Permarexia Nedir ve Nedenleri Nelerdir?

Anoreksiya ve bulimiyaya ek olarak bilinmesi gereken başka yeme bozuklukları da vardır. Permarexia buna bir örnektir. Daha fazlasını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.
Permarexia Nedir ve Nedenleri Nelerdir?
Saúl Sánchez Arias

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Saúl Sánchez Arias.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Permarexia, anoreksiya veya bulimiya gibi daha ciddi sorunların habercisi olan yeni tanımlanan bir yeme bozukluğudur. Bu hastalığa sahip hastalar, yedikleri herhangi bir yiyeceğin kendilerini şişmanlatacağını düşünür ve zayıflama arzularını önleyemezler.

Bu nedenle, permarexia hastaları, vücut ağırlıklarını azaltmak amacıyla mucizevi olarak tanıtılan farklı beslenme programına uyma eğilimindedirler. Aslında bu, hastalığı teşhis etmek için kullanılan kriterlerden biridir: yağ kaybetmek amacıyla yılda 3’ten fazla diyet programı denemiş olmak.

Permarexia’nın karakteristik özelliği

Yakın geçmişte sınıflandırılan bir patolojik durum olduğu düşünüldüğünde, permarexia ile ilgili hala çok fazla bibliyografya yoktur. Ancak bu problemin örneğin kişilerin kalori saymalarına yol açan belirli zorlayıcı davranışlara itmesi nedeniyle tipik bir belirti olduğu bilinmektedir. Gıda etiketlerini gözden geçirmek iyi bir uygulama olsa da, bunu takıntılı bir hale getirmek yapmak sorun olabilir.

Bununla birlikte, birçok insan permarexia hastalığına sahiptir ancak kendilerini bu şekilde tanımlamamışlardır. Bu insanlar düzenli olarak kilo alıp verir ve değişen beslenme alışkanlıklarına maruz kalırlar, ancak kendi fiziksel durumlarını patolojik bir vaka olarak görmezler. Bu nedenle, hastalığın doğru teşhisini almaya istekli değillerdir.

Kişinin gıda protokollerini sık sık değiştirmesi ve hedefinin her zaman kilo vermek olması durumunda hastalığın varlığından söz edilebilir. Ayrıca bu bozukluğa sahip hastalar özellikle vücutları ile ilgili yorumlara karşı hassastırlar. Kendilerini sürekli olarak çevrelerindeki kişilerle karşılaştırma eğilimindedirler.

Ancak, depresyon ve iştahsızlık arasındaki ilişkiye dair kanıtlar elde edilmiş olmasına rağmen, psikolojik problemler ve permarexia arasındaki bu ilişkiyi genişletmek henüz mümkün olmamıştır.

diyet yapan kadın
Diyetlere karşı aşırı bağımlılık permarexia’nın belirtilerinden biridir.

Bir kişinin permarexia sorununa sahip olduğu nasıl anlaşılır?

Bu hastalık teşhisini koymak kolay bir iş değildir. Sorunun varlığını doğru bir şekilde tanımlamak için hiçbir screening(tarama) aracı bulunmamaktır. Bu nedenle en doğru seçenek, zihinsel sağlık derecelerini belirleyen bazı testleri uygulamanın yanı sıra, kişinin davranış kalıplarını gözlemlemektir.

Kişi yemek yeme ile ilgili belirli takıntılı davranışlar gösteriyor ve hala anoreksiya veya bulimiya gibi bir rahatsızlığın klinik ortamda tanımlanmasına izin verilmiyorsa, bu durumda permarexia tanısı konabilir.

Yemek yeme alışkanlıklarınıza ve yemekle aranızdaki ilişkiye dikkat etmeniz önemlidir. Bu, kişinin dış eleştirilere ne kadar duyarlı olduğunu bilmesi için kendisine farkındalık kazandıracak değerli bilgiler sağlar. Başkalarının fikirlerinden büyük ölçüde etkilenirseniz, acı çekme veya patolojiyi geliştirme riskiniz de o kadar artar.

