Mide Yanması Yaşarken Ne Yemeli?

Farklı gıdalar herkesi farklı şekilde etkiler. Konu mide yanmasını kontrol etmeye gelince, bu malzemeler asidik mideyi düzenlemek için harikalar yaratıyor.
Mide Yanması Yaşarken Ne Yemeli?

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Mide ekşimesi ya da midede yanması, 21. yüzyılda doktora gitmek için en büyük sebeplerden biri olmuştur. Bu ağrı genellikle yemek yedikten, özellikle büyük öğünlerden sonra gelir.

Sadece modern zamanlarda olduğu için değil, her geçen gün daha da yoğunlaştığı için modern bir hastalık olarak tanımlanabilir. Bu makalede, mide yanması yaşadığınız zaman yiyebileceğiniz şeyleri paylaşmak istiyoruz.

Mide asidine neden olan şeyler nelerdir?

mide ekşimesi

Mide yanması, bazen doktorlar tarafından prozis olarak adlandırılır, yemek borusunda yanma ya da ağrı hissidir. Çoğunlukla midenizin alt bölgelerinde oluşur. Mide yanması, mide asidinin fışkırması ile ortaya çıkar.

Yanma göğüste başlar. Bazı durumlarda boynunuza, çeneye veya dile ulaşabilir. Aşırı mide asidinin başlıca nedenleri şunlardır:

  • Stres, endişe ya da hızlı tempolu bir hayat
  • Doymuş yağlarla zengin diyetler
  • Çok fazla işlenmiş ya da rafine edilmiş karbonhidratlar yemek
  • Çiğnemeden çok hızlı yemek
  • Öğün atlamak (bu sindirim ritmini değiştirir)
  • Çok fazla alkol içmek
  • Sigara içmek
  • Hareketsiz bir yaşam tarzı
  • Yeterince uyku almamak
  • Helikobakter pilori bakterileri
  • Gördüğünüz gibi, asidin birçok nedeni yaşam tarzımıza dayanmaktadır.

Bu sorunu değiştirebiliriz, hatta ülser ve gastrit gibi daha ciddi durumlardan korunabiliriz. Tek yapmamız gereken günlük alışkanlıklarımızın bazılarını değiştirmek.

Mide yanmasını sakinleştiren gıdalar

Midenin asitli olması çok sinir bozucu olabilir. Hatta normalde yapmaktan hoşlanmadığımız faaliyetlerde bulunmamızı sağlayabilir. Mide yanması yaşarken yemek yemek istemeyiz. Ancak, bunun belirtilerini sakinleştiren bazı gıdalar vardır.

Yulaf

Bu tahıl normalde kahvaltıda yenilir. Bizi hem korur ve hem de yanmaya sebep olan mide asidini yatıştırır. İyi haber şu ki bunu aç olduğunuz her zaman yiyebilirsiniz. Kuru üzüm ile yemenizi öneririz. Olası reaksiyonlar hakkında endişelenmeyin. Yulaf, kuru üzümdeki asidi emer.

Zencefil

zencefil ve dilimleri

Güçlü tadından dolayı zencefil her zaman hafif kullanmalısınız. Bunu söylemişken, bunun asitle savaşmak için en iyi gıdalardan biri olduğunu söyleyerek devam edebiliriz. Ayrıca gastrointestinal sorunlar için bir anti-inflamatuar gibi davranır.

Sadece küçük bir parça zencefil rendeleyin ve çayını yapın. Ya da, yemeklerin ve smoothielerin içine koyun. Gıdalara narenciye kıvamında bir lezzet katar.

Aloe vera

Bu, yaralar için en iyi doğal çarelerden biridir. Mide yanması olduğunda özofagus duvarları zarar görür. Bu durumda aloe veraya ihtiyaç duyarız.

Bazıları direk yapraklarda bulunan jeli yemeyi tercih eder. Bunu tek başına ya da bir meyve suyunda tüketebilirsiniz. Bazıları da, aloe veradan yapılan ürünleri satın alır.

Sebze salatası

sebze salatası

Marul veya roka gibi yapraklı yeşil sebzeler çok önemlidir. Asitten kaynaklanan yanıkları ve acıyı sakinleştirebilme kabiliyetine sahiptirler. Salatalarda soğan, domates, peynir ya da sos kullanmamanızı öneririz. Sos yerine ise en iyi şey bir tutam tuz ve biraz zeytinyağıdır.

Sarımsak, salatanızda her zaman olması gereken malzemelerden biridir. Bol miktarda suya sahiptir ve mükemmel bir lif kaynağıdır. Ayrıca, sarımsak iştahımızı yatıştırır.

Muz

Bu sabah ortasında ya da öğleden sonra yemek için iyi bir besindir. Muzların pH değeri 5,6’dır. Bu, muzun asidi sakinleştiren bir besin olduğu anlamına gelir. Bunu da söylemişken, bazı kişilerin muz yedikten sonra mide yanması yaşayabileceğini de ekleyelim.

Midenizin buna nasıl tepki vereceğini bilmiyorsanız, yapmanız gereken biraz muz yemektir ve böylece mide yanmasın daha kötü ya da daha iyi olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.

Karpuz

Karpuz da muz gibi, mide yanmasına iyi gelir. Karpuzun çoğunlukla sudan oluştuğu doğrudur. Ama, midenizdeki asit seviyelerini düzenler. Öğle ya da akşam yemeğinden sonra bir dilim karpuz yiyebilirsiniz. Sonra, tıpkı muzdaki gibi, işe yarayıp yaramayacağını gözlemleyin.

Rezene

bir miktar rezene

Bu şifalı bitki bir harika. Besin maddeleri bakımından zengindir ve aynı zamanda sindirim sistemimize de yardımcı olur. Yumuşak bir lezzeti ve gevrek bir dokusu vardır.

Salata, çorba, sebze turtaları ya da soslarda tadını çıkarabilirsiniz. İnce ince doğrayın. Roka ve ıspanakla karıştırın. Zeytinyağıyla süsleyin ve yemeye hazır.

Tavuk ya da hindi

Mide asidiniz olduğunda beyaz etler daha iyi bir seçenektir. Bunları yemek için, pişirmeli ya da ızgara yapmalıyız. Beyaz eti kızartılmış ya da derili olarak asla yemeyin, çünkü bu şekilde hazırlandığında içeriğindeki yağ derecesi yüksektir.

Balık ve deniz ürünleri

Deniz ürünleri yemenin kuralı tavukta olduğu gibi. Balıkları kızartılmış olarak yemeyin. En iyi seçenekler arasında, karides ve somon bulunmaktadır. Eğer yapabilirseniz, çiftlik balığı yerine deniz balığı satın alın.

Pişmiş sebzeler

pişmiş sebzeler

Çiğ sebzeleri salatada yemenin yanı sıra, pişmiş yiyebiliriz. Lahana, kuşkonmaz ve brokoli faydalı örneklerdir. Havuç ve pancar gibi kök sebzeleri yemenizi öneririz. Bunları daima pişirmelisiniz.

Pirinç

Bu grupta kuskus, bulgur ya da buğday küspesi olabilir. Pirinç durumunda en iyisi tam ya da yabani kahverengi pirinci kullanmaktır. Mide asidinden muzdarip olmanız halinde bunların hepsi sizin için faydalıdır. Pişmiş sebzelerle bir bardak pirinç yiyebilirsiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.