Biseps Tendinit Nedir ve Neden Olur?

Kolunuzu omuzdan yukarı kaldırdığınız hareketleri sıkça tekrarlamanız biseps tendinit sorununu yaşamanıza neden olabilir. Detaylar için yazımıza göz atın!
Biseps Tendinit Nedir ve Neden Olur?

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Biseps tendinit, pazı tendonlarını etkileyen bir sorundur ancak genelde ciddi sonuçlara yol açmaz. Kişinin kolunu oynattığında acı hissetmesi biseps tendinite işaret olabilir.

Biseps tendinit, birçok nedenden ötürü ortaya çıkabilir. Kişinin yaşıyla beraber sürekli kol kaslarını kullandığı bir iş ya da spor yapmasının da etkisi vardır. Düzgün tedavi edilmediğinde nadir de olsa tendonda yırtık oluşmasına neden olabilir.

Omuzlarda yaşanan acıların en yaygın sebebi biseps tendinittir. Acı hissi, tendonun iltihaplanması nedeniyle oluşur. Zamanla acı kronikleşip tendonda kısmi ya da tam bir yırtılma olabilir.

Bugünkü yazımızda bu soruna ve nedenlerine daha yakından bakacağız.

Pazı Kasları ve Tendonları

biseps tendinit

Pazı kasları, hemen hemen tüm kol hareketlerinde kullanılır ve eklem yerlerinin dengede kalmasına yardımcı olur.

Üst kol kaslarına pazı denir. Dış tendonlar, kolun alt kısmını dirseğe bağlar. İç tendonlarsa, kasları omuza götürür.

Yani tendonlar, bağlayıcı işlevi gören kuvvetli dokulardır. Söz konusu bölgede, kürek kemiklerine farklı noktalardan bağlanan iki adet tendon vardır. Bu tendonlar hem hareketi sağlar hem de kolun omza bağlanan noktasını destekler.

Pazı kasları birden fazla hareketin yapılabilmesi için kullanılır. Avuç içlerinin yukarı ya da ileri çevrildiği üst kol hareketlerine, kolların yukarı bükülmesine ve omuz ekleminin dengelenmesine yardımcı olur.

Biseps Tendinit Nedir?

Pazı kaslarında yaşanacak bir sakatlıkta omuz ya da dirsek civarında acı hissedilir. İç tendonda iltihap yaşanmasınaysa biseps tendinit denir.

Biseps tendinit, ön omuzda büyük acıya neden olur. Genelde, kişi kolunu omzundan yukarı kaldırdığında acıyı hisseder. Giyinmek, top atmak ve yan yatarak uyumak gibi günlük hareketlerde sıkıntı yaşanır.

Biseps Tendinitin Nedenleri

ağırlık egzersizi

Kol gücü gerektiren spor ya da işler ve yaş, pazı kaslarını etkileyebilir.

Biseps tendinitin en yaygın sebebi iş ya da spor nedeniyle kasların aşırı kullanılmasıdır. Beraberinde iltihap, rotator manşon sakatlıkları, geçmiş sakatlıkların tekrarı, travma ve subakromiyal sıkışma sendromu görülebilir.

Bazen humerus başı normalden yukarda ve ileride olur ve bu durum da kol kaslarına zarar verebilir. Bu sıkıntıya subakromiyal sıkışma sendromu denir ve biseps tendiniti de tetikleme ihtimali vardır.

Tüm bu saydıklarımız iltihap, ödem ve ufak yırtıklara sebep olur. Sorunun devam etmesi halinde kronik dejenerasyon yaşanabilir. Böylece tendondaki normal kolajen lifleri değişime uğrayarak kısmı ya da tümden tendon yırtıkları oluşur.

Biseps Tendinit Nasıl Önlenir?

Önlemenin en etkili yolu, kolunuzu başınızın üstüne çıkardığın hareketleri çok fazla yapmamak. Bu tür hareketler özellikle, tenis ve beysbol gibi sporlarda oldukça yaygındır.

Bu hareketleri sıkça yapmanın önüne geçemiyorsanız omuz ve üst kol kaslarınızı güçlendirecek egzersizler yapmalısınız. Omuz kaslarınız yeterince güçlü olduğu sürece kolunuz dengesini kaybetmeyecek ve yaralanma olasılığınız düşecektir.

Doğru bir teknikle hareket ederseniz de tendon iltihabını önleyebilirsiniz. Bozuk duruşlar, omzunuza yüklediğiniz ağırlığı arttırır ve biseps tendinit gibi sorunları tetikler.

Herhangi bir hareketi yaparken acı hissederseniz bir doktora görünene dek hareketi tekrarlamayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bard, H. (2012). Tendinopatías: etiopatogenia, diagnóstico y tratamiento. EMC-Aparato locomotor, 45(3), 1-20.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.