Patlıcanın Faydaları: Bolca Tüketin!
Patlıcanın faydaları saymakla bitmez ve besin maddesi yönünden zengin olup düşük kalorili olmasıyla da kilo verme rutininize harika bir şekilde eşlik eder. Peki ya lezzeti? Patlıcan çok lezzetlidir ve birçok farklı hazırlanma şekli söz konusudur.
Patlıcan eskidem zehirli bir yiyecek olarak kabul edilirdi çünkü bu gıdanın içinde yalnızca çiğ ve çok aşırı miktarda tüketildiğinde zararlı olan “solanin” isimli bir alkaloid madde bulunur.
Ancak şimdi hepimiz bu mor sebzenin muhteşem faydalarını bildiğimize göre beslenme düzenlerimizin olmazsa olmaz gıdası haline getirebiliriz. Siz de patlıcanın daha önceden duymadığınız sayısız faydaları hakkında bilgi sahibi olmak için yazımızı okumaya devam edin.
Bugünkü yazımızda, sizlerle beslenmenize neden haftada iki üç patlıcan eklemeniz gerektiğine dair birtakım ikna edici sebepler paylaşacağız. Aşağıda daha fazlasını bulabilirsiniz:
İlginizi çekebilir: Kilo Vermek İçin En İyi Sebzeler
Patlıcanın çeşitli faydaları
Patlıcanı fırına verebilir, içini doldurabilir ya da kızartabilirsiniz ve hatta kolesterolünüzü düşürmek ve daha çabuk kilo vermek için patlıcanın suyunu dahi kullanabilirsiniz.
Patlıcan pişirmenin birçok farklı yolu vardır; o yüzden siz de en çok hoşunuza giden ve ihtiyaçlarınıza karşılık gelen şeklini seçebilirsiniz. Belki beslenmenizde daha besleyici sebzelere ihtiyacınız var veya kansızlığınızı tedavi etmek istiyorsunuz ya da hatta karaciğerinize daha iyi bakmak istiyor olabilirsiniz.
İhtiyaçlarınız ne olursa olsun, patlıcan beslenmenizde vazgeçilmez bir rol oynayabilir ve şimdi patlıcanın faydaları hakkında bilgi vererek size nedenlerini göstereceğiz.
1. Patlıcanın besleyici değeri
Patlıcan dolması bildiğiniz gibi son derece lezzetlidir ve bir arada kullanacağınız doğru malzemeleri seçerseniz, son derece doyurucu, lezzetli ve sağlıklı bir yemek elde edersiniz. İşte bu sebzenin vücudunuz için faydaları nelermiş öğrenelim:- Yüksek demir içeriğiyle, bu önemli mineralin eksikliği sebebiyle kansızlıktan şikayet edenler için mükemmel bir gıdadır.
- Patlıcan zengin bir potasyum, magnezyum, bakır, kalsiyum ve folik asit kaynağı olup kemikleri güçlendirir. Hamileyseniz mutlaka beslenmenize patlıcanı dahil etmelisiniz, çünkü patlıcan fetüs gelişimini teşvik eder.
2. Patlıcan birçok hastalığa karşı harika bir savunma mekanizmasıdır
Bu bitki antosiyanin dahil birçok antioksidan yönünden en zengin gıdalar arasındadır. Ayrıca içeriğindeki E vitamini ile fenolik asitleri de unutmayın; bu doğal ikili sizleri serbest radikallerin etkisinden ve belli kanser türlerinden korur.
3. Detoks için idealdir
Kimyasal oluşumu, enzim ve antioksidanları sayesinde, patlıcan hareketsiz bir yaşam tarzı veya yetersiz beslenme sebebiyle zamanla vücutta biriken toksin ve diğer zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur. Ayrıca patlıcanın içinde karaciğerin ideal seviyede çalışmasına yardımcı olan glikoalkaloid maddesi bulunur.Patlıcan ayrıca karaciğeri korur ve toksinlerin atılmasına ve daha çok safra üretilmesine yardımcı olur. Bu sebeple, vücudunuzun toksinleri atmasına yardımcı olmanın yanı sıra, patlıcan karaciğer sağlığınız için de son derece faydalıdır.
