Otizmli Çocuklarda Yeme Bozuklukları

Otizmli çocuklarda yeme bozuklukları nispeten yaygındır. Olası beslenme eksikliklerini ve komplikasyonları önlemek için bunları zamanında ele almak önemlidir.  
Otizmli Çocuklarda Yeme Bozuklukları
Anna Vilarrasa

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Anna Vilarrasa.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Otizmli çocuklarda yeme bozuklukları yaygındır. Genelde bu bozukluğun karakteristik değişikliklerinde ikincil olsalar da birçok nedeni olabilir. Genellikle değişen derecelerde yoğunluğa sahiptirler.

Otizm spektrum bozukluklarının (ASD), beyin işlevini etkileyen bir merkezi sinir sistemi bozuklukları grubu olduğunu unutmayın. Başlangıcı genellikle çocukluk çağındadır ve nöronal işleyişteki sorunlar, sosyal etkileşim ve iletişim becerileri alanlarında zorluklara dönüşür.

Daha fazlasını keşfedin: Otizmin En Yaygın 5 Belirtisi

Otizmli çocuklarda yeme bozuklukları ile ilişkili faktörler

Otizmli çocuklarda beyindeki yemek yeme alanı sıklıkla etkilenir. Sebepleri aşağıdakilerle ilgilidir:

  • Duyusal algıda, belirli dokulara, tatlara, kokulara veya renklere karşı aşırı duyarlılık veya aşırı duyarlılıkla sonuçlanan değişiklikler
  • Sınırlı ilgi alanları
  • Tekrarlayan davranış
  • Duyusal algıları tam olarak entegre edemez

Bu nedenle otizm, bir çocuğun diyetini çeşitli şekillerde etkileyebilir. Bu durumdaki çocuklarda ana yeme bozukluklarının neler olduğunu öğrenmek için okumaya devam edin.

Otizmli çocuklarda başlıca yeme bozuklukları

Salata yemek istemeyen çocuk
Otizmli çocuklarda en çok etkilenen alanlardan biri yemek yeme alanıdır, ancak genel olarak çocuklar yeme bozukluklarına duyarlıdır.

1. Sınırlı diyet

Yiyeceklerin sınırlı seçimi ve bazılarının uyandırabileceği güçlü isteksizlikler nedeniyle otizmli çocukların beslenmesi sınırlanabilir. Belirli yiyecekleri, tüm bir grubu, belirli bir renk veya dokuya sahip yiyecekleri vb. reddedebilirler.

Ayrıca bir tür hazırlık veya sunum tercih etme eğilimindedirler. Genel olarak ve norm olmaksızın, otizmli çocuklar kırmızı, sarı veya turuncu yiyecekleri tercih etme eğilimindedir ve genellikle taneli, viskoz ve ekşimsi dokuları reddederler.

2. Yeterince yememek

Otizmli çocuklar uzun süre tek bir göreve odaklanmakta güçlük çekerler. Bu nedenle, yemek boyunca bir masada oturmak onlar için zordur.

Yukarıda bahsettiğimiz kısıtlayıcı gıda seçimi faktörüne eklendiğinde, diyetleri enerji ve besin açısından yetersiz kalıyor.

Ek olarak, iktidar rollerini belirlemede ve empoze edilen sınırların kabulünde zorluk yaşanabilir. Bu nedenle, ne yiyip neyi yemeyeceklerini ve hangi miktarlarda yiyeceklerini seçtikleri için, yemeklerini tam olarak kontrol eden çocuklardır.

3. Negatif klasik şartlandırmanın neden olduğu gıda isteksizlikleri

Klasik koşullanma, bir deneyimin sonucu olarak ortaya çıkan bir uyarıcı-tepkinin varlığıdır. Sonuç olarak, otizmli çocukların daha önceki deneyimleri olumsuz ise, belirli yiyecek türlerinden hoşlanmaması ve reddetmesi yaygındır.

Olumsuz deneyimler şunlar olabilir:

Ek olarak, olumsuz hafızaları benzer yiyeceklere uzanabilir ve bu, yemeye istekli oldukları yiyeceklerin çeşitliliğini azaltır.

Yemek istemeyen çocuk
Belirli yiyecek türlerini ilk kez denerken yaşanan travmatik bir deneyim, onları kalıcı olarak reddetmelerine neden olabilir.

