Muayene Gerektiren Cinsel Yolla Bulaşan Hastalık Belirtileri
Cinsel yolla bulaşan hastalık semptomlarını biliyor musunuz? Bu hastalıklar kan, sperm, vajinal sıvı ya da diğer vücut sıvıları ile temas da dahil olmak üzere cinsel ilişki yolu ile bulaşır.
Bazen bu enfeksiyonlar, hamilelik ya da doğum sırasında anneden çocuğa geçmek, paylaşılan sterilize edilmemiş iğneler (uyuşturucu bağımlıları arasında yaygın bir bulaşma yolu) ya da kan nakli gibi cinsel olmayan yollar ile de bulaşır.
Sorun şudur ki, her zaman belirgin klinik belirtilere sahip olmadıkları için çoğu kişi bir cinsel yolla bulaşan hastalık yakaladığının farkına varmaz. Bu nedenle, cinsel yolla bulaşan bir hastalığın olası semptomlarını bilmeniz ve tabii ki bunlardan muzdarip iseniz bir doktora danışmanız önemlidir.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalık Türleri Hakkında Bilgi
- Bu enfeksiyonlara neden olan organizmalar virüsler, bakteriler, mantarlar ya da parazitlerdir. En yaygın olanlar klamidya, bel soğukluğu, HIV/AIDS ve genital iltihaptır.
- Antibiyotikler, antifungal ilaçlar, mantar öldürücüler ve antiparazitik ilaçlar; bakteri, mantar ve parazitlerin neden olduğu hastalıkları tedavi edebilir ve iyileştirebilir.
- Şu anda hiçbir ilaç virüslerin neden olduğu cinsel yolla bulaşan hastalıkları tedavi edemez. Bununla birlikte, bazı ilaçlar semptomları hafifletmeye ve hastalığı kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir. Bu nedenle hem erkek hem de kadın prezervatif kullanımı bulaşma riskini azaltmak için çok önemlidir.
- Cinsel temastan tamamen kaçınmak, enfeksiyon riski olmamasını sağlamanın tek yoludur.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalık Semptomları
Genital bölgede kaşıntı ya da yanma, vajinal akıntıda değişim, cinsel ilişki sırasında acı, kötü kokular ya da kendini iyi hissetmemek gibi bir dizi semptom cinsel yolla bulaşan tüm hastalıklarda genellikle görülür.
Bununla birlikte, semptomları en yaygın cinsel yolla bulaşan hastalıklara göre ayırmak, bunların saptanmasını ve sonrasında da tedavisini kolaylaştıracaktır.
Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin: Cinsel Yolla Bulaşan 11 Hastalık Hakkında Bilmeniz Gerekenler
1. Klamidya Semptomları
Klamidya genital sistemde görülen bir bakteriyel enfeksiyondur. Düzgün tedavi edilmezse, daha ciddi enfeksiyonların yanı sıra kadınlarda fallop tüpü skarlaşmasına ve erkeklerde prostatit ve epididimite yol açabilir. Ancak erken yakalanırsa tedavisi genellikle kolaydır.
Bazen klamidya saptanabilir semptomlara sahip değildir ya da daha günlük hastalıklar ile karıştırılabilir. Bu nedenle, yüksek riskli bir cinsel etkileşim yaşadıysanız, yani korunmadıysanız, ilgili testleri yaptırmak için bir doktora görünmeniz önemlidir.
Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Tıp Kütüphanesinden (NLM) gelen bu rapora göre, bu hastalığın karakteristik semptomları arasında aşağıdakileri vurgulamalıyız:
- İdrara çıkarken acı
- Kadınlarda atipik vajinal akıntı
- Regl dönemleri arasında kanama
- Anormal penis akıntısı
- Alt karın bölgesinde ağrı
- Göğüs ağrısı
- Testis hassasiyeti ya da iltihabı
- Anüs çevresinde akıntı ya da kanama
2. Belsoğukluğu Semptomları
Klamidya gibi, bel soğukluğuna da bir bakteri neden olur. Bu nedenle, Özgür Brüksel Üniversitesi (Belçika) tarafından yapılan bu çalışmaya göre tıp uzmanları, bu hastalığı tedavi etmek için antibiyotik reçete eder. Genital apparatusta görülen bir hastalık olmasına rağmen ağız, anüs, boğaz ve gözlerde de ortaya çıkabilir.
Genel olarak, hastalığın ilk belirtileri,kişi enfekte olduktan on gün sonra ortaya çıkar. Ancak bazen semptomsuz olabilir. Bu nedenle, kişinin enfeksiyondan haberdar olması haftalar ya da aylar alabilir.
