Norfloksasin: Kullanımları ve Yan Etkileri

Güçlü bakterisidal aktivitesi nedeniyle, norfloksasin diğer ilaçlara karşı dirençli mikroorganizmalarla savaşır. Peki ne için kullanılır? Yan etkileri nelerdir? Cevapları burada keşfedin!
Norfloksasin: Kullanımları ve Yan Etkileri

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Norfloksasin, florokinolon antibiyotik sınıfına ait bir antibiyotiktir. Gram pozitif ve gram negatif aerobik patojenik mikroorganizmalara karşı geniş spektrumlu bir bakterisittir. Bu yazıda norfloksasinin kullanımlarını ve yan etkilerini açıklayacağız.

Bu antibiyotik, bakterilerde deoksiribo nükleik asit sentezini inhibe eder. Bu nedenle, güçlü bakterisidal aktivitesi nedeniyle, norfloksasin diğer ilaçlara karşı dirençli mikroorganizmalarla savaşır.

Norfloksasin: Kullanımları ve Yan Etkileri

Norfloksasin, farmakoterapötik antiseptik grubuna ve idrar antienfektiflerine aittir. Bu ilaç, idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır, örneğin:

  • Sistit: Akut mesane iltihabına neden olur.
  • Kronik tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları
  • Sistopielit: İdrar kesesi ve böbrek pelvisinin iltihabı.

İdeal olarak, doktorlar enfeksiyonun tedaviye duyarlılığına neden olan mikroorganizmayı analiz etmek için bir kültür yaparlar.

idrar yolu enfeksiyonunda norfolaksasin kullanımı

Norfloksasin, idrar yolu enfeksiyonları durumunda önerilen bir ilaçtır.

Norfloksasin nasıl kullanılır?

Her şeyden önce, bu ilacın yemeksiz, yani yemeklerden bir veya iki saat sonra alınması gerektiğini belirtmek gerekir. Bununla birlikte, hepsi kültür sonucuna ve enfeksiyonun şiddetine bağlıdır.

İdrar yolu enfeksiyonu olan yetişkinler 7 ila 10 gün boyunca her 12 saatte bir 1 tablet almak zorundadır. Bununla birlikte, akut komplike olmayan sistitten muzdaripse, tedavi 3 ila 7 gün sürmelidir.

Tekrarlayan kronik enfeksiyon vakalarında, tedavi 12 haftaya kadar uzar. Bununla birlikte, tedavi dördüncü haftada iyi sonuçlar verirse, tıp uzmanı dozu günde bire azaltabilir.

Daha fazlasını keşfedin: Bu 5 Doğal Çayla Sistitle Mücadele Edin

Norfloksasinin olumsuz reaksiyonları

En yaygın advers reaksiyonlar gastrointestinal, psikolojik ve cilt reaksiyonlarıdır. Bununla birlikte, hastalar bulantı, baş ağrısı, baş dönmesi, mide ekşimesi, ağrı ve ishalden muzdarip olabilir.

Şiddetli, kalıcı ve bazen geri döndürülemez hale gelebilecek diğer daha az yaygın yan etkiler ortaya çıkabilir. Vücudu farklı seviyelerde ve sistemlerde etkileyebilir, böylece farklı tipte bozukluklara ve reaksiyonlara neden olabilirler.

Aşırı duyarlılık ve gastrointestinal bozukluk reaksiyonları

Aralarında şunlar yer almaktadır:

  • Anafilaksi
  • Anjiyoödem
  • Dispne
  • Vaskülit
  • Kurdeşen
  • Eklem iltihabı
  • Miyalji ve artralji

Ayrıca, gastrointestinal bozukluklar arasında psödomembranöz kolit, pankreatit, sarılık ve hepatit bulunur.

norfloksasin içen kadın

Norfloksasin, mide, baş ağrısı ve ishal gibi yan etkilere neden olabilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, daha ciddi reaksiyonlara yol açar.

Deri ve deri altı doku reaksiyonları

Norfloksasin ile tedavi edilen ve aşırı güneşe maruz kalan hastalarda ışığa duyarlılık reaksiyonu vakaları görülmüştür.

