Bulimia Türleri

Bulimia çok fazla yemek yemeyi ve sonrasında bunu takip eden telafi edici davranış dönemlerini kapsayan bir yeme bozukluğudur. Bundan dolayı iki formda ortaya çıkabilir. Bu konuda daha fazla şey öğrenmek istiyor musunuz?
Bulimia Türleri
Florencia Villafañe

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Florencia Villafañe.

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Farklı bulimia türleri olduğunu biliyor muydunuz? Pek çok kişi bu hastalığı duymuş olsa da, herkes nasıl oluştuğunun farkında değildir.

Bazı bilimsel makalelerin öne sürdüğü gibi, bu yeme bozukluğu ergenler arasında, özellikle de kadınlar arasında en yaygın olan yeme bozukluklarından bir tanesidir.

Semptomları ve bu durum ile ilişkili faktörler oldukça çeşitlidir. Bununla birlikte, genellikle mükemmel figüre sahip olmak ile ilgili toplumsal baskılarla ilişkilendirilir. Bu durumla ilgili daha fazla bilgi edinmek için sizi okumaya devam etmeye davet ediyoruz.

Bu yazımıza da bakın: Hiporeksi veya İştah Azalması

Bulimia Nedir?

“Bulimia nervoza” olarak da adlandırılan bulimia, aşırı yeme davranışının tekrarlayan varlığı ve ardından teşvik edilmiş kusma, müshil suistimali, oruç tutma ya da yoğun egzersiz gibi telafi edici eylemler ile karakterize edilen bir yeme bozukluğudur (eating disorder – ED). Buradaki temel amaç kilo almaktan kaçınmaktır.

Genellikle bu teşhis bu semptomlar üç aylık bir süre boyunca haftada en az iki kez ortaya çıktığında koyulur. Bulimiayı aşırı yeme bozukluğundan (BED) ayırmak önemlidir, çünkü bu hastalık telafi edici davranış dönemlerini kapsamaz.

Bulimia hastası olan kişilerde görülen yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler ve kilo konusunda obsesif, kontrol edici davranışlar fiziksel ve psikososyal bir bozulma yaratır. Bu daha sonra vücudun en önemli işlevlerini, özellikle de beyinde gerçekleşenleri, etkileyen bir yetersiz beslenme durumuna dönüşür.

Kadın nüfusu bu hastalıktan daha çok etkilenen demografik olsa da, hastalık cinsiyete bakılmaksızın erkeklerde, çocuklarda ve gençlerde de görülmektedir. Genellikle aşırı yeme, bir diyet süresinden sonra başlar; hastalığın seyri, kronik ya da tekrarlama anlarıyla birlikte aralıklı da olabilir.

İspanyol Pediatri Derneğinde yayınlanan bir makale; modellik, dans, atletizm ya da ritmik jimnastik gibi aktiviteler yapan kişilerin bozukluğu geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu belirtmektedir.

Klozete kusan bir kadın.
Bulimia, özellikle ergen kadınlar arasında en yaygın olan yeme bozukluklarından bir tanesidir.

Bulimianın Hangi Türleri Vardır?

Bulimia hastası olan insanlarda, vücut şekli ve ağırlığı hakkında sürekli bir endişe gözlemleyebiliriz; bu nedenle, birçok insan, gıda kısıtlamaları ve aşırı diyetleri içeren azalmış yeme alışkanlıkları sergileme eğilimindedir. “Bulimia nervoza ve alt türleri” adlı çalışmaya göre, bulimiayı iki kategoriye ayırabiliriz. Bunları aşağıda detaylandıracağız.

Pürgatif Bulimia

Pürgatif bulimiada kişi genellikle müshil, diüretik ya da metabolizmayı etkileyen diğer ilaç türlerini tüketir. Ayrıca kendi kendilerine kusmayı tetiklerler, lavman kullanırlar ve tükettikleri aşırı miktarlardaki gıdaları ‘tersine çevirmelerine’ olanak tanıyan diğer yöntemleri kullanırlar.

Bozukluğun bu türünden muzdarip olan kişilerin ayırt edici bir özelliği, genellikle bu tersine çevirme durumunu yalnızken gerçekleştirmeleridir. Ancak, bunu nasıl ve ne zaman yaptıklarına bakılmaksızın, zamanla vücut değişikliklerden muzdarip olmaya başlayacaktır; bunların birkaçı boğazın zarar görmesinden diş ve sindirim sistemindeki sorunlara kadar uzanabillir.

