Parke Döşemenin Artıları ve Eksileri
Parke döşemenin, karşıtları olduğu kadar destekçisi de vardır. Bunun nedeni, ihtiyaç duyduğu aşırı bakımla ilişkili bir dizi noktanın olmasıdır. Mekana katabileceği sadelik ve güzelliğin ötesine geçer. Bu nedenle, bunu çözmenin en iyi yolu, adil bir değerlendirme yapmak için artıları ve eksileri bilmektir.
Aşağıda diğerlerinin yanı sıra ekolojik, estetik, kurulum, bakım, direnç ve fiyat konularına değineceğiz. Tüm bunlar, bu tür zemin döşemeleri hakkında bilinçli bir karar verebilmeniz için gereklidir.
Parke döşemenin avantajları
Ahşap, çoğu mobilya stiliyle uyumlu olduğu ve çekiciliğini artırdığı için büyük ilgi gören bir malzemedir. Bununla birlikte, onu sürekli olarak öne çıkaran ve onlarca yıldır modasını eskitmeyen başka avantajlar da var. Ne olduklarını öğrenmek için okumaya devam edin!
1. Isı yalıtımı
Parke döşeme, kıskanılacak ısı yalıtım katsayısı göz önüne alındığında soğuk havalarda harikadır. Bunun anlamı, düşük dış sıcaklıklara rağmen evdeki sıcaklığı muhafaza etmesidir.
2. Dayanıklılık
Ömrü uzundur ve uygun şekilde bakımı sağlandığında nesiller boyu bozulmadan kalabilir. Ayrıca zeminin kalınlığı, dayanıklılığı ile orantılıdır.
3. Hipoalerjenik
Parke döşeme, toz, polen ve genellikle burun rahatsızlığına neden olan diğer maddelerden ayrıldığı için alerjiye neden olmaz. Diğer bir deyişle, pis bileşenleri emmezler ve genel temizliği kolaylaştırırlar.
4. Hava kalitesi
Parke zeminli evlerde havanın kalitesi artar ve böylece bir iyileşme aşamasındayken çarpıcı psikolojik ve fizyolojik etkileri teşvik eder.
5. Estetik
Bu tür bir döşeme, dizaynı geliştirdiği ve aynı odada bulunan diğer nesneler için uygun bir estetik ortam yarattığı için herhangi bir alan için farklılaştırıcı bir faktördür. Ek olarak, çeşitli tasarımları ve kaplamalar onu istisnai kılar.
İlginizi çekebilir: Ahşap Zeminleri Parlatmak için 5 Doğal Ürün
Parke döşemenin dezavantajları
Parke döşemenin dezavantajları, herhangi bir ev için uygulanabilirliğini belirlemek için de analiz edilmelidir. Bu bağlamda, bu bölümde ana dezavantajları bir araya getirdik.
1. Kurulum
Dikkatlice monte etmelisiniz çünkü herhangi bir küçük hata, parke zeminin yıllar içinde dayanıklılığı açısından farklı sorunlara neden olabilir. Bu nedenle, en iyi sonucu garanti edebilecek olanlara başvurmak en iyisidir.
2. Parke döşemenin bakımı
Bu malzeme çoğu malzemeden daha yüksek bakım gerektirir. Nedeni nem, aşırı güneş ışığı ve diğer cisimlerle temastan kaynaklanan çizikler gibi faktörlerin bunda etkisi olmasıdır. Bu nedenle bakımı periyodik özveri gerektirir.
3. Zamanla renk değişiklikleri
Bu tür döşemeler yıllar içinde rengini kaybeder, özellikle de bir alan diğerine göre daha fazla güneşe maruz kalıyorsa. Ne yazık ki, mükemmellik duygusuna aykırı olan istenmeyen bir görüntüye yol açabilir.
4. Fiyat
Ortalama fiyat genellikle piyasada bulunan diğer seçenekleri aştığından, ahşap seçerken en büyük sınırlamalardan biri budur. Buna rağmen, aralarından seçim yapabileceğiniz farklı türler vardır, bu da maliyet aralığını genişletir. Kuşkusuz uzmanlar bunu uzun vadeli bir yatırım olarak görüyorlar.
5. Gürültü
Ahşap, en iyi ses yalıtım değerlerine sahip değildir ve gürültü genellikle istenmeyen bir şekilde yayılır. Sonuçta büyük bir masraf oluştursa da, bunun için ekstra bir yalıtım katmanı içeren bir çözüm var.
Parke döşemenin ekolojik faydaları
Ağaç kesmek yıkıcı bir eylem olsa da, gerçek şu ki, düzenlemeler şirketleri ormandan çıkardıklarına oranla daha yüksek bir sayıyı ikmal etmeye zorluyor. Aynı zamanda, ahşabın işlenmesinin enerji maliyeti, beton veya plastik gibi diğer malzemelerinkinden çok daha düşüktür.
Ayrıca ahşap zeminler, karbondioksit emici etkisi ile havadaki karbondioksidi azaltarak sera etkisini en aza indirir. Ek olarak, herhangi bir nedenle atılan herhangi bir bölüm, yeni bir amaç için geri dönüştürülebilir.
Ayrıca bakınız: Ev Yapımı Ahşap Temizleyiciler: 8 Çözüm
Parke döşeme, hafife alınacak bir karar değildir
Bu, büyük bir yatırım yapmaya, düzenli bakım yapmaya ve nemden veya güneş ışığından etkilenmemesi için herhangi bir önleyici tedbir almaya istekli kişiler için mükemmel bir seçenektir.
Artık artılarını ve eksilerini bildiğinize göre, bir sonraki adım, zemini döşemek istediğiniz alanı incelemek ve kullanım amacına göre fizibilitesini değerlendirmektir.
Kısacası, evinizin zemin seçimini hafife almayın çünkü bir ömür boyu kullanacaksınız. Bu nedenle, en önemli tavsiye, devam etmeden önce ne istediğinizden emin olmanızdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Marcos J. La Madera. Tecnologías I. 2012.
- Gonzáles-Trejos G. Pisos de madera. 2012. Disponible en: https://revistas.tec.ac.cr/index.php/kuru/article/view/529
- Eleana María Spavento. Suelos de madera y de productos derivados de la madera.Universidad Nacional de La Plata. 2012. Disponible en: https://docplayer.es/10428093-Suelos-de-madera-y-de-productos-derivados-de-la-madera.html
- Burga E. Estudio de mercado de pisos de madera en Lima. Facultado de Ciencias Forestales. 2010.