Özgüveninizi Artırmak İçin 5 Yöntem

Özgüvenin, başkalarının ne düşündüğünden çok kişinin kendisiyle alakalı olduğunu anlamak gerekir. Kendinize değer vermeyi ve sevmeyi öğrenin.
Özgüveninizi Artırmak İçin 5 Yöntem

Son Güncelleme: 18 Mart, 2019

Özgüveninizi artırmak, hayatınızda çok büyük ve olumlu değişiklikler gerçekleştirmenin en doğru yoludur. Bunu nasıl yapacağınızı yazımızda anlatıyoruz.

Küçükken, kimse bize duygusal olarak nasıl sağlıklı olabileceğimizi öğretmedi.

Eğer  sizi destekleyen bir aileniz varsa sağlıklı bir özgüvene sahip olmanız çok normal. Ama büyüdükçe, bu hassas ve kırılgan yanımız yaşadığımız deneyimler sonucunda inişlere ve çıkışlara maruz kalmış olabilir.

Özel ve başarılı olmak için fiziksel olarak kusursuz, cesur ve çalışkan olmamız gerektiği öğretildi. Daha sonra da başkalarının bize nasıl davrandığına bağlı olarak bir özgüven duygusu oluşturmaya başladık.

Eğer biri beni sevmiyorsa, sevilmeye layık değilim. İşimden kovulursam işe yaramazım. Eğer arkadaşlarım beni arkada bırakırsa kimsenin güvenini hak etmiyorum diye düşünmeye başladık.

Bunların hiçbiri doğru değil. Kendimizi hiçbir zaman bu tür negatif düşüncelere sürüklememeliyiz.

Bu yazımızda özgüven eksikliğinin en yaygın şekillerini ve bunların üstesinden nasıl gelinebileceğini anlatacağız.

Özgüveninizin düşük olduğunu anlamanın 5 yolu

Özgüvene sahip olmak, kendinizi dünyanın en iyisi ya da en kötüsü olarak görmekle ilgili değildir. Birincisi kibir, ikincisi ise özgüveninizin düşük olduğunu gösteren net bir örnektir.

En başta kendinize ve yapabildiklerinize güvenmeyi öğrenmelisiniz.

Problem, bir şeyi yapıp yapamayacağımız ya da sevilmeye değer olup olmadığımız konusunda başkalarının düşüncelerine takılı kaldığımızda ortaya çıkıyor.

Yapabileceğimizin en iyisini yaparak bu acıyı çekmekten kurtulabiliriz. Özgüvenimizin sağlıklı olup olmadığını gösteren ipuçlarına bir göz atalım:

özgüveninizi artırmak

Özgüveninizi artırmak için ipuçları

1. Başarısız Olmaktan Korkmuyorum

Çocukluğumuzda yaptığımız her bir çabada ailemizin ve öğretmenlerimizin desteği her zaman yanımızdaydı. Bir yanlış yaptığımızda, bir büyüğümüz bize yardım ediyordu.

Şimdi ise yetişkin olduğumuz halde başarısız olmaktan ve hata yapmaktan korkuyoruz. Bazı şeyleri yapmak için kabiliyetimiz olmadığını düşünüyoruz.

Bu Korkuyla Nasıl Yüzleşilir?

Özgüvenin düşük olmasının en büyük nedenlerinden biri korkulardır. İlk olarak başarısızlık korkusunun üstesinden gelmemiz gerekiyor.

Hata yapmak kötü bir şey değildir. Bir şeyleri daha iyi nasıl yapacağımızı öğrenmemize yardımcı olur. Yaptığınız yanlışlar yüzünden kendinizi beceriksiz olarak düşünmemelisiniz. Kendinizi yargılamak kadar kötü bir şey yoktur.

2. Asabiyet

Kötü ruh hali, ilgisizlik ve asabiyet genellike özgüvenin düşük olduğunun hatta depresyonun bir göstergesidir.

  • Bunlar etrafımızdaki her şeyin kontrolünü kaybettiğimizi sandığımız zamanlardır. Artık umudumuz kalmamıştır ve içinde bulunması tehlikeli bir dönemdir.

Bu Durumla Nasıl Başa Çıkılır?

