Menoraji Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Menorajiyi tedavi etmek için her vaka bireysel olarak değerlendirilmelidir. Tüm kadınlar, aynı yaklaşımlara aynı şekilde cevap vermezler. Bu yazıda uygun seçeneklerin bazılarından bahsedeceğiz. 
Menoraji Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Son Güncelleme: 06 Kasım, 2020

Menoraji nedir? Bu hastalık nasıl tedavi edilir? Bunu tanımlamak için, sağlık profesyonellerinin yaptıkları ilk şey sorunun kökünde yatan nedeni keşfetmeyi denemektir. Bu bozukluk, ağır ve uzun süreli adet kanamasına neden olur.

Genellikle, anormal rahim kanaması veya metroraji ile ilişkilidir. Bu durumda, tam adının menometroraji olduğunu söyleyebiliriz. Kapsamlı açıdan bakılacak olursa tedavisi, nedenine ve belirtilere bağlıdır.

Bu yazıda bu duruma ve bazı olası tedavilerine daha yakından bakacağız.

Metroraji ve sebepleri

Kesin konuşmak gerekirse, bir kadının adet kanaması 80 mililitreden fazla olduğunda bu, onun metroraji sorunu yaşadığı anlamına gelir. Patolojiyi belirlemede kullanılan teknik sınır budur.

Ancak bu durumun ‘uzun süreli’ olarak kabul edilebilmesi için kaç gün sürmesi gerektiği konusunda bilimsel bir tartışma vardır. Genel bir kural olarak, hemen hemen tüm global tanı protokollerine göre bu durum, bir haftadan fazla sürdüğünde anormal olarak kabul edilir.

Bu bozukluğun olası sebepleri şunlardır:

  • Hormonal dengesizlik. Birçok hormon adet döngüsünde rol oynar. Bu nedenle bunların herhangi birinde bir dengesizlik olması, daha fazla veya daha az kanamaya neden olmak için yeterlidir. Genel olarak, tiroidle, östrojenle, progesteronla veya prolaktinle ilgili bir sorun olabilir.
  • Rahim fibroidleri. Rahimde fibroidlerin varlığı metroraji nedenidir. Fibroidler rahimde bulunan iyi huylu düz kas tümörleridir. Endometriumun yüzeyini deforme eder ve daha fazla kanamasına neden olurlar.
  • Antikoagülasyon. Pıhtılaşma bozukluğu olan veya başka bir durumun tedavi edilmesi için antikoagülan alan kadınlar çok ağır kanamalarla karşılaşabilirler. Bu nedenle demir eksikliği anemisi riski taşırlar.
  • Perimenopoz. Bir kadın son adetinden yıllar önce menopoza geçiş aşamasına girdiğinde, adet döngüsünün değişmesi normaldir. Daha sonra, bu, aylık kanama miktarında değişikliklere yol açar. Kanama miktarı, amenore aşamalarından düzgün pıhtılaşmayan ağır kanamalara kadar çeşitlilik gösterebilir. Pek çok insan için bu, menopoz başlangıcının işaretidir.
takvim adet döngüsü
Bir kadının adet kanaması normalden daha ağır olduğunda metroraji oluşur.

Menoraji doğal şekilde nasıl tedavi edilir?

Menoraji nasıl tedavi edilir? Bu amaçla kullanılan tıbbi yollardan bahsetmeden önce, hafif vakalar için doğal alternatifler olduğunu belirtmeliyiz. Hasta bu yöntemlere başvurup başvuramayacağı konusunda danışmanlık almak için her zaman bir sağlık uzmanı ile görüşmelidir. Çoğu durumda, diğer tıbbi tedaviler ile birlikte reçete edilirler.

Hidrasyon

Ağır kanama, sıvı kaybına neden olduğu için menoraji, dehidrasyona yol açar. Bu hastalıkla başa çıkmak zorunda olan kadınlar özellikle de adet öncesi günlerde daha fazla su içmelidirler.

İzotonik içecekler de içebilirlerse çok iyi olur. İzotonik bir içecek, kan gibi eşit elektrolit eşit konsantrasyonu içeren bir içecektir. Böylece hasta, zayıf yenileme kaynaklı sessiz dehidrasyondan kaçınabilir.

Anemi için beslenme

Menorajiyle ilişkili bir diğer komplikasyon da anemidir. Kanamaya bağlı demir kaybı, azalmış kırmızı kan hücrelerinin demir eksikliği formlarına neden olur. Bu da kronik yorgunluk sendromuna, yorgunluğa, saç dökülmesine, hızlı kalp atış hızına veya taşikardiye ve soluk cilde yol açar.

Bu nedenle, birçok doktor, menorajiyi, demir ve C vitamini açısından zengin bir beslenme programıyla tedavi etmeyi önerir. Her iki bileşen de kanamanın neden olduğu kayıpların yerlerine geri konmalarına yardımcı olur. Bunun için, narenciye, brokoli, kırmızı et ve ıspanak harika seçeneklerdir.