4. İlaçla ilgili sorunlar

Otizm spektrum bozukluklarının (OSB) tedavisinde kullanılan bazı ilaçların çocukların diyetleri üzerinde etkisi vardır. İştahlarının azalmasına veya artmasına neden olabilir ve bazı vitamin ve minerallerin emilimini engelleyebilirler.

Bu nedenle tedavilerin yan etkilerini bilmek ve bunları otizmli çocukla çalışan profesyonellerle tartışmak önemlidir.

5. Sık sık sindirim rahatsızlığı

Otizmli çocukların sıklıkla sindirim sistemi ve yiyeceklerle ilgili bazı semptomları vardır. Bunlar şunları içerir:

  • Karın ağrısı
  • Piroz (mide ekşimesi)
  • Kronik ishal veya kabızlık
  • Reflü
  • Şişkinlik
  • Kusma

Her halükarda, bu belirtilerin ortaya çıkmasının otizmden değil, ondan kaynaklanan yeme bozukluklarından kaynaklandığını anlamalısınız.

Örneğin, bazı meyve ve sebzeleri kısıtlamak, lif bakımından düşük diyetlere yol açabilir. Bu nedenle, çocuğun kabızlık sorunları geliştirmesi muhtemeldir. Ayrıca çiğneme güçlükleri ve zayıf sindirime ve şişkinliğe yol açacak bir eksiklikle sonuçlanırlar.

Ancak semptomların sıklığına ve yoğunluğuna dikkat etmelisiniz. Bir alerji veya gıda intoleransının olası varlığını değerlendirmelisiniz, çünkü bunlar çocuklukta çok yaygındır.

Karnı ağrıyan çocuk
Otizmli çocuklarda sindirim sorunları yaygındır ve yeme bozukluklarına yol açabilir.

Otizmli çocukların yeme bozukluklarına müdahale

Bir çocukta, özellikle otizmli ise, yeme bozukluğu ile karşılaştığınızda derhal harekete geçmelisiniz. Belki de bunu bir öncelik olarak görmüyorsunuz, ancak çocukluk dönemindeki beslenme bozuklukları genellikle yetersiz beslenmeye yol açar.

Bu, bir çocuğun düzgün gelişimi ve büyümesi için ek bir sorundur. Bilimsel çalışmaların bir meta-analizi, otizmli çocukların diyetlerinin “normal” çocuklardan daha az protein ve kalsiyum içerdiğini buldu.

Bu nedenle, çocuğunuza uygun bir çözüm bulmak için çocuğunuzun sahip olabileceği herhangi bir gıda sorununu ele almalısınız. Ek olarak, uzmanlar her çocuğa uyarlanmış (tercihlerine göre) ve beslenme durumlarının kontrolünü sürdürme ihtiyacını vurgulamaktadır.

Ancak bu şekilde beslenme alışkanlıklarını iyileştirebilirler ve kötü beslenme ile ilgili gelecekteki olası sorunları önleyebilirler.

Otizmli çocuklarda yeme bozuklukları dikkat gerektirir

Son olarak, gelişimleri sırasında komplikasyonları önlemek için otizmli çocuklarda yeme bozukluklarını zamanında ele almak çok önemlidir. Bu nedenle, herhangi bir yeme bozukluğu bir çocuk doktoruna, beslenme uzmanına veya diğer tıp uzmanlarına danışmak için bir nedendir.

Okuduğunuz için teşekkürler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ansel K. Autism Spectrum Disorders and Diet. Abril 2019. American Academy of Nutrition and Dietetics.
  • Baratas M. et al. Guía de Intervención ante los trastornos de alimentación en niños y niñas con trastorno del espectro del autismo (TEA). Federación Autismo Madrid.
  • Kawicka A, Regulska-Illow B. How Nutritional Status, Diet and Dietary Supplements Can Affect Autism. A Review. Rocz Panstw Zakl Hig. 2013;64(1):1‐12
  • Sharma S.R, et al. Autism Spectrum Disorder: Classification, diagnosis and therapy. Pharmacology and Therapeutics. Octubre 2018. 190;91-104.
  • Sharp W, et al. Feeding Problems and Nutrient Intake in Children with Autism Spectrum Disorders: A Meta-analysis and Comprehensive Review of the Literature. Journal of Autism and Development Disorders. 2012. 43;2159-2173.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.