  • Kendinize öncelikler koyun. Bunlardan ilki kendinizi önemsemek olmalıdır. Rutininizi, arkadaşlıklarınızı değiştirin ve yeni görevler ya da hobiler edinin.
  • Kafanızın içindeki negatif düşüncelere kendinizi kapamak, yeni hayallere uyanmanıza yardımcı olacak.
yağmur saçlı kız

3. Övülme İsteği

Sevilmek ve etrafımızdaki insanları memnun etmek konusunda bu sitede bir çok yazı yayımladık.

  • Bu durum da özgüvenin düşük olduğunun bir göstergesidir.
  • Zaman zaman başkası tarafından övülmek güzel bir şey olsa da kendimizi iyi hissetmek için sürekli başkasının onayını ihtiyaç duymak kötü bir şeydir.

Övülme İsteğinin Üstesinden Nasıl Gelinir?

Kendinizi başkasına açıklama ihtiyacı duymadığınız yeni şeyler deneyin. Yalnız olduğunuz zamanların tadını çıkarın ve her şeyden önce kendinizden emin olun.

Biriniz sizden yapmak istemediğiniz bir şeyi istediğinde hayır demeyi öğrenmelisiniz.

Başkalarına olan bu aşırı bağımlılığı kontrol etmeye çalışın.

4. Dünyanın Bütün Ağırlığını Üstlenmek ve Kendinizi Suçlamak

Etrafımızda olan her şeyin bizden kaynakladığını düşündüğümüz zamanlar vardır. Eğer çocuğunuzun dersleri iyi değilse, belki de ona yeterince yardım etmiyorsunuz.

  • Anne babamız hasta olunca, kendi kendimize onlara daha çok dikkat etmemiz gerektiğini düşünürüz.
  • Biri bizi reddettiğinde ya da eleştirdiğinde kendimizi suçlarız.

Kendimizi Suçlamakla Nasıl Vazgeçeriz?

Dünyanın koca yükünü omuzlarımızda taşımak zorunda olmadığımızı anlamalıyız. Etrafımızdaki her şeyden biz sorumlu değiliz.

Yükünüzü azaltın ve hem zihninizi hem de vücudunuzu dinlendirin. Her şeyi basitçe ele alın. Kendinize zaman ayırın ve kendinizi çözümlemekten vazgeçin.

kadın ve küçük adam

5. Umutsuzluk

8 yaşında ya da 80 yaşında olmanız fark etmez. Herkesin her zaman bir projesi ya da hırsı olmalı. Hayatlarımıza renk kat içmek sınırsız umuda ve hayale ihtiyacımız var. Umutsuzluk, özgüveninizi artırmak yönünde en büyük engellerden biridir.

Her sabah, umudunuzu yitirmiş bir şekilde amaçsızca uyanıyorsanız ve kendiniz başkalarının isteklerine göre yönlendirmeye izin veriyorsanız özgüven eksikliğiniz var demektir. Buna çok dikkat edin.

Umutsuzlukla Nasıl Yüzleşilir?

Sıkıcı rutinlere takılı kaldığımız ve içten iyi hissetmediğimiz için çoğu zaman umudumuzu yitirmişizdir.

Yeni uğraşlar bulun. Yeni yönler bulun, senaryoyu değiştirin her şeyden önemlisi yeni insanlarla tanışın. Bazen yeni arkadaşlar en iyi ilaçtır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Pereira, M. (2007). Autoestima : un factor relevante en la vida de la persona y tema escencial del proceso educativo. Revista Electrónica “Actualidades Investigativas En Educación.” https://doi.org/10.15517/aie.v7i3.9296
  • Ferreras, E. (2007). La autoestima. Anales de Mecánica y Electricidad. https://doi.org/10.1016/j.medin.2012.12.011
  • Varios. (2012). La Autoestima. Revista Fuentes.
  • Ballenato G. (2013). Autoestima y Salud. Revista de Formación de Psicología de Madrid.
  • Aguilar Coronado MIdory. (2010). Depresión y Autoestima en Adolescentes Con Obesidad y Sobrepeso: un Problema que Pesa. Rev Enferm Herediana.
  • Caballo, V. E. (Ed.). (2008). Manual para el tratamiento cognitivo-conductual de los trastornos psicológicos (Vol. 2). Siglo Veintiuno de España.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.