Polikistik Over Sendromu ve Tedavisi

Polikistik over sendromu, düzensiz adet kanaması olan genç kadınlarda çok yaygın bir durumdur. Belirtileri hormonal dengesizliklerin sonucudur.
Polikistik Over Sendromu ve Tedavisi

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Genel olarak, tıp camiası kadın üreme sisteminde bir değişimi ifade etmek için “polikistik over sendromu” terimini kullanır. Genellikle üreme yaşı içinde olan kadınları etkiler.

Polikistik over sendromundan etkilenenler overlerinde fibröz yapılara sahiptir ve bunlar hormonal değişiklikler meydana getirir. Dolayısıyla, testosteron ve androsteron gibi androjen seviyeleri (Y-kromozom hormonu) genellikle yüksektir.

Ayrıca, bu hormonal dengesizlik, uygun şekilde tedavi edilmezse zaman içinde daha ciddi komplikasyonlara yol açabilecek bir dizi semptom ortaya çıkarır.

Polikistik Over Sendromu

Semptomlar

ağrı çeken kadın
Polikistik over sendromundan etkilenen bir kadın sıklıkla hormonal dengesizliklerle ilişkili semptomlar yaşayabilir.

Polikistik over sendromu ile ilişkili en sık görülen semptomlar şunlardır:

  • Adet döngülerinde değişiklikler. Bu değişiklikler aralıkları, süreleri veya yoğunluğu etkileyebilir.
  • Kısırlık ya da hamile kalmada sorunlar.
  • Hirsutizm veya yüz kıllarında bir artış. Daha önce tüysüz olan vücut bölgelerinde görülebilir.
  • Farklı yoğunluklarda akne gelişimi.
  • Erkek kelliğinin tüm özelliklerine sahip saç dökülmesi.

Ek olarak, polikistik over sendromu sıklıkla fazla kilolu veya obez olan kadınlarda görülmektedir. Bu faktörler ayrıca semptomların kötüleşmesine ve aşağıdaki gibi yeni komplikasyonlara katkıda bulunur:

  • Hamilelik sırasında değişiklikler. Bu genellikle gebelik diyabeti ve hipertansiyon ile ilişkilidir.
  • Uyku apnesi gibi uyku bozuklukları.
  • Tip 2 diyabet.
  • Rahim kanaması.
  • Kadının davranışındaki değişiklikler.
  • Düşük oranda uterus kanseri veya metabolik sendrom gibi başka hastalıklar geliştirmek.

Araştırmacılar bu sendromun tetikleyicisini henüz belirlememiştir. Bununla birlikte, gelişimi ile ilgili birkaç faktör vardır.

Tüm vakalarda, yumurtalıkların olağan fonksiyonlarında birkaç değişiklik vardır. Örneğin, bu dengesizlik, yumurtalıkların, foliküller adı verilen çok sayıda küçük sıvı birikimleri geliştirmesine neden olur ve adet döngüsü olması gerektiği zaman boyunca düzenli olarak olgun yumurta salımı başarısız olabilir.

Polikistik Over Sendromu Tedavileri

polikistik over sendromu tedavileri
Hormonal kontraseptifler polikistik overleri olan kadınlara yardımcı olabilir. Elektroliz kullanarak foliküllerin çıkarılması gibi başka teknikler de vardır.

Günümüzde, tıp uzmanları tedavi tercihine gelince birçok seçeneğe sahipler. Bu nedenle, en uygun yöntem seçimleri kişinin özelliklerine ve sendromun bunlardaki etkisine göre belirlenir.

Bu nedenle, polikistik over tanısı konan bir kadının jinekoloğunu kullandığı herhangi bir ilaç hakkında bilgilendirmesi önemlidir. Ayrıca onlara yaşam tarzı, alerjileri ve yaşadığı ya da geçmişte yaşamış olabileceği diğer sağlık sorunları hakkında da bilgi vermelidir.

Tedavi

Bunlar, bugün en çok kullanılan tedavi kılavuzlarından bazılarıdır:

  1. Kontrollü ağırlık azaltma. Tavsiye dengeli bir diyet uygulamak ve günlük bir fiziksel rutini sürdürmektir.
  2. İlaç kullanımı. Bu polikistik over sendromu ile ilgili endokrin bozuklukların semptomlarını tedavi etmek içindir. Genel olarak, bunlar polikistik yumurtalıkları tedavi etmek için en çok reçete edilen ilaçlardan bazılarıdır:
  • Doğum kontrol hapları. Bunlar östrojen ve progesteron içeriğinden dolayı hormon seviyelerini düzenlemek içindir. Sadece bununla da kalmaz, aynı zamanda adet dönemlerini ve uterus kanamalarını da düzenleyebilirler. Ayrıca, rahim kanseri gibi başka hastalıklara yakalanma riskini de azaltırlar.
  • Progesteron içeren kimyasal bileşikler. Bunlar, doğum kontrol hapları gibi, adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olur ve uterus kanserine karşı bir önleme şeklidir.
  • Aşırı kıllanma veya hirsutizmle başa çıkacak diğer tedaviler.

3. Elektroliz. Bu, yumurtalıkların foliküllerini yok etmek için kullanılan bir tekniktir. Bunu yapmak için, bir iğne sorunlu bölgeye küçük bir elektrik yükü gönderir. Bu tür bir tedavinin tamamlanması için birkaç seans gerekir.

Bu makalenin yararlı olduğunu umuyoruz. Belki de bazı sorularınızı cevaplamıştır ve sahip olduğunuz şüpheleri çözmüştür. Bununla birlikte, hala konuyla ilgili olabilecek diğer sorularınız için jinekoloğunuzla iletişime geçmekten çekinmeyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.