Polikistik Over Sendromunun Az Bilinen Semptomları

Polikistik over sendromu sadece üreme sağlığınızı etkilemez; aynı zamanda duygusal etkilere sahip olabilir ve kardiyovasküler sistemde sorunlara neden olabilir. Bu yazımızda daha fazla bilgi edinin!
Polikistik Over Sendromunun Az Bilinen Semptomları

Son Güncelleme: 28 Temmuz, 2022

Henüz tam olarak anlaşılamayan nedenlerden dolayı kadınlar