4. Patlıcan kalbinizi korur
Diğer ilginç bir bilgi de düzenli patlıcan tüketiminin kalp sağlığınız için çok faydalı olmasıdır. Doğal bir anti-anjiyojenik olması sağlığımız üzerinde oynadığı en önemli rollerden biridir ve uzun senelerdir bu özelliği üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.
Peki anjiyojenik ne anlama gelmektedir? Anjiyojenik, vücutta yeni kan damarlarının kontrolsüz büyümesi anlamına gelir, bu da diyabetik ülser, kalp damar hastalığı, tümör ve kanser gelişimini tetikleyebilir.
5. Kilo vermek için ideal
Bu bilgiyi neredeyse hepimiz biliyoruz; patlıcanın suyu aşağıdaki özellikleri sayesinde kilo vermeye çok yardımcı olmaktadır:- Karın bölgesi yağının yakılmasına yardımcı olur.
- İdrar söktürür.
- Detoksa yardımcı olur.
- Tokluk hissi verir.
- Birçok besin maddesi ve çok az kalori içerir.
6. Patlıcan suyu ve keten tohumu yüksek kolesterolü azaltır ve yağ yakar
LDL veya kötü kolesterolünüzü düşürmenin en iyi yollarından biri vücuttaki yağ kaybını teşvik etmektir; bunu da patlıcan suyu ve keten tohumu yardımı ile yapabilirsiniz.Bu iki malzemenin bir araya gelmesi şaşırtıcı sonuçlar yaratabilir; çünkü keten tohumu hali hazırda arterlerdeki birikmiş yağı arındırmada büyük yardımcıyken, bir yandan da metabolizmanızı hızlandırır, kan şekerinizi düzenler ve kötü kolesterol seviyenizi düşürür.
Malzemeler
- Orta boyda 1 adet patlıcan
- 2 yemek kaşığı keten tohumu tozu (50 g)
- 1 litre su
- 1 limon suyu
Hazırlanışı
- İlk yapmanız gereken bir litre suyu kaynatmak. Kaynadığında, patlıcanı yıkayın, dilim dilim kesin (kabuğunu soymayın), keten tohumuyla beraber suya koyun. 40 dakika boyunca ocağın üstünde pişirin, ardından ocağın altını kapatın 30 dakika kadar demlenmesini bekleyin.
- Bir sonraki adım suyunu cam bir şişenin içine döküp limon suyunu eklemek. İşte patlıcan suyunuz hazır.
Nasıl içmeliyim?
- Bu şifalı içeceği haftada iki kez için. İlk bardağı uyanır uyanmaz aç karna için ve ardından gün içinde her öğünden yaklaşık 20 dakika sonra toplamda üç bardak daha içebilirsiniz.
- Bu tarif en iyi oda sıcaklığında tüketilmelidir. Sizin de gördüğünüz gibi, son derece basit!
Sağlıklı ve yağ oranı düşük gıdalarla beslenmeye başlarsanız, sonuçları çok daha kısa sürede alabilirsiniz. Bugünden başlamak ister misiniz?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Sadilova, E., Stintzing, F. C., & Carle, R. (2006). Anthocyanins, colour and antioxidant properties of eggplant (Solanum melongena L.) and violet pepper (Capsicum annuum L.) peel extracts. Zeitschrift Fur Naturforschung – Section C Journal of Biosciences. https://doi.org/10.1515/znc-2006-7-810
- Noda, Y., Kneyuki, T., Igarashi, K., Mori, A., & Packer, L. (2000). Antioxidant activity of nasunin, an anthocyanin in eggplant peels. In Toxicology. https://doi.org/10.1016/S0300-483X(00)00202-X
- Kwon, Y. I., Apostolidis, E., & Shetty, K. (2008). In vitro studies of eggplant (Solanum melongena) phenolics as inhibitors of key enzymes relevant for type 2 diabetes and hypertension. Bioresource Technology. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2007.06.035
- Das, S., Raychaudhuri, U., Falchi, M., Bertelli, A., Braga, P. C., & Das, D. K. (2011). Cardioprotective properties of raw and cooked eggplant (Solanum melongena L). Food and Function. https://doi.org/10.1039/c1fo10048c
- Kaur, C., Nagal, S., Nishad, J., Kumar, R., & Sarika. (2014). Evaluating eggplant (Solanum melongena L) genotypes for bioactive properties: A chemometric approach. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2013.09.049