Omuz Ağrıları Nasıl Tedavi Edilir?
Günlük aktiviteleriniz, aşırı gerilme veya kötü pozisyonlarda uyumak omuz ağrılarına sebep olabilir. Eklemleriniz, bağlar, tendonlar ve kemikleriniz ani veya tekrarlı hareketlerden dolayı zarar görebilir. Bu makalede sizlere omuz ağrıları nasıl tedavi edilir anlatacağız.
Omuz ağrıları neden olur?
Hangi yaştan olursa olsun, herkes omuz sorunları yaşayabilir. Tekrar eden hareketler içeren işler, yılların geçmesi ve bazı sporlar bu durumu tetikleyebilir. Ağrı omuzun küçük bir bölgesinde olabileceği gibi tüm kola da dağılabilir. İkinci durum olarak bu durum vücudunuzun bu bölgesinden geçen sinirler ile ilgili bir sorundan dolayı olabilir.
En yaygın omuz sorunları ve incinmeleri şunlardır:
- Omuz çıkması
- Rotator Cuff (Döndürücü Kılıf) rahatsızlığı veya yırtılması (tendinit veya bursit)
- Ayrılma
- Kırık
- Mafsal iltihabı
- “Donmuş” omuz
Omuz ağrıları için tedavi yöntemleri
Bu rahatsız edici omuz ağrıları ani efor sarfı, fazla egzersiz veya fazla mesai nedeni ile olabilir. Sıradaki önerileri, ağrılarınızı rahatlatmak için kullanabilirsiniz:
Dinlenme
Çoğu durumlarda omuz ağrıları eklemlerin fazla kullanılması nedeniyle olduğundan, yapabileceğiniz en iyi şey biraz dinlendirmektir.
Birkaç gün egzersiz yapmayın, ağır şeyler kaldırmayın veya tekrar eden hareketler yapmayın. Kendinizi en kısa zamanda iyi hissedeceksiniz. Fakat, tamamen hareketsiz bırakmak iyi bir fikir değildir. Bu “donmuş omuz” denilen bir duruma yol açabilir, küçücük bir harekette bile ağrı hissedip hiçbir şey yapamazsınız.
Tekrar faaliyete başladığınızda yavaş bir şekilde başlamanızı öneririz.
Buz uygulaması
Şişme ve ağrılara soğuktan daha iyi gelen bir şey yoktur. Bölgeyi uyuşturarak önemli derecede rahatlama hissedersiniz. Buz tedavisinin önerildiği yer iltihap oluşumunun belirtisi olan şiddetli ağrılardır.
Ne yapmalıyım?
- 15 dakika boyunca bölgeye baskı uygulayın. Buzu her zaman bir bez veya torbanın içine koyun ki cildiniz zarar görmesin.
- Belirtiler gidene kadar her iki saatte bir tekrar edin.
- Eğer soğuk kompres yoksa, bir plastik torbanın içine buz küpleri koyarak uygulayabilir veya bir torba donmuş sebze ile bile yapabilirsiniz.
Banyo yapın
Nemli ısı uygulaması sizi bir süredir rahatsız eden kronik omuz ağrısı durumlarında iyi gelebilir. Özellikle sabahları veya yoğun egzersizin ertesi günü yapılabilir.
Eğer bunu yaparsanız, buz uygulamasını yapmayın.
Bunun yerine, nemli ısı (ılık seviyede) uygulamasını dokulara (bağlar, tendonlar, kaslar) uygulamayı tercih edin. Bu aynı zamanda kan akışına yardımcı olacaktır.
- Rahatlatıcı mineral tuzu banyosu yapabilir veya nemli ısı uygulaması yapabilirsiniz.
- Marketlerde bulunan pirinç dolu torbaları mikrodalga fırında ısıtabilirsiniz.
- Üçüncü seçenek olarak mümkün olduğunda sıcak suda duş alın.
Bu seçenekler, dokuların su kaybetmesine neden olup zedelenmelere yol açan elektrikli battaniyelerden daha uygundur.
Gerinmek
Sabahları yapılan esneme hareketleri kötü duruş, sürekli bir yanınıza yatmak veya fazla çalışmanın sebep olduğu katılık ve sıkılık durumlarını azaltmakta çok iyidir.
Omuzlarınızı nazikçe uzattığınız zaman, bağların esnekliğini artırmaya yardımcı olursunuz.
- Sabahları uyandığınızda, yatağınızın kenarına oturun ve etkilenen kolunuzu arkanızda kaldırarak esnetin.
- Dirseğinizi diğer eliniz ile tutun ve bastırın.
- Bir başka işe yarayabilecek hareket ise omzunuzu ileri geri birkaç defa döndürmektir.
Bu esneme hareketlerini günün herhangi bir vaktinde yapabilirsiniz. Fakat keskin veya sızlayan bir ağrı hissediyorsanız bu esneme hareketlerini yapmayın.
Ayrıca bakınız: Kas Ağrılarınızı Rahatlatmak İçin 5 Doğal Çare
Günlük hareketlerinize dikkat edin
Bir veya iki omzunuzda olan ağrılar işinizden veya günlük aktivitelerinizden dolayı gerçekleşiyor olabilir. Örnek olarak, işiniz saatlerce bilgisayar başında olmanızı gerektiriyorsa, ağırlık idmanı yapıyorsanız veya market poşetlerini genelde aynı elinizde taşıyorsanız, bu sorunlar probleme neden olabilir.
Ağrı ortaya çıktığı anda dikkatle ilgilenin ve yaptığınız hareket veya aktivite ile arasında bağ kurmaya çalışın. Çoğu kez, bilgisayarınızın monitörünün yerini değiştirmek, spor salonunda ağırlıkları azaltmak veya market poşetlerini eşit bir şekilde taşımak gibi küçük değişiklikler yeterli olacaktır.
Bunu okumanızı öneririz: Bel Ağrısının Olası 4 Sebebi ve Onunla Savaşma Yöntemleri
Omuz ağrıları için masaj yaptırın
Eğer omuz ağrısı birkaç günden fazla devam ederse, bir profesyoneli görmek isteyebilirsiniz. Doktora gitmeden önce, dokularınızı ve kaslarınızı çalıştıran derin rahatlatıcı doku masajı yaptırabilirsiniz. Masajlar hafif veya orta derece kasılmalar için iyidir, ancak daha ciddi zedelenmeler için değillerdir.
Bir Antik Çin tekniği olan, vücudun belli yerlerine iğne batırılarak ağrılarınızı rahatlatan ve iyileşmeyi tetikleyen akupunktur, sizin için işe yarayabilir.
Kayropraktik tedavi ve osteopati gibi tedavi yöntemleri de vardır. Eğer bunların hiçbiri işe yaramazsa bir fiziksel terapisti görmelisiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Nicholson, E. T., & Wieder, H. S. (1959). Shoulder pain. Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.1959.03000250027008
- Breckenridge, J. D., & McAuley, J. H. (2011). Shoulder Pain and Disability Index (SPADI). Journal of Physiotherapy. https://doi.org/10.1016/S1836-9553(11)70045-5
- Buchbinder, R., Green, S., & Youd, J. M. (2003). Corticosteroid injections for shoulder pain. In Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004016
- Bron, C., De Gast, A., Dommerholt, J., Stegenga, B., Wensing, M., & Oostendorp, R. A. B. (2011). Treatment of myofascial trigger points in patients with chronic shoulder pain: A randomized, controlled trial. BMC Medicine. https://doi.org/10.1186/1741-7015-9-8