Panik Atak Anında Nasıl Durdurulur?

Panik atağa neden olan şeyin ciddi bir tehdit unsuru olmadığını bilmek, durumu kontrol etmenize ve sorunun küçük olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır.
Panik Atak Anında Nasıl Durdurulur?
Bernardo Peña

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Bernardo Peña.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Daha önce hiç panik atak geçirdiniz mi? Eğer cevabınız evet ise, bunun ne kadar can sıkıcı olabildiğini biliyorsunuzdur.

Bu yazımızda size birkaç ipucu vermek istiyoruz. Bu sayede, tekrar panik atak geçirdiğinizde bundan nasıl kurtulacağınızı bilirsiniz.

Panik atak nasıl başlar?

başı ağrıyan kadın

Panik atağa aşağıdaki semptomlar eşlik edebilir:

  • Panik atak genellikle geçicidir ve 5 ila 10 dakika sürer. Panik ataktan sonra, fiziksel ve duygusal bir yorgunluk hali hissedebilirsiniz.
  • Bu süre boyunca zihninizin ve vücudunuzun ciddi bir tehlikeye kendisini hazırladığını ve bunun için de çok fazla enerjiyi boşa kullandığını unutmayın.
  • Panik atak geçiren insanlar fiziksel ağrılardan da muzdarip olurlar. Bazen, hayatlarını tehlikeye atabileceğini düşündükleri için doktora bile gidiyorlar.

Bir panik atak sırasında, kişi etrafındaki her şeyin gerçeküstü olduğuna ve bilinmeyen bir dünyada olduğuna inanır.

Bunun yanı sıra, kişi kendisine ne olduğunu ve panik atağın geldiğini de anlar. Panik atak geçirirken kendisini korkmuş hisseder ve bu korku için geçerli bir sebep bulamaz.

Panik atağa tipik olarak kalp ritminin artması, nefes alma zorluğu, hiperventilasyon, titreme ve baş dönmesi gibi semptomlar eşlik eder.

Kişi genel olarak 5 dakika öncesinde bir şeyler olacağını hissetse bile, panik atak herhangi bir zamanda hiçbir belirti göstermeden ortaya çıkabilir.

Ne zaman meydana gelir?

doktor muayenesi

Bu tür bir bozukluktan muzdarip insanlar ilk panik ataklarını 12 ve 25 yaşları arasında geçirirler. Tipik olarak, duygusal durumlarıyla alakalı huzursuzluklar gibi duygusal faktörler panik atağı tetikler.

Panik atağın kökeni hakkındaki iki teori aşağıdaki gibidir:

  • Bir teoriye göre, bu durum bir nörotransmitter olan norepinefrinin fazlalığından kaynaklanabilmektedir. Bu, postsinaptik adrenerjik reseptörlerinizi düzenleyen bir maddedir.
  • İlki ile bir şekilde ilişkili olan diğer teori ise, GABA (gama-aminobutirik asit) nörotransmitterinin aktivitesi yavaşladığında panik atağın tetiklendiğini iddia etmektedir.

Panik atak geçirdiğinizde anksiyeteniz artar.

Panik atak nedir?

Araştırmalara göre, panik atak, vücutları savaşmaya ve kaçmaya hazırlıklı olan atalarımızdan miras kalan bir şeydir.

Panik atak nefes alış verişte hızlanma, hızlanmış refleksler ve ağır ağır terleme ile karakterizedir ve bunların hepsi birer hayatta kalma mekanizmasıdır.

Panik atağı nasıl durdurabilirsiniz?

iş stresi

Panik atakla karşı karşıya kaldığınızda, yapmanız gereken ilk şey gerçek bir tehdit altında olmadığınızı kendinize hatırlatmaktır.

Aşağıdakiler panik atağın üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır.

  • Panik atak yüzünden ölmezsiniz ve ortada bir ölüm tehlikesi de yoktur.
  • Sakin olmaya çalışın ve sessiz bir yer bulun. Korkunuz geçene kadar bekleyin. Durumu kabul edin, ona karşı savaşmaya çalışmayın.

Eğer atağı tetikleyen şeyler üzerine düşünmeyi bırakırsanız, korkunuz kendiliğinden ortadan kalkacaktır.

  • Derin derin nefes alın.
  • Kaslarınızı sıkıp rahatlatarak çalıştırmayı deneyin. Bu, zihninizin başka şeylerle meşgul olmasını sağlayacaktır.

Panik atak geçtiğinde, tetikleyici faktörleri belirleyin ve bu durumların tekrar yaşanmasına izin vermeyin.

Panik atakla savaşırken en önemli silahınızın stresten kaçınmak olduğunu unutmayın. Rahatlama yollarını öğrenmek de iyi bir fikir olacaktır. İyi uyumaya, yeterli düzeyde dinlenmeye, sağlıklı beslenmeye ve meditasyon yapmaya özen gösterin.

Sağlığınızı kontrol etmek için düzenli aralıklarla doktora gitmeyi ve panik ataklarınızın kökenini anlamaya çalışmayı ihmal etmeyin. Böylece sorunları duygularınızla değil aklınızla çözebilmeyi öğrenebilirsiniz.

Tüm bunlara ek olarak, yatkın olan insanlarda panik atağa neden olabilecek veya anksiyeteyi tetikleyebilecek kafein içeren ürünlerden uzak durmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.