Tespiti için temel işaretler arasında aşağıdakileri vurgulamalıyız:
- Penis ya da vajinadan gelen yoğun ya da kanlı akıntı
- Testis iltihabı ve ağrı
- Alt karın bölgesinde ağrı
- Sık ve ağrılı idrara çıkma
3. HIV Semptomları
HIV, insan immün yetmezlik virüsüdür. Enfeksiyonu, virüsün vücutta çoğalmasına ve ardından bağışıklık sisteminin bozulmasına neden olur.
AIDS, HIV’in neden olduğu kronik bir hastalıktır ve bağışıklık sistemi çok zayıf olduğunda ve enfeksiyonu kontrol altına almak için tedavi görmediğinde, ve ayrıca CD4 hücrelerinin (T lenfositleri) azalması sonucunda fırsatçı bir enfeksiyon yakalandığında gerçekleşir.
Bir kişi bu virüsün taşıyıcısı olabilir ve bu hastalıktan ya da bununla ilişkili semptomlardan muzdarip olmayabilir. Bu bağlamda, semptomları bir bireyin enfekte olmasından bu yana geçen süreye göre ayırt edeceğiz:
HIV’in İlk Semptomları
Bu semptomlar genellikle birkaç hafta içinde kaybolur ve grip ya da soğuk algınlığı gibi herhangi bir viral hastalığın tipik belirtileri ile karıştırılabilir. Bu işaretler şunları içerir:
- Ateş
- Baş ağrısı
- Boğaz ağrısı
- İshal
- Deri döküntüleri
- Lenf düğümlerinin şişmesi
- Öksürük ve nefes almada zorluk
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Cinsel Yolla Bulaşan En Yaygın 5 Hastalığı Öğrenin
HIV’in Geç Semptomları
En kalıcı semptomların ortaya çıkması ilk enfeksiyondan sonra yıllar alabilir. Virüs çoğalırken ve bağışıklık sistemini bozarken, HIV enfeksiyonunun geç dönem semptomları ortaya çıkacaktır:
- Kalıcı fiziksel bitkinlik
- Gece terlemeleri ve titreme ile beraber gelen üşüme
- Lenf düğümlerinin uzun bir süre boyunca şişmesi
- Kronik ishal
- Kalıcı baş ağrıları
- Fırsatçı ve olağandışı enfeksiyonlar
İlk Semptomlarda Doktorunuza Görünün
Kısacası, bir cinsel yolla bulaşan hastalık semptomlarının enfeksiyonun türüne ve vücudun tepki düzeyine bağlı olarak her hastada değişebileceğini akılda tutmak önemlidir. Ayrıca, yukarıda bahsettiğimiz, genellikle en yaygın olan cinsel yolla bulaşan hastalıklara ek olarak, bir kişi başka hastalıklardan da muzdarip olabilir.
Bu nedenle, en uygun ve zamanında tedaviyi almak için en iyisi, ilk semptomların işaretlerini gördüğünüzde doktorunuza görünmenizdir. Bu şekilde, tıp uzmanı sizi değerlendirebilecek ve doğru bir teşhis için ilgili testleri talep edebilecektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cirkel, C., Rody, A., Meneder, S., & Ahrens, T. (2018). Sexually transmitted diseases. Gynakologe. https://doi.org/10.1007/s00129-018-4249-x
- Burstein, G. R., & Workowski, K. A. (2003). Sexually transmitted diseases treatment guidelines. Current Opinion in Pediatrics. https://doi.org/10.1097/00008480-200308000-00006
- Frenkl, T. L., & Potts, J. (2008). Sexually Transmitted Infections. Urologic Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.ucl.2007.09.003
- Schweikardt C, Goderis G, Elli S, Coppieters Y. Prescription of Antibiotics to Treat Gonorrhoea in General Practice in Flanders 2009-2013: A Registry-Based Retrospective Cohort Study. J Sex Transm Dis. 2017;2017:1860542. doi:10.1155/2017/1860542
- Bogaards, J. (2012). Sexually transmitted infections and sexually transmitted diseases. The Lancet Infectious Diseases. https://doi.org/10.1016/s1473-3099(12)70131-7
- Sadeghi-Nejad, H., Wasserman, M., Weidner, W., Richardson, D., & Goldmeier, D. (2010). Sexually transmitted diseases and sexual function. Journal of Sexual Medicine. https://doi.org/10.1111/j.1743-6109.2009.01622.x
- Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001345.htm