Daha önce de belirtildiği gibi, geçen yıl içinde kilo verme hedefiyle 3’ten fazla farklı diyet denediyseniz bu hastalık için ciddi bir adaysınız demektir. Bu durumda yapmanız gereken en iyi şey bir an önce bir doktora gitmektir. Önlem alma ve erken tedavi, yeme sorunları için en iyi çözümdür. Bu, hastalığın geride iz bırakma riskini azaltır.

Permarexia nedenleri

Bu türden bir sorunun ortaya çıkması için risk faktörleri aşağıda gibi olduğu tanımlanmıştır:

  • Ebeveynlerde psikiyatrik sorunlar.
  • Hamilelik sırasında annede stres.
  • Aşırı kilolu çocukluk dönemi.
  • Vücut proporsuyonu beğenmeme.
  • Sosyal baskı.

Ayrıca, Kuzey Amerika Çocuk ve Ergen Psikiyatri Klinikleri dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre bazı medya iletişim araçlarının sunduğu aşırı bilgiler permarexia gibi yeme bozukluklarını desteklemektedir. Teknik bilgi eksikliği göz önüne alındığında yanlış bir yorumlamadır, bu da zararlı alışkanlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.

kilo
Permarexianın nedenleri çeşitlidir. Çünkü bunlar aslında dış görünüşü destekleyen risk faktörleridir.

Teşhis edilmesi zor bir yeme bozukluğu sorunu

Daha önce de dediğimiz gibi permarexia, hakkında henüz çok fazla bilimsel bilgi bulunmayan yeni bir patolojidir. Bu hastalığın, büyük sorunların başlangıcı olduğunu ve hızlı teşhis almanın, hastalık yönetimini ve tedavisini kolaylaştırdığını biliyoruz.

Her şeye rağmen yeme bozukluğu tanımlama kriterleri hala tam olarak netleşmiş değildir, bu nedenle bir uzmana gitmek ve farklı screening (tarama) araçlarından geçmek gerekir.

Yeme davranışıyla ilişkili hastalıkların karmaşık olduğunu ve multidisipliner bir tedavi yaklaşımı gerektirdiğini unutmayın. Orta vadede sekel riskini azaltan güvenilir bir çözüm sunmak için soruna farklı açılardan yaklaşılmalıdır.

Bu hastalık oluşumuna ilişkin şüpheniz varsa, en iyi seçenek, bu konuda daha fazla bilgi almak için bir uzmana danışmaktır. Detaylarıyla incelemek, sorunu erken tespit etmek ve oluşabilecek komplikasyonları önlemek söz konusu olduğunda farklı olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Saul JS., Rodgers RF., Adolescent eating disorder risk and the online world. Chil Adolesc Psychiatr Clin N Am, 2018. 27 (2): 221-228.
  • Keski Rhakonen A., Mustelin L., Epidemiology of eating disorders in Europe: prevalence, incidence, comorbidity, course, consequencies, and risk factors. Curr Opin Psychiatry, 2016. 29 (6): 340-5.
  • Thornton LM., Welch E., Munn Chernoff MA., Lichtenstein P., et al., Anorexia nervosa, major depression, and suicide attemps: shared genetic factors. Suicide Life Threat Behav, 2016. 46 (5): 525-534.
  • Jáuregui-Lobera, Ignacio. “¿ Medicina y enfermedades o moda y consumismo?.” Journal of Negative and No Positive Results: JONNPR 2.2 (2017): 46-48.
  • Encalada, Sergio Constantino Ochoa, et al. “La publicidad en internet y la presencia de trastornos alimenticios en los adolescentes.” Memorias del tercer Congreso Internacional de Ciencias Pedagógicas: Por una educación inclusiva: con todos y para el bien de todos. Instituto Superior Tecnológico Bolivariano, 2017.
  • Giner Bartolomé, Cristina. “Emociones y trastornos de la conducta alimentaria: Correlatos clínicos y abordajes terapéuticos basados en nuevas tecnologías.” (2016).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.