Olur?

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Öncelikle, lenf düğümü iltihaplanması vakalarının büyük bir kısmının çok ciddi olmadığını belirtelim. Yine de, lenf düğümlerinizi düzenli olarak kontrol ettirmeniz ve iltihaplandıklarında bir doktora görünmeniz oluşabilecek diğer hastalıkları önlemenize yardımcı olacaktır.

Soğuk algınlığı sırasında boynunuzda hafif şişmiş gibi görünen ufak kütlelere lenf düğümleri denilir. Bu düğümler bedeniniz için çok önemlidir ve lenf dokuları için sıvı filtresi görevi görürler.

Bir santimetreden azıcık büyük ve badem şeklinde olan bu düğümler boyun, koltuk altı, kasık, göğüs kafesi ve abdomen bölgelerinde kümeler olarak bulunurlar.

Bu düğümlerin iltihaplandığını ve şiştiğini fark ederseniz, panik olmayın. Sakin kalın ve bu şişmenin nedeninin çoğunlukla normal olduğunu kendinize hatırlatın.

Yine de boğazınızda bir şişkinlik olduğunu fark ederseniz bir doktorun kontrol etmesi iyi olacaktır. Bu yazımızda size lenf düğümlerinin ne olduğunu ve neden iltihaplandıklarını anlatacağız.

Lenf Düğümleri Neye Yarar?

lens düğümü doktor kontrolü

Lenf düğümleri:

  • Bakteri ve kanser hücresi gibi yabancı maddeleri filtreleyip yok ederler.
  • Yabancı maddelerin yok edilmesini sağlayan plazma ve lenfositler gibi akyuvarlar üretirler.
  • Lenfatik sistem kan damarlarımız gibi yapılanmıştır.
  • Bağışıklık sisteminizi savunur.
  • Farklı boyları ve şekilleri vardır. Çene altındaki lenf düğümleri yassı ve bir santim genişliğindedirler, şekilleri ise fasulyeye benzer. Ensedekiler yarım santimetre boyundadırlar ve şekilleri mercimek gibidir. Kasık bölgesindeki lenf düğümleriyse 1.5 santimetreden biraz daha uzundurlar.

Lenf Düğümü Neden İltihaplanır?

Lenf düğümlerinin iltihaplanmasına ve şişmesine neden olabilecek pek çok şey var. Ana görevleri bağışıklık sistemini korumak olduğu için değişimlere karşı çok hassastırlar.

Önemsiz nedenlerden veya kanser gibi önemli bir nedenden dolayı şişebilirler. Lenf düğümlerinin şişme nedenlerini incelersek:

  • Grip, soğuk algınlığı, bademcik iltihabı gibi normal nedenler
  • Belirli bakteriyel enfeksiyonlar: frengi, tüberküloz, salmonella gıda zehirlenmesi
  • Lupus hastalığı
  • Kızamık ve kızamıkçık gibi viral enfeksiyonlar
  • Sıtma, layşmanyaz gibi diğer patojenlerden oluşan enfeksiyonlar
  • Romatizmal hastalıklar
  • Perklorat, kotrimoksazol, hidantoin gibi ilaçlar
  • Stres, kötü uyku kalitesi, kötü beslenme, çeşitli besinlerin eksikliği
  • Lenfoma denen iyi huylu tümörler nedeniyle de şişebilirler. Yine de kötü huylu lenfoma riskini göz ardı etmeyip tüm belirtileri doktorunuza göstermelisiniz.

Lenf Düğümlerinizin Ön Kontrolü

lenf düğümü iltihaplanması

Doktorunuz muayene ettikten sonra size ne yapacağınızı söyleyecektir. Yine  de kendinize daima aşağıdaki soruları sormayı unutmayın:

  • Nezle veya grip oldunuz mu?
  • Şişmiş/iltihaplanmış lenf düğümü nerede? Boyun, koltukaltı, köprücük kemiği?
  • Ne zaman farkına vardınız? Birdenbire mi şişti yoksa yavaş yavaş mı?
  • Acıyor veya ağrıyor mu?
  • Daha önce hasta mıydınız?
  • İlaç alıyor musunuz?
  • Yakın dönemde tatile çıktınız mı?
  • Kilo kaybınız var mı?

Bunlar sayesinde bağışıklık sisteminizin nerede zayıf kaldığını anlayabilirsiniz, çünkü lenf düğümlerinin şişmesinin nedeni çoğu zaman yeni geçirilmiş bir hastalıktır.

Bazen de bir bakteri veya ilaç şişmeye neden olabilir. Sizin yardımınız ve doğru testlerle, dokturunuz size lenf düğümlerinin neden şiştiğini rahatlıkla söyleyebilir.

Unutmamanız Gereken Şeyler

Lenf düğümü iltihaplanmalarının ve şişmelerinin çoğu boyun bölgesinde olur ve bunun nedeni nerdeyse her zaman ağız veya boyunda olan enfeksiyonlardır. Bunlar çok önemli değildir.

Yine de şişkinliğin çok büyümemesine dikkat edin. Eğer 4 santimetreden büyük bir hale gelirse, biyopsi yaptırmanız gerekebilir.

Normalde boyun bölgesindeki nodüller zararsız olsa da, köprücük kemiği üzerinde olanlar boyları fark etmeksizin tehlikeli olarak görülürler. Kansere neden olma riski olduğu için bir an önce kontrol edilip tedavi edilmelidirler.

Lenf Düğümlerinin Bakımı ve Problemlerin Önlenmesi

tedavi için karpuz

Lenf düğümlerinizin iltihaplanıp şişmesini önlemek için yapabileceğiniz ilk şey bağışıklık sisteminizi güçlendirmektir. Bunun için aşağıdaki besinlerden her gün tüketmelisiniz:

C Vitamini

Bağışıklık sisteminiz için çok önemlidir. Enfeksiyon ve virüslerle savaşır, hücrelerinizi korur. Narenciyeler, kivi, çilek, mango, domates gibi sebze ve meyvelerde bulunur.

E Vitamini

Bizi kanser ve bakterilerden koruyan akyuvar üretimini arttırır. Meyvelerin ve sebzelerin çoğunda, fındık, ceviz, antep fıstığı ve badem gibi kuruyemişlerde bulunur.

Betakaroten Açısından Zengin Besinler

Antioksidan içerirler, serbest radikallerle savaşıp savunma sisteminizi güçlendirirler. Özellikle havuç, mısır, karpuz, lahana, pancar, balkabağı, kuşkonmaz ve kayısıda bulunur.

Selenyum ve Çinko

Bunlar da bağışıklık sisteminize gerekli enerjiyi sağlayan hücrelerden daha çok üretmenizi sağlıyorlar. Peki hangi besinler selenyum ve çinko içerir? Tam tahıllar, kuruyemişlerin çoğu, deniz ürünleri, soya fasülyesi vb.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.