Bu belirtiler ortaya çıkarsa, ilacı kesmelisiniz. Tedavi sırasında, potansiyel ışığa duyarlılık risklerinden kaçınmak için doğrudan güneş ışığından kaçının. Farklı reaksiyonlar da ortaya çıkabilir, örneğin:

  • Eksfoliyatif dermatit veya eritrodermi
  • Eritema multiforme
  • Vaskülit
  • Toksik epidermal nekroliz
  • Son olarak, Stevens-Johnson sendromu.

Bu yazıyı da okuyabilirsiniz: En İyi Doğal Antibiyotikler Hangileridir?

Kas-iskelet sistemi ve bağ dokusu reaksiyonları

Tendinit ve tendon rüptürü, özellikle Aşil tendonunda oluşabilir. Rüptür iki taraflı olabilir.

Kinolonlar ve florokinolonlarla tedavinin başlamasından sonraki ilk 48 saat içinde bu bozukluklara dair vakalar görülmüştür. Ek olarak, bazıları tedaviyi bıraktıktan birkaç ay sonra bile meydana gelmiştir.

Aşağıdaki hastalarda tendinit ve tendon rüptürü riski artabilir:

  • Katı organ nakli yapılmış hastalar
  • Böbrek yetmezliği olan hastalar
  • Yaşlı hastalar
  • Eşzamanlı kortikosteroidlerle tedavi edilen hastalar

Ağrı veya şişme gibi tendinitin ilk belirtisinde, norfloksasin ile tedaviyi bırakmanız ve diğer tedavileri denemeniz gerekir. Ayrıca, uygun iyileşmeyi sağlamak için etkilenen ekstremiteye iyi bakmanız gerekir.

tendinit ağrısı çeken kadın

Tendinitin ilk belirtisinde, norfloksasin almayı bırakmak çok önemlidir.

Periferik Nöropati

Duyusal veya sensorimotor polinöropati vakaları rapor edilmiştir. Sonuç olarak, bu durum parestezi, hipestezi, disestezi veya zayıflığa neden olabilir.

Norfloksasin ile tedavi edilen hastalar, nöropati belirtileri ortaya çıkarırsa doktorlarını bilgilendirmelidir. Bu semptomlar ağrı, karıncalanma, yanma, uyuşma ve ayrıca genel halsizliktir. Böylece, potansiyel olarak geri döndürülemez durumların gelişmesini önlemek mümkündür.

Kalp ile ilgili reaksiyonlar

Bazen kinolonlar elektrokardiyogramlarda QT süresi uzaması ile ilişkilendirilmiştir. Bununla birlikte, aynı zamanda aritmilerle de ilişkilendirilmiştir.

Bu nedenle, hipokalemi veya bradikardi hastaları dikkatli olmalıdır. Benzer şekilde, sınıf I veya III antiaritmik ajanlarla tedavi edilen hastalar da dikkatli olmalıdır.

Sonuç

AEMPS’e (İspanyol İlaç ve Tıbbi Cihazlar Ajansı) göre, tıp uzmanları, istisnai durumlarda hafif ila orta derecede şiddetli enfeksiyonların tedavisi için kinolonlar veya florokinolonlar reçete etmelidir. Diğer antibiyotikler iyi sonuçlar vermediğinde veya hasta bunları tolere etmediğinde reçete edilmelidir.

Bu ilaçla tedavi ile ilgili herhangi bir sorunuz varsa doktorunuza veya eczacınıza danışın. Bu şekilde, olası komplikasyonlardan kaçınmış olacaksınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cué Brugueras, M., Morejón García, M., & Salup Díaz, R. (2005). Actualidad de las quinolonas. Revista Cubana de Farmacia.
  • Rocha, L. C. de A. (1988). Norfloxacino em infecçöes urinárias recidivantes TT  – Norfloxacin in recidivant urinary infections. Rev Bras Med.
  • Ye, Z., Wang, L., & Wen, J. (2015). A simple and sensitive method for determination of Norfloxacin in pharmaceutical preparations. Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences. https://doi.org/10.1590/S1984-82502015000200020

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.