Pürgatif Olmayan Bulimia 

Önceki biçimin aksine, bu bulimia varyasyonundan muzdarip olan kişiler arındırma davranışları göstermezler, aksine telafi edici davranışlar sergilerler. Yiyeceklerinin sindirileceğini ve vücuda emileceğini varsayarlar. Bu nedenle kusmaya ya da idrar söktürücü veya müshil kullanmaya başvurmazlar.

Bunun yerine, aşırı egzersiz yapmak ya da uzun süre oruç tutmak gibi ‘alımı telafi edecek’ davranışlar sergileyebilirler.

Bu Rahatsızlıktan Muzdarip Olmanın Riskleri Nelerdir?

Bu makalede bahsettiğimiz bulimia türlerinden birinden muzdarip olmanın sağlık üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Bir kişi bu hastalıktan uzun süre muzdarip olursa ya da bu tekrarlayan bir sorunsa, aşağıdaki durumlara neden olabilir:

  • Böbrek yetmezliği
  • Kimyasal dengesizlik ya da elektrolit dengesizliği
  • Diş çürükleri
  • Sindirim sorunları ya da kabızlık
  • Dehidratasyon
  • Besin eksiklikleri
  • Kalp sorunları
  • Diş eti hastalığı
Karın ağrısı yaşayan bir kadın.
Farklı bulimia türleri sağlık risklerine yol açabilir. Özellikle sindirimi, besinlerin emilimini ve böbrekler gibi hayati organların işlevlerini etkilerler.

Bulimia Türlerini Nasıl Tedavi Edebiliriz?

Bulimia nervoza tedavisi, hastalığın kendini gösterme şekline göre her kişiden kişiye değişebilir. Bununla birlikte, psikolojik kökenli bir bozukluk olduğundan, bilimsel kanıtlar tedavinin sadece yiyecek ve beslenme eğitimine değil, aynı zamanda ruh sağlığına da odaklanması gerektiğini göstermektedir.

Ana hedeflerden biri, gıda ile sağlıklı ve dostane bir kişisel ilişki geliştirmektir. Bu nedenle profesyoneller aşağıdakileri uygulayabilir:

  • Bir profesyonelin önerdiği şekilde anti-depresif ilaç kullanımı
  • Psikolojik terapi; bireysel ve aile olarak
  • O alanda uzmanlaşmış bir uzmandan beslenme eğitimi almak
  • Bazı durumlarda tedavi hastaneye kaldırılmayı da içerebilir

Hatta, hastalara günün 24 saati destek ve ilgi sunan kabul merkezleri ve programları dahi vardır.

Bütün Bulimia Türleri Profesyonel İlgi Gerektirir

Bulimia, hangi şekilde ortaya çıkarsa çıksın, profesyonel müdahale gerektirir. Bu bozukluk kendi kendine çözülmez ve hatta zamanla kötüleşme eğilimindedir. Bu nedenle erken teşhis esastır.

Genel olarak, her türlü uyarı işareti dikkate alınmalıdır. Doktorlar, beslenme uzmanları ve psikologlar, bu durumdan muzdarip olan kişileri bu bozukluğu yenmek için daha sağlıklı beslenme uygulamalarına yönlendirebilirler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Glazer, K. B., Sonneville, K. R., Micali, N., Swanson, S. A., Crosby, R., Horton, N. J., … & Field, A. E. (2019). The course of eating disorders involving bingeing and purging among adolescent girls: Prevalence, stability, and transitions. Journal of Adolescent Health64(2), 165-171.
  • Nagl, M., Jacobi, C., Paul, M., Beesdo-Baum, K., Höfler, M., Lieb, R., & Wittchen, H. U. (2016). Prevalence, incidence, and natural course of anorexia and bulimia nervosa among adolescents and young adults. European child & adolescent psychiatry25(8), 903-918.
  • Acerete, D. M., Trabazo, R. L., & Ferri, N. L. (2013). Trastornos del comportamiento alimentario: Anorexia nerviosa y bulimia nerviosa. Protocolo AEPED. Capítulo7.
  • Rava, M. F., & Silber, T. J. (2004). Bulimia nerviosa (Parte 1): Historia. Definición, epidemiología, cuadro clínico y complicaciones. Archivos argentinos de pediatría102(5), 353-363.
  • Puentes, M. S. (2005). La bulimia nerviosa y sus subtipos. Diversitas1(1), 79-87.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.