Multipl Skleroz (MS) ve 14 Uyarıcı Belirtisi
Multipl skleroz, modern bilimin en zor hastalıklarından biridir. Aslında sebepleri nörologlar için hala bir sırdır. Bazı multipl skleroz vakalarını tespit etmek zordur, diğerleri için belirtiler o kadar belirgindir ki varlığı hakkında hiç şüphe duyulmaz.
Şu an bildiğimiz kadarıyla, bu hastalık 20 ila 40 yaşları kadınlarda daha sık görülmektedir. Bugün, bu hastalığın nasıl tespit edileceğine daha yakından bakmak istiyoruz.
Multipl sklerozun ana belirtileri
Bu belirtilere dikkat edin. Multipl skleroz gelişimini gösterebilirler. Bunların her biri başka bir şeyin işareti olabilir. Bununla birlikte, bir arada ortaya çıktıklarında uzman görüşü almak için bir doktora görünmelisiniz.
1. Zayıflık
Bu hastalığı olan insanlar özellikle bacaklardaki halsizlik yüzünden yorgun ve yavaşça hareket ederler. Genel olarak çok aktif olan bir kişi belirsiz bir nedenden ötürü aniden yoruluyorsa, duruma dikkat etmeniz önemlidir.
Ayrıca okuyun: Multipl Skleroz Hakkında Ne Bilmeliyiz
2. Denge kaybı
Bu belirti yürüyüş sırasında titreme ile birlikte ortaya çıkar. Hareketsiz şekilde ayakta dururken de oluşabilir. Kişi başı dönüyormuş gibi hisseder ve aniden dengesini kaybeder.
Bununla birlikte, endişe etmeye başlamadan önce, bu duruma neden olabilecek diğer sağlık faktörlerini ekarte etmeniz gerekir.
3. Dengesiz koordinasyon
Bu, uzuvların kontrolünde ve hareketinde beceriksizlik anlamına gelir. İstediğiniz zaman kollarınızı uzatamayabilirsiniz ve bacaklar beyinden gelen emirlere uymayabilir. Buna ek olarak, katı şekilde yürüyebilirsiniz.
4. El kontrolü kaybı
Hastalık ortaya çıktığında ellerde kontrol kaybı çok belirgindir. Sorunu kolayca belirleyebilirsiniz, çünkü nesneleri alamayacak ya da tutmakta güçlük çekeceksiniz.
5. Kas spazmları
Kaslarda spazm, ağrı ve kramp yaşamak çok yaygındır. Bu belirti diyabet gibi diğer hastalık durumlarından da kaynaklanabileceği için doğru testleri almak adına bir uzmana gitmeniz önemlidir.
6. Görme sorunları
Bu en belirgin belirtilerden biridir. Şu durumlarda sorun yaşayabilirsiniz:
- İstemsiz göz hareketleri
- Bulanık görme
- Sinir iltihabı (nörit)
- Çift görme
- Çok nadir durumlarda, kalıcı görme kaybı
7. Duyusal bozukluklar
Deride karıncalanma, hissizlik ve yanma hissi olabilir. Bununla birlikte, bu tür duyusal bozukluklar ciddi dolaşım sorunlarının bir sonucu da olabilir. Ne sıklıkta ortaya çıktıklarına dikkat etmeli ve diğer nedenleri ekarte etmeliyiz.
8. Konuşmada değişiklikler
Multipl skleroz olan insanlar, doğru kelimeleri bulmakta zorluk çekebilir ve konuşmada belirgin bir yavaşlık gösterebilirler.
Özellikle de daha önce böyle bir sorun yaşamadıklarını söylüyorlarsa, durum fark edilir. Akıcı ve net iletişim kurmada zorluk çekebilirler.
9. Yorgunluk
Yorgunluk, multipl skleroz hastaları için en zahmetli belirtilerden biridir. Kişi bu hastalığa yakalandığında, yorgunluk olumlu bir tutum takınmayı engeller. Artık, daha önce hiç problem olmadan yaptığınız normal günlük faaliyetleri yapmak çok daha zordur.
10. İdrar kaçırma
Mesanenin kontrolü, bu hastalığı geliştirmeye başlayan insanlara meydan okur. Çoğu hasta şunları yaşar:
- Eksik bağırsak ve mesane drenajı ya da uygun olmayan zamanlarda idrar kaçırma.
