Menopozda Kalp Sağlığı Nasıl Etkilenir?
Menopoz, bir kadının artık adet görmemesi anlamına gelir ve çoğu kişi bu konu üzerinde çok düşünmez. Peki, menopozda kalp sağlığı nasıl etkilenir?
Bu süre zarfında, vücudunuz östrojen ve progesteron gibi birçok önemli hormonu üretmeyi durdurur. Bu nedenle, aşağıda bahsedeceğimiz çeşitli durumlara daha duyarlı hale gelirsiniz.
Sağlığınızda meydana gelebilecek herhangi bir olumsuz etkiden kaçınmak için vücudunuzu gözlemleyin.
Ayrıca bakınız: Menopoz Döneminde Kilo Verme Diyeti İçin 5 Anahtar
Menopozda kalp sağlığı nasıl etkilenir?
Kan dolaşımı ile ilgili sorunlar
Östrojen seviyelerinin düşmesi, menopozda kalp sağlığı açısından sorunları tetikleyici bir faktördür.
Bunun nedeni, damarların duvarlarının iç tabakasının esnekliğinde östrojen hormonunun önemli bir rol oynamasıdır.
- Östrojen, kanın akmasını sağlayan genişleme ve daralmaya yardımcı olur.
- Östrojen vücudunuza pek çok fayda sağlasa da, bazı doktorlar hormon tedavisini önermezler.
Eğer sizin için de bu durum geçerliyse, bir kardiyoloğa danışmalısınız. Böylece, sizin için en uygun tedaviyi sağlamak için jinekoloğunuz veya endokrinoloji doktorunuz ile birlikte çalışacaklardır.
Risk altındaysanız veya inme veya kalp hastalığı riskiniz varsa bu önemleri almanız gereklidir.
Kan şekeri seviyesinde değişiklikler
Östrojen ve progesteron seviyesindeki değişiklikler, insüline verilen hücresel tepkileri etkiler. Bu nedenle, bu hormonların seviyelerindeki bir azalma veya değişim meydana gelmesi kan şekeri seviyesinde de dalgalanmalara yol açabilir.
Diyabet hastasıysanız, diyabet sınırındaysanız veya kan şekeri seviyesiyle ilgili problemleriniz varsa her altı ayda bir check-up yaptırarak sağlığınıza dikkat etmelisiniz.
Diyabetiniz varsa, kan şekeri seviyenize çok dikkat etmeniz gerekir. Yaşam tarzınızda kendi başınıza değişiklikler yapmaktan kaçının. Bunun yerine size rehberlik edebilecek bir doktora danışın.
Bu önlemleri almak oldukça önemlidir çünkü menopoz kan ve kan damarlarınızı değiştirerek kalp sağlığınızı etkileyebilir.
Özetlemek gerekirse, arterler ve damarlar biraz basınç kaybeder. Bu da damarların gücünde ve esnekliğinde bir düşüşe neden olur. Tüm bunlar da kan basıncında artışa yol açabilir.
Kilo alımı
Menopoz, metabolizmanızı ve sindiriminizi yavaşlatır ve bu nedenle de kilo almanıza neden olur.
Aşırı kilolu kadınlar, yükselen kan basıncından kaynaklanan kalp krizi ve daha yüksek kardiyovasküler hastalık riski taşırlar.
Ayrıca bakınız: Menopozun 4 İyi Yanını Keşfedin
Kalp sağlığınızı korumak için 35 yaşından sonra sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek çok önemlidir. Bunun için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz:
- Mümkün olduğunca sağlıklı ve doğal beslenmek
- Günde 30 dakika egzersiz yapmak
- Bol bol su içmek
- Her 6 ayda bir doktor kontrolüne gitmek
Menopozda kalp sağlığı için dikkat etmeniz gerekenler
Kolesterol seviyelerinde önemli değişiklikler
Menopozun kalp sağlığınızı etkilemesinin bir başka nedeni de kandaki kolesterol seviyelerinde büyük dalgalanmalara neden olmasıdır.
Bunun nedeni östrojen hormonundaki değişikliğin “kötü” kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol seviyelerini etkilemesidir.
- Hormonlarınızı daima dengede tutmak çok önemlidir.
- Eğer daha hormon kontrolü yaptırmadıysanız, jinekoloğunuza hangi kan tahlillerinin yapılması gerektiğini sorun.
Yüksek kolesterol, damarların ve atardamarların tıkanmasına neden olur. Vücutta sebebi bilinmeyen morarmalara ve hatta kalp krizlerine de neden olabilir.
Kalp atış hızında değişiklikler
Menopoz, kalp atış hızınızı da etkiler. Bunun nedeni, kan dolaşımını değiştiren hormonal değişikliklerin damarlarda tıkanıklıklara yol açmasıdır.
Eğer size daha önce kalp problemleri teşhisi konduysa, doktorunuzun dikkatli olmanızı söylediği semptomlara dikkat etmelisiniz.
Anormal bir çarpıntı ve baş dönmesi fark ederseniz, mutlaka kardiyoloğunuzu bu konuda bilgilendirin.
Doktorunuzla irtibatta kalın
Pek çok kadın menopoza rahat bir şekilde girer ve sorun yaşamaz. Bununla birlikte, menopoza girdiğinizde bir doktora görünmekte her zaman fayda vardır.
En azından her şeyin yolunda olduğundan emin olabilir ve rahatlayabilirsiniz.
- Danışmanız gereken ilk doktor jinekologdur. Menopozun neden olduğu değişiklikleri gözlemleyecek olan jinekolog, başka bir sağlık sorununuz olmadığı sürece gitmeniz gereken tek doktordur.
- Jinekoloğunuz kolesterol düzeyinizde bir değişiklik fark ederse, bir kardiyoloğa da görünmelisiniz. Kardiyavasküler sorunlarınız varsa, düzenli check-up’larınıza devam edin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Berry, J. D., Dyer, A., Cai, X., Garside, D. B., Ning, H., Thomas, A., … Lloyd-Jones, D. M. (2012). Lifetime Risks of Cardiovascular Disease. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1012848
- Lobo, R. A., Davis, S. R., De Villiers, T. J., Gompel, A., Henderson, V. W., Hodis, H. N., … Baber, R. J. (2014). Prevention of diseases after menopause. Climacteric. https://doi.org/10.3109/13697137.2014.933411
- Hu, F. B., Grodstein, F., Hennekens, C. H., Colditz, G. A., Johnson, M., Manson, J. A. E., … Stampfer, M. J. (1999). Age at natural menopause and risk of cardiovascular disease. Archives of Internal Medicine. https://doi.org/10.1001/archinte.159.10.1061
- Ayers, B. N., Forshaw, M. J., & Hunter, M. S. (2011). The menopause. Psychologist. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(98)05352-5