Haftada Kaç Yumurta Yemek Gerekir?
Günde ya da haftada kaç tane yumurta yemek gerekir? Her gün yumurta yiyebilir miyiz? İşte bu yazımızda yumurta hakkında aklınızda dolaşan tüm bu soruların yanıtlarını bulacaksınız. Son derece doğal, besleyici ve sağlıklı olan yumurtayı tüm özelliklerinden yararlanacak şekilde tüketmeyi öğrenmek için okumaya devam edin.
Ayrıca bakınız: Yumurta Kabuklarının 5 Alternatif Kullanımı
Organik yumurta yemek
Tavukların yaşama ve beslenme koşulları genellikle çok kötü. Bu durum, aldığımız yumurtaların kalitesini de etkiliyor. Bu yüzden çiftliklerden, organik etiketli yumurtalardan almanızı öneriyoruz.
Organik yumurtalar, serbest dolaşan tavukların verdiği yumurtalardır. Marketlerden aldığınız bir yumurtayla organik bir yumurtayı karşılaştırın. Renk, boyut ve tatları bakımından farklı olduklarını göreceksiniz.
Peki kaç tane yumurta yemek sağlıklı?
- Herkes aynı sayıda yumurta yemek zorunda değil, ama önerilen miktarın haftada 3 ila 5 yumurta olduğunu söyleyebiliriz.
- Örneğin, az et ve balık tüketen ya da vejetaryen beslenen kişiler vücudun ihtiyacı olan proteini almak için daha fazla yumurta yiyebilir.
- Fazla egzersiz yapan biri daha fazla yumurta ve özellikle protein zengini olan yumurta akı tüketebilir.
- Aşırı kilo problemi yaşayan kişiler daha az yumurta sarısı yemelidir, çünkü burası yumurtanın en yağlı kısmıdır.
Besin değeri
- Yumurtanın besin değeri yüksektir.
- Biyolojik olarak protein açısından zengindir, ayrıca vücudun ihtiyacı olan aminoasitleri içerir.
- Tüm B vitaminlerini (B1, B3, B12, folik asit ve biyotin), ve A, E, D vitaminlerini içerir.
- Magnezyum, potasyum, selenyum, çinko, fosfor ve demir içerir.
- Bu öğeler yumurta sarısında yer alır. Beyazı çoğunlukla proteindir.
- Son olarak yumurta iyi bir alkalin yiyeceğidir. Bu olumlu bir faktördür çünkü vücudumuz asidiktir. Ama diğer yandan yumurta kızartılmışsa veya tatlandırılmış şekilde servis ediliyorsa bu değerini kaybedebilir.
Nasıl pişirmeli?
- Tam haşlanmış: Bir dakika haşlamak ve sarısındaki sülfür aromasıyla gelen gri rengin oluşmaması için sıcak suda bırakmak sağlıklıdır.
- Sahanda: Ayçiçeği yağı, zeytinyağı veya hindistancevizi yağı ile pişirilebilir.
- Orta veya az haşlanmış : Az pişmiş.
- Omlet: Patates, kabak, patlıcan, ıspanak vb. ile.
- Çırpılmış: Mantar, sarımsak vb. ile.
Ayrıca bulamaç, tatlı, pasta ve hamur işlerinde de kullanılır. Yediğimiz yumurta sayısını düşünürken bunları da hesaba katmalıyız. Son olarak, tam haşlanmış yumurtaları rendeleyip salatalara, soğuk yemeklere ekleyebilir ya da ton balığı, karides ve mayonezle karıştırabilirsiniz.
Ayrıca bakınız: Cildinizi Güzelleştirmek için Bu 5 Yumurta Maskesini Deneyin
Yumurtanın ilginç özellikleri
- Yumurta sarısı D vitamini içeren nadir yiyeceklerdendir. Bu vitamin kalsiyum emilimi için gereklidir, ayrıca güneşlenerek de D vitamini alabiliriz.
- Yumurta göz sağlığını korumaya yardımcı olan öğeler içerir. Özellikle katarakt ve maküler dejenerasyonu önler.
- Selenyum ve çinko sayesinde yumurta cildi güzelleştirir. Bu mineraller cilt, saç ve tırnak dokularının gelişimine katkı sağlar.
- Bazı ülkelerde yumurtalar rakamlarla kodlanmıştır, bu da tavukların nasıl yetiştirildiğini gösterir. 0 sayısı varsa orgnaiktir, rakam 4’e doğru çıktıkça daha endüstriyel ve sağlıksız yumurtalar söz konusudur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- American Heart Association. (2018). Are eggs good for you or not? Heart Org. Consultado el 5 de agosto de 2023. https://www.heart.org/en/news/2018/08/15/are-eggs-good-for-you-or-not
- Drouin-Chartier, J. P., Chen, S., Li, Y., Schwab, A. L., Stampfer, M. J., Sacks, F. M., Rosner, B., Willett, W. C., Hu, F. B., & Bhupathiraju, S. (2020). Egg consumption and risk of cardiovascular disease: three large prospective US cohort studies, systematic review, and updated meta-analysis. BMJ. 368: m513. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32132002/
- LeWine, H. (2022) How many eggs can I safely eat?. Harvard Health Publishing. Harvard Medical School. Consultado el 13 de septiembre de 2023. https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/how-many-eggs-can-i-safely-eat
- Heart Foundation New Zealand. (s.f.). Eggs and the heart. Evidence paper. Consultado el 5 de setiembre de 2023. https://www.heartfoundation.org.nz/resources/eggs-and-the-heart-evidence-paper
- Pan, X-F., Yang, J.J., Lipworth, L. P., Shu, X. O., Cai, H., Steinwandel, M. D., Blot, W. J., Zheng, W., & Yu, D. (2021). Cholesterol and egg intakes with cardiometabolic and all-cause mortality among chinese and low-income black and white americans. Nutrients. 13 (6): 2094. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34205293/
- Qin, C., Lv, J., Guo, Y., Bian, Z., Si, J., Yang, L., Chen, Y., Zhou, Y., Zhang, H., Liu, J., Chen, J., Chen, Z., Yu, C., & Li, L. (2018). Associations of egg consumption with cardiovascular disease in a cohort study of 0.5 million Chinese adults. Heart, 104(21), 1756-1763. https://heart.bmj.com/content/104/21/1756
- Sugano, M., & Matsouka, R. (2021). Nutritional viewpoints on eggs and cholesterol. Foods, 10(3): 494. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7996514/
- USDA. (2019). Eggs, Grade A, Large, egg whole. USDA. Food Data Central. Consultado el 13 de septiembre del 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/748967/nutrients