- Aşırı idrara çıkma isteği.
- Şeker hastalığı gibi, multipl skleroz kişinin sık sık gece idrara çıkmasına neden olur.
11. Cinsel istek
Multipl skleroz, bir hastanın cinsel arzusunu hemen hemen tamamen ortadan kaldırır. Buna ek olarak, erkekler genellikle erken boşalma yaşarlar. Kadınlar zevkli hislerin kaybolması ve ıslanmanın azalması nedeniyle aktif cinsel yaşamı bırakır.
12. Bilişsel etkiler
Buna ek olarak, genelde kısa süreli hafıza kaybı ve konsantrasyon sorunları mevcuttur. Hastanın olayları analiz etme kabiliyeti, artık kolay ya da önemsiz durumları anlamayacak noktaya gelinceye kadar bozulur.
Bu makaleyi de ziyaret edin: Multipl Skleroz: Çok Yönlü bir Hastalık
13. Çarpıntı
Vücut sıcakken bile adeta buz kesmiş gibi titremeye başlayabilir ve açıklanamayan kas spazm atakları yaşanabilir.
14. Ciltte iğne batması hissi
Daha önce bahsettiğimiz diğer duyumlardan ayrı olarak, en tatsız ve acı verici olanlardan biri de cilde iğne batma hissidir. Bu hastalığa maruz kalanlar keskin cisimler tarafından bıçaklanmış gibi hissedebilirler, bu da ciddi bir acıya neden olur.
Belirtilerinizi takip edin
Gördüğünüz gibi, multipl skleroz, kişinin yaşam kalitesini düşüren çok sayıda belirtiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Şimdilik bunu önlemenin bir yolu yok ama, nörologlar, vücudun ihtiyaç duyduğu D vitaminini sağlamak için kişinin sabahları güneşe maruz kalmasını önerir.
Bu vitamin, birçok durumda, multipl skleroz hastalarında yetersizdir. Artık belirtilerin farkında olduğunuza göre, onları anlayabilirsiniz ve sorularınıza cevap almak için bir doktora görünmelisiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Goldenberg, M. M. (2012). Multiple sclerosis review. Pharmacology & Therapeutics, 37(3), 175–84. https://doi.org/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3351877/
- Maloni, H. (2018). Cognitive Impairment in Multiple Sclerosis. Journal for Nurse Practitioners, 14(3), 172–177. https://doi.org/10.1016/j.nurpra.2017.11.018
- Canto, E., & Oksenberg, J. R. (2018). Multiple sclerosis genetics. Multiple Sclerosis, 24(1), 75–79. https://doi.org/10.1177/1352458517737371
- Hayes, C. E., & Nashold, F. E. (2017). Vitamin D and Multiple Sclerosis. In Vitamin D: Fourth Edition (Vol. 2, pp. 989–1024). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-809963-6.00107-3
- Braley, T. J., & Chervin, R. D. (2010). Fatigue in multiple sclerosis: mechanisms, evaluation, and treatment. Sleep, 33(8), 1061–1067. https://doi.org/10.1093/sleep/33.8.1061
- Cameron MH, Nilsagard Y. Balance, gait, and falls in multiple sclerosis. In: Handbook of Clinical Neurology. 2018.
- Ziemssen T. Symptom management in patients with multiple sclerosis. J Neurol Sci. 2011;
- Krishnan V, Jaric S. Hand function in multiple sclerosis: Force coordination in manipulation tasks. Clin Neurophysiol. 2008;
- Feenaughty, L., Tjaden, K., Benedict, R. H., & Weinstock-Guttman, B. (2013). Speech and pause characteristics in multiple sclerosis: a preliminary study of speakers with high and low neuropsychological test performance. Clinical linguistics & phonetics, 27(2), 134–151. https://doi.org/10.3109/02699206.2012.751624
- Mathers, S. E., Ingram, D. A., & Swash, M. (1990). Electrophysiology of motor pathways for sphincter control in multiple sclerosis. Journal of neurology, neurosurgery, and psychiatry, 53(11), 955–960. https://doi.org/10.1136/jnnp.53.11.955