Multipl Sklerozun Dört Tipi

Multipl sklerozun dört tipi vardır ve her biri çok ciddi koşulları bulunmaktadır. Her profesyonel bireyin ihtiyaçlarına göre bir terapötik plan oluşturması gerektiği için, teşhis ve tedavileri karmaşıktır, Her tipi muhtemelen engelleyici ve maalesef kolaylıkla tespit edilemez ve kişiden kişiye farklılık gösterirler.
Multipl Sklerozun Dört Tipi

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Multipl sklerozun dört tipi vardır. Her tipi muhtemelen engelleyici ve maalesef kolaylıkla tespit edilemez ve kişiden kişiye farklılık gösterirler.

Kronik patolojidir ve tedavisi yoktur. Bu sebeple, teşhis edildiğinde, hasta ve hasta yakınlarını umutsuz bırakacak kötü bir haber sayılabilir.

Eğer profesyonel tedavi ekibi hastaya verilen spesifik tipi tespit edemiyorsa, Uygun tedavinin başlatılmasında gecikme olabilir.

Nörolojik patoloji olarak, engellilikte sık karşılaşılan bir nedenine dönüşebilir. Çünkü bu durum, genellikle 40 yaşın altındaki genç yetişkinlerde rastlanmaktadır.  Bu hastalar, genellikle çalışmalarını ve mesleklerini bırakmak zorunda kalırlar.

Multipl sklerozun tüm tiplerinin otoimmün doğasında vücut kendine saldırır. Vücut, miyelin kılıfları (sinirleri saran yapılar) harap eden antikorlar üreterek kendine saldırır. Miyelin sayesinde, sinirlerde impulsların iletimi sağlanır ve zarar görmesi ise sinirsel bağlantılarının zarar görmesi demektir.

Multipl skleroz belirtileri

Multipl skleroz hemen hemen tüm tipleri belirtileri paylaşırlar. Genellikle farklılaşır ve zamanla evrimleşirler. Hastalığın ana işareti hareketle ilgili (lokomotor) sistemlerde görülür. Hastalar kol ve bacaklarında güçsüzlük hisseder, zamanla yürümek zorlaşmaya başlar ve dengelerini kaybederler. Kolları zayıflar ve aniden ellerindekini düşürmeye başlarlar.

Kramplar ve beraberinde gelen kas ağrıları en sık görülen belirtilerden biridir. Bu durumu yaşayan kişi o bölgeyi rahatlatmaya çalışır ancak, kontrol edebilmesi mümkün değildir.

Kramplar dışında, etkilenen kaslarda seğirme/titreme ve spazmlar görülür. Fazla söze gerek yok, günlük aktiviteleri yapabilmek için bu onların hayatını fazlasıyla zorlaştırır ve kalitesini düşürür.

Sindirim sistemi ise etkilenen bir diğer bölgedir. Multipl skleroz farklı tipleri idrarın vücuttan atılamamasına ve kabızlığa neden olur. Bu durum, peristaltik hareketin bilgisini taşıyan sinirlerin, miyelinlerinin olmamasından kaynaklanır.

Sonuç olarak, gözler gibi diğer organları da etkiler. Bazı hastalarda çift görme başlar ve kramplar görülür ve kol ve bacaklar güçsüzleşir. Çift görme dışında, hastanın kontrol edemeyeceği şekilde göz yuvarlaklarında ani hareketler görülür.

iletişim halindeki iki nöron
Multipl skleroz, sinirlerde bulunan miyelin kılıfları (sinirleri saran yapılar) harap eder ve nöronlar arasından iletimi azaltır.

Multipl sklerozun tipleri

Bu hastalığa özel teşhis protokolleri dört farklı tip Multipl skleroz bulunmaktadır.

  • RRMS – relapsing-remitting multipl skleroz (Yineleyici – Düzelen MS) Böyle denilmesinin sebebi, bazı belirtiler patolojik açıdan hiçbir iz göstermezken, bazıları akut baş göstermelerle birçok belirtiyi periyotlarla değişimli gösterir. Böylelikle, baş göstermenin görüntüsü genellikle miyelini olmaması sebebiyle etkilenen yeni nörolojik sektörle bağlantılıdır. Ayrıca bu dört tip arasında en sık görülen tipidir.
  • SPMS (İkincil İlerleyici Multipl Skleroz) Bu tip, RRMS gibi başlar ancak, kalıcı belirtiler gösteren bir tipe evrilir ve dinlenme periyodu yoktur. “İkincil” denilmesinin sebebi fazın RRMS’den değişerek SPMS’ye dönüşmesidir.
  • PPMS (Birincil İlerleyici Multipl Skleroz) Bu tipte, belirti görülmeyen bir periyodu yoktur ve sıfırdan devamlı artan bir şekilde başlar. RRMS formundan evrimleşerek ilerlemez. Bu sebeple RRMS’den farklılaşır. form.
  • EMPR (relapsing progressive multipl skleroz) En az görülen multipl skleroz tipidir. Ek olarak, keskin baş göstermeler bu tipte sıkça görülür.
tekerlekli sandalyede oturan bir kişi
Tüm multipl skleroz tipleri hastalarda hareket kabiliyetinin engellenmesine neden olur, bir çok hasta normal hayatını sürdüremez.

Teşhis ve tedavi

Uluslar arası bilimsel topluluklar, multipl skleroz hastalığının tip tiplerinin teşhisi için standart olarak the McDonald kriteri kullanmakta anlaşmıştır.  Ayrıca, yukarıda da söylediğimiz gibi, multipl skleroz tanısı konulan hastanın hangi tip olduğunu bilebilmek için belirtinin evrimi beklenmelidir.

Buna ek olarak, tedaviler tüm tipler için benzerdir. Başlangıç için, miyelin kaybının evrimi olan belirtilerin akut baş gösterdiği durumlarda için kortikosteroidler kullanılır. Ek olarak, ilaçlar ara periyodların evrimini değiştirebilmek şekilde reçete edilir.

Böylelikle, ilaçla tedavinin yanında, fiziksel terapi anahtar tedavidir. Bu sebeple, hastanın kaybetmekte olduğu yeteneklerine odaklanan çeşitli terapiler vardır. Bu terapiler fizyoterapist, konuşma güçlüğü terapisti ve meslek hastalığı terapistlerinin müdahalesini gerektirir.

Daha fazlasını keşfedin: Multipl Skleroz: Çok Yönlü Bir Hastalık

Farklı multipl skleroz tipleri şiddetleri ile kesişmektedir.

Bu hastalık dört farklı tipte tezahür etmesine rağmen ciddidir. Evrimi, kronik ve giderek artan özelliktedir ve zamanla motor fonksiyonların kaybına neden olur. Bunun için bir tedavi yoktur ama farmakolojik olarak kontrol edilmesi için çok fazla yol alınmıştır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Thompson, Alan J., et al. “Diagnosis of multiple sclerosis: 2017 revisions of the McDonald criteria.” The Lancet Neurology 17.2 (2018): 162-173.
  • Bermejo, Pedro E., Celia Oreja-Guevara, and Exuperio Díez-Tejedor. “El dolor en la esclerosis múltiple: prevalencia, mecanismos, tipos y tratamiento.” Rev Neurol 50.2 (2010): 101-8.
  • Olascoaga, Javier. “Calidad de vida y esclerosis múltiple.” Rev Neurol 51.5 (2010): 279-88.
  • Paes, Renata Alves, et al. “Neuropsicología de la esclerosis múltiple primaria progresiva.” Rev Neurol 49.7 (2009): 343-8.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.