Leptin Duyarlılığını Arttıran 7 Besin

Leptin, egzersiz yaptığınız ve dengeli bir beslenme programını takip ettiğiniz sürece, kilo vermenize yardımcı olabilir. 
Leptin Duyarlılığını Arttıran 7 Besin
Nelton Abdon Ramos Rojas

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Nelton Abdon Ramos Rojas.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Leptin, yağ hücreleri tarafından üretilen bir hormondur. Vücuttan yağ fazlalılığı ya da eksikliği olursa beyne sinyal gönderirler. Vücutta depolanan yağ artınca kana karışıp, bireyin kendini tok hissetmesi için yeteri kadar yağ alımı yapıldığını söylerler. Obezite ve leptin seviyeleri arasındaki bağı gösteren bir çalışma yapılmıştır. Artan leptin duyarlılığı kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Kimyasal ürünler kullanmadan ve tehlikeli operasyonlar geçirmeye gerek kalmadan incelmek için sağlıklı bir yoldur.

Leptin duyarlılığını arttıran besinler iştahı kapatır ve hatta yeme isteğini tamamen ortadan kaldırabilir. Leptin, egzersiz yaptığınız ve dengeli bir beslenme programını takip ettiğiniz sürece, kilo vermenize yardımcı olabilir.

Leptin duyarlılığını arttıran besinler

Besinlerin kendileri leptin içermese de, leptin duyarlılığını aktive eden ve metabolizmayı hızlandıran özelliklere sahip olanları da vardır. Tüm bunlar, kilo vermenize yardımcı olabilir.

1. Greyfurt

bir bardak greyfurt

Turunçgiller sınıfına ait olan greyfurt yağ yakıp, metabolizmanızı aktif hale getirir. Ek olarak, C vitamini açısından da yüksek oranlara sahiptir. Besinlerin hızlı ve etkili bir şekilde sindirilmesine yardımcı olur. Böylelikle, daha çok kalori yakılıp, daha az yağ depolanır.

2. Tam tahıllar

Tam tahıllar, metabolizmayı güçlendiren ve insülin seviyesini sabit tutan kompleks karbonhidratlar ve besinler içerir. Bu tahıllar arasında esmer bulgur, yulaf ezmesi keten tohumu bulunur. Ek olarak tam tahıllar kolesterol seviyesini de düşürür.

3. Brokoli

bir kase brokoli

Brokoli, C vitamini ve kalsiyum açısından zengindir. Bu vitaminler, kalori yakar ve metabolizmayı harekete geçirir. aynı zamanda antioksidant da içerirler. 

4. Balık

Balık yağı, sardunya, somon ve tuna, vücuttaki leptin seviyelerini düşürmek adına harika bir çözüm olan omega 3 yağ asidi içerir. Yüksek leptin seviyesi, aşırı kilo ve obezite ile ilişkilendirilmiştir.

5. Badem

bir kase badem

Badem, E vitamini, lif, besin maddesi ve sağlıklı tekli doymamış yağ oranı açısından zengin olup, metabolizmayı dengeler.

6. Ispanak

Meyve ve sebzeler, özellikle de ıspanak, doğal lif açısından zengindir. Leptin seviyesini arttırıp sizi tok tutar.

7. Havuç

bir düzine havuç

Havuç, beynin leptin duyarlılığını arttıran karoten ve antioksidan ile doludur. İnsan vücudu, leptini sindiremez ya da sindirim sistemi aracılığı ile alamaz. Kendisinin üretmesi gerekir.

Bu besinler vücudunuzu nasıl etkiler?

Yukarıda ifade edilen besinler, birlikte hareket eder ve leptin seviyesine karşı duyarlılığı azaltır. Bu sayede daha hızlı bir biçimde kilo kaybı gerçekleşir. Ek olarak:

  • İştahınızı kontrol ederler.
  • Gerekli besinleri sağlayıp, gerekirse kilo vermenize yardımcı olurlar.
  • Yorgunluğu alırlar.
  • Kötü kolesterol sağlarlar.

Leptini harekete geçirmek için öneriler

Leptin, yağ hücreleri tarafından salındığı zaman iştahınızı kapatır. Bu hormon ile beraber kilonuza dikkat ederken aşağıdaki maddeleri de aklınızda bulundurun:

  • gün içerisinde atıştırmalardan kaçının, ne kadar yağ o kadar leptin üretimi demektir.
  • Yetersiz uyku leptin seviyesini arttırır. Yeteri kadar uyku ve dinlenmek gerekir.
  • Uyku sorunları olan insanların kilo problemleri vardır.
  • Günün aynı saatinde altı ile sekiz saat uyumanızda fayda var.
  • Stres seviyesini düzenlemek için günlük olarak egzersiz yapın.
  • Günde otuz dakikalık bir egzersiz, yeni kas oluşumlarını sağlar. Akabinde bu durum, depolanmış yağın yakılmasına olanak verir.
  • Zevk ile ilgili oksitosin hormonunu aktive eder atıştırma isteği gibi durumlardan sorumludur. Yani kısaca, kilo vermek için önemlidir.
  • Karbonhidrat ve şeker alımınızı düşürür.
  • Yemek yeme alışkanlıklarınızı düzenleyin. Küçük porsiyonlar yemek kilo kaybına ve leptin aktivasyonuna temel hazırla Bu da akabinde iştahınızı düzenler.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aparicio A, Salas González M, Cuadrado Soto E, Ortega R, López Sobaler A. El huevo como fuente de antioxidantes y componentes protectores frente a procesos crónicos. Nutr. Hosp. 2018; 35(spe6): 36-40.
  • García Soto N. Leptina. Revista de Endocrinología y Nutrición. 2007; 15(3): 132-37.
  • Hou Q, Li Y, Li L, Cheng G, Sun X, Li S, Tian H. The Metabolic Effects of Oats Intake in Patients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2015; 7(12): 10369-87.
  • Mozaffarian D, Wu JH. Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: effects on risk factors, molecular pathways, and clinical events. J Am Coll Cardiol 2011; 58: 2047-67.
  • Paz-Filho G, Mastronardi CA, Licinio J. Leptin treatment: facts and expectations. Metabolism 2015; 64: 146-56.
  • Rosado EL, Monteiro JB, Chaia V, Do Lago MF. Efecto de la leptina en el tratamiento de la obesidad e influencia de la dieta en la secreción y acción de la hormona. Nutr Hosp 2006; 21: 686-93.
  • Simón E, Del Barrio AS. Leptina y obesidad. Anales Sis San Navarra. 2002; 25(supl. 1): 53-64.
  • Soo Yook  Y, Rakwal  R, Shibato  J, et al. Leptin in hippocampus mediates benefits of mild exercise by an antioxidant on neurogenesis and memory. Proceedings of the National Academy of Sciences. 2019; 116(22): 10988-10993.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.