Anemi teşhisi konduysa sıkı bir tıbbi gözetimden geçmeniz sizin için önemlidir. Gıdayla veya normal hemoglobin seviyesine ulaşmak için takviyelerin kullanılmasıyla bu durum düzeltilmelidir.

Menoraji için ilaç tedavisi

Doktorunuz menoraji sorunu yaşamanızın nedenlerini değerlendirdikten sonra, farklı tedavi seçeneklerini göz önünde bulunduracaktır. Daha sonra adet döngüsünü düzenleyebildikleri için kontraseptif yöntemler yazabilirler.

Ayrıca kadın üreme sistemi üzerinde özel aksiyon gösteren belli bazı ağrı kesicileri ve antienflamatuvar ilaçları da reçete edebilirler.

Kapsamlı olarak bakılacak olursa, menorajiyi tedavi etmenin yollarından birkaçı şöyledir:

  • Kontraseptifler. Kontraseptiflerin içerdiği hormonlar adet döngüsünü düzenleme becerisine sahiptir. Bu, her adet döngüsünde kanama miktarlarını azaltarak menoraji sorunu olan kadınlara yardımcı olur. Hastanın hangi türü seçtiği önemli değildir. Yine de, uzmanlar, doğum kontrol hapları, enjekte edilebilir kontraseptifler ve yamalar ile sonuç almışlardır.
  • Hormonal IUD. Hormon salgılayan intrauterine (Rahim içi) cihazlar bu kontraseptif yöntemde bir paradigma değişimine yol açmıştır. Bunlar adet döngüsüne müdahale eden hormonlar içeren tipik IUD’lerdir. Spesifik olarak konuşmak gerekirse uzmanlar, düzensiz adet dönemleri olan kadınlara yardım etmek için tasarlamışlardır.
  • Mefenamik asit. Bu non-steroid antienflamatuvar büyük bir analjezik (ağrı kesici) etkisi yoktur. Ancak mükemmel bir adet krampı giderici olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca ağrılı adet bozuklukları olan kadınlarda kanamayı azaltabilir.
doğum kontrol hapı
Ağır adet dönemlerini düzenlemenin en popüler yollarından biri doğum kontrol haplarıdır.

Ne zaman doktorunuza görünmelisiniz?

Genel olarak ağır adet kanamasına yol açtığı için menoraji belirtileri her zaman fark edilebilir. Bu durumdan muzdaripseniz hemen doktorunuza görünmelisiniz çünkü tanı süreci biraz zaman alabilir.

Tedavi edilmezse sonunda anemiye yol açacaktır ve bozukluğun neden olduğu ağrı veya enerji eksikliği nedeniyle hastanın yaşam kalitesini etkileyecektir. Doktor, süplemanter yöntemlere başvurduktan sonra, kadının adet döngüsünü düzenlemek ve anemi gibi bu durumla ilişkili komplikasyonları düzeltmek için en iyi seçeneği reçete edecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Kay, Sophie, and Charlotte Jean Sandhu. Lo esencial en ginecología y obstetricia. Elsevier Health Sciences, 2020.
  • Pérez, Carolina, et al. “Sangrado uterino anormal en mujeres tratadas con anticoagulantes orales en el Hospital de Clínicas.” Anales de la Facultad de Medicina, Universidad de la República, Uruguay 5 (2018): 121-127.
  • Cardero Reyes, Yusimy, Rodolfo Sarmiento González, and Ana Selva Capdesuñer. “Importancia del consumo de hierro y vitamina C para la prevención de anemia ferropénica.” Medisan 13.6 (2009): 0-0.
  • Solano, María Helena, and Irene del Carmen González. “Prevalencia de Ferropenia por Menorragia en una institución educativa del área de la salud en Colombia.” Revista Repertorio de Medicina y Cirugía 24.2 (2015): 137-142.
  • Cristóbal García, Ignacio. “Anticoncepción con métodos reversibles de larga duración.” (2015).
  • Tobón, John Jairo Zuleta. “Anticoncepción:¿ cuál método seleccionar?.” Iatreia 21.3 (2008): ág-280.
  • Toledo, María Josefa, and Elena Elizabet Gomez. “Sistemas intrauterinos liberadores de hormonas en el tratamiento de la menorragia.” Revista de Posgrado de la VIa Cátedra de Medicina 162 (2006): 19-22.
  • Hernandez, Ailyn Garcia, et al. “Calidad de vida relacionada con la salud en pacientes con menorragia.” Revista Cubana de HematologÃa, InmunologÃa y Hemoterapia 32.2 (2016).
  • González, ME Rosa, et al. “Hemorragia uterina.” Panorama actual del medicamento 41.407 (2017): 840-846.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.