Nomofobi: Cep Telefonundan Uzak Kalma Korkusu

Cep telefonuza bağımlı olabilir misiniz? Her zamankinden daha sosyal olduğunuzu düşünseniz de, cep telefonu sizi insanlardan daha fazla soyutluyor. Bunun nedeni, cep telefonunuza odaklandığınızda etrafınızdaki insanlarla iletişiminizin zayıflamasıdır.
Nomofobi: Cep Telefonundan Uzak Kalma Korkusu

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Cep telefonunuza bağımlı mısınız? Şarjınız bittiğinde endişeleniyor musunuz? Her ihtimale karşı, her gittiğiniz yere yanınızda şarj aletini de götürüyor musunuz? Bu soruların cevabı evet ise, Nomofobi yaşıyor olabilirsiniz.

Teknolojide yaşanan gelişmelerin hayatı kolaylaştırdığı inkar edilemez ancak bu gelişmeleri yanlış kullanmak olumlu bir şeyi olumsuz bir şeye dönüştürebilir.

Pek çok kişi telefona bağımlı olmaktan bir zarar görmese de, bazı sağlıksız alışkanlıkların gelecekte Nomofobiye yol açabileceğini inkar edemeyiz.

Nomofobi yaşayıp yaşamadığınızı nasıl anlayabilirsiniz?

kahve içerken telefona bakan kadın

Nomofobi sadece bir gecede ortaya çıkmaz. Bunun yerine, rahatsız edici bir durumla karşılaştığınızda her defasında cep telefonuyla uğraşmak istemek gibi bazı sağlıksız alışkanlıkların bir sonucudur.

Bazı durumlarda, kendi kendinize kaldığınızda cep telefonları daha az yalnız hissetmenize yardımcı olan bir arkadaş haline gelir. Bu durum, otobüsteyken ya da bir restoranda birini beklerken de gerçekleşebilir.

Ancak bu durum kötüleşebilir ve duygusal stresi hafifletmek için telefonlarınıza bağımlı hale gelebilirsiniz. Hiçbir bildirim gelmediği halde, mesajlarınızı ve e-postalarınızı kontrol etme ihtiyacı hissedebilirsiniz ve size gelen mesajlara cevap vermeden duramazsınız.

Aşağıdaki açıklamalar Nomofobik olup olmadığınızı anlamanıza yardımcı olabilir:

  • Sürekli içten gelen bir dürtüyle birinin size mesaj ya da e-posta atıp atmadığını kontrol etmek.
  • Telefonunuz şarjı bittiği için kapandığında ya da internet bağlantınız olmadığında bunu bir problem olarak görüp kendinizi eksik hissetmeniz.
  • Ne düşündüğünüzü, ne yaptığınızı ve başınıza ne geldiğini yayınlayan ilk kişi olmak istemeniz.
  • Ayrıca, paylaşımlarınızın aldığı beğeni sayılarını aklınızda tutmanız ve beğeni kaygısıyla başka paylaşımlar da yapmak istemeniz.
  • Bazen, telefonunuza bir bildirim gelmese de titreşim ya da zil sesi duyduğunuzu zannetmek.
  • Arkadaşlarınızla birlikte olduğunuzda, sürekli telefonunuzla uğraşmak ve bu yüzden de sohbetin dışında kalmak.

İnsanlarla daha fazla bağlantı halindesiniz ancak aslında daha yalnızsınız

telefonla uğraşan erkek

Nomofobik olmanızın nedeni aslında teknolojinin size sunduğu ortamın bir parçası olma zorunluluğu hissetmenizdir.

Teknolojiyle birlikte, ailenizin ya da arkadaşlarınızın dünyanın bir ucunda olup olmamasının bir önemi kalmadı. Basit bir mesajla, aramayla ya da görüntülü konuşarak herhangi bir engel olmadan onlarla iletişim kurabilirsiniz. Bununla birlikte, aslında insanlara her zamankinden daha fazla bağlı olduğunuzu düşünseniz de daha yalnız hissediyorsunuz.

Bugünlerde bir arkadaş ya da partner bulmak için veya alışveriş yapmak için evden çıkmanıza gerek kalmıyor. Hatta artık evden çalışmak bile mümkün. Bu nedenle işe yetişme stresi de yaşamıyorsunuz. Ancak, teknoloji her şeyi kolaylaştırıyor olsa da sizce bu gerçek bir yaşam mı? Cep telefonu gerçekten yüz yüze bir görüşmenin yerini tutar mı?

Pek de gerçekçi olmayan bir hayat yaşıyorsunuz

telefona bakan erkek

Nomofobik kişiler hayatlarının her anını sosyal medyada yayınlamayı çok severler ve etraflarında olup bitenlere çok dikkat ederler. Ancak gördükleriniz her zaman gerçekleri yansıtmamaktadır.

  • Sosyal medyada mutluluk pozları veren pek çok çift aslında ilişkilerinde zorlanmaktadır.
  • Sürekli sosyal medyada pozitif olmakla ilgili sözler paylaşan arkadaşınız ise aslında derin bir depresyon yaşıyor olabilir.

Sosyal medyada gördüğünüz her şey, başkalarının görmek istedikleridir. Peki, bunun ardındaki gerçek nedir?

Bir kişi Nomofobik olduğunda, hayatını daima diğerlerinin yaşamıyla karşılaştıracaktır. Böylece kendisini kötü hissedecektir çünkü başkaları hafta sonu gezileri veya New York City ziyareti yaparken, kendisi kanepede oturup telefona bakmakla yetiniyor.

Sosyal medyada gördüğünüz şeyler gerçek olabileceği gibi, fotoşoplanmış, internetten alınmış ya da yıllar önce çekilmiş de olabilir.

Nomofobik kişiler, eğer bağımlılıklarından vazgeçmezlerse sonunda depresyona neden olabilecek ciddi kaygı ve stres atakları yaşayabilirler.

Cep telefonlarımıza bağımlı olmaktan vazgeçmeliyiz. Elektronik bir aletle hayatı tam anlamıyla yaşamak mümkün değildir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Barrios-Borjas, Dayara Alejandra, Bejar-Ramos, Valeria Andrea, & Cauchos-Mora, Vania Soledad. (2017). Uso excesivo de Smartphones/teléfonos celulares: Phubbing y Nomofobia. Revista chilena de neuro-psiquiatría55(3), 205-206. https://dx.doi.org/10.4067/s0717-92272017000300205
  • Peñuela Epalza, Martha, Paternina Del Río, Juan, Moreno Santiago, Diana, Camacho Pérez, Laura, Acosta Barrios, Laura, & De León De León, Laura. (2014). El uso de los smartphones y las relaciones interpersonales de los jóvenes universitarios en la ciudad de Barranquilla (Colombia). Revista Salud Uninorte30(3), 335-346. Retrieved February 17, 2019, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-55522014000300008&lng=en&tlng=es.
  • Ramos-Soler, I., & López-Sánchez, C., & Quiles-Soler, M. (2017). ADAPTACIÓN Y VALIDACIÓN DE LA ESCALA DE NOMOFOBIA DE YILDIRIM Y CORREIA EN ESTUDIANTES ESPAÑOLES DE LA EDUCACIÓN SECUNDARIA OBLIGATORIA. Salud y drogas, 17 (2), 201-213.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.