Müzikal Kulak Sendromu Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Aniden müzik duyuyorsanız ve nereden geldiğini bilmiyorsanız müzikal kulak sendromunuz olabilir. Bu, birçok farklı nedeni olan bir sorundur. Bu yazıda daha fazlasını öğrenin!
Müzikal Kulak Sendromu Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Leonardo Biolatto

tarafından incelendi ve onaylandı. Doktor Leonardo Biolatto.

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 12 Aralık, 2022

Herkes bir noktada kulaklarında çınlama deneyimi yaşar. Ancak, çınlama başka hiç kimsenin duyamayacağı gerçek bir melodi ise müzikal kulak sendromu olabilir. Bu aynı zamanda kulak çınlaması (tinitus) olarak da bilinir ve düşündüğünüzden çok daha fazla insanı etkiler.

Örneğin, the American Tinnitus Association‘a (ATA) göre, yalnızca ABD’de nüfusun yaklaşık % 15’i  müzikal kulak sendromundan muzdarip. Bu oran, kesinlikle onu daha derinlemesine bilmenin ne kadar önemli olduğunun bir işaretidir.

Müzikal kulak sendromu nedir?

Müzikal işitme sendromunun ne olduğu hakkında zaten bir fikriniz var, ancak birçok insan buna aşina olmadığı için onu daha ayrıntılı olarak açıklayacağız. Bu içeriği “Frequently Seen But Rarely Diagnosed: Musical Ear Syndrome” başlıklı makaleye dayandıracağız. Bu sendrom kısaltması ile bilinir: MES.

Bu durum bir tür sakatlıktır. Bununla birlikte, psikiyatrik değil, insanların algıladığı melodiler veya müzikle ilgili olduğu için işitsel bir halüsinasyondur. Makalede ayrıca bu durumun Charles Bonnet sendromu ile ilgisi olduğu belirtiliyor.

Charles Bonnet sendromu görsel halüsinasyonlardan oluşur. Bu engelli insanlar, geri dönüşü olmayan miyopi veya neredeyse körlüğün bir sonucu olarak bunları yaşarlar. Müzikal kulak sendromu da benzerdir, sadece göz yerine kulağı etkiler.

müzikal kulak
Müzikal kulak sendromu, melodileri zevk için dinleme hissi değil, bir tür kulak çınlamasıdır.

Ne kadar yaygındır?

ABD nüfusunun yaklaşık % 15’inin müzikal kulak sendromu yaşadığından bahsetmiştik. Bununla birlikte, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yürütülen bir araştırmaya göre rakamlar daha da endişe verici. Aslında, yaklaşık 20 milyon Amerikalının bu sendromla başa çıkması gerektiğini söylüyorlar.

Ayrıca, yaklaşık iki milyon insanın şiddetli müzik çınlaması formları yaşadığına dair iddialar var. Bu, günlük olarak bununla başa çıkmaları gerektiği anlamına gelir ve bu onların yaşamlarını, sosyal ilişkilerini ve faaliyetlerini etkiler.

ATA tarafından sunulan diğer veriler, tinitusun erkeklerde kadınlardan daha sık olduğunu, ayrıca yaşlı insanlar ve müzik severler (veya müzisyenler) arasında daha sık olduğunu göstermektedir. Ancak çok gürültülü ortamlarda çalışanlar ve askeri pozisyonlarda bulunanlar da bu kategoriye girmektedir.

Müzikal kulak sendromunun nedenleri

Müzikal kulak sendromu birdenbire ortaya çıkmaz. Bu nedenle hiperakuzi gibi farklı tanımlanmış nedenler vardır. Uzun süre yüksek ses seviyelerine maruz kalan kişiler bu sorunu yaşayabilir.

Ayrıca yaşlıları etkilemesinin nedeni işitme kaybıdır. Charles Bonnet sendromunda olduğu gibi, bir duyu azalmaya başladığında işlevdeki azalmayı telafi etme girişiminde halüsinasyonlar görünebilir.

Yukarıda bahsedilen makalenin açıkladığı gibi, araştırmacılar fantom seslerin nedeninin işitme korteksindeki aşırı duyarlılık olduğuna inanıyorlar. Bu durumda uğultu ya da ıslık değil, melodiler ve şarkılar söz konusu. Başka bir deyişle, işitsel halüsinasyonlar.

Tedavi

Müzikal kulak sendromunu tedavi etmenin farklı yolları vardır. Bunlardan biri, işitme kaybı endişesi nedeniyle halüsinasyonlara neden olan stresi yönetmektir. Yoga, meditasyon, pilates ve fiziksel aktivite yapmak çok yardımcı olabilir.

İşitme cihazlarının yardımcı olabilecekleri durumlarda kullanılması, müzikal kulak sendromunun neden olduğu halüsinasyonları da azaltır. Başka bir yol da daha fazla gürültü eklemektir. Evde müzik çalmak veya televizyonu açık tutmak, kulağın halüsinasyonu durdurması ve gerçekten var olan seslere odaklanmasının yollarıdır.

Son seçenek, doktor tarafından reçete edilen ilaçların kullanılmasıdır. Bu, başka hiçbir şey işe yaramadığında, hastanın hayatına devam edebilmesi ve hayal kırıklığına uğramaması için son yaklaşım olmalıdır.

Tinnitus yazısı ve steteskop
Müzikal kulak sendromu çeşitli kulak çınlamalarıdır ve doktorlar bunu ilk etapta bu şekilde kabul ederler.

Müzikal kulak sendromu bir halüsinasyondur

Muhtemelen kulaklarınızda çınlama ve uğultu deneyimlemişsinizdir, ancak işitsel halüsinasyonlar diye bir şey olduğu hakkında muhtemelen hiçbir fikriniz yoktu. Neyse ki, bugün mevcut olan farklı seçenekler sayesinde onları tedavi etmek mümkündür.

Bu fenomeni hiç yaşadınız mı?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cakmak, Mirac Aysen, et al. “Frequently Seen But Rarely Diagnosed: Musical Ear Syndrome/Sik Görülen Ancak Nadir Konan Bir Tani: Müzikal Kulak Sendromu.” Noro-Psikyatri Arsivi 53.1 (2016): 91.
  • Fabregat-Rossell, Alexandra, Laia Serra-Tomás, and Cristian Amézaga-Asensio. “Síndrome de Charles Bonnet; a propósito de un caso.” Gaceta Médica de Bilbao 117.3 (2020): 229-232.
  • Bauer, Carol A. “Tinnitus.” New England Journal of Medicine 378.13 (2018): 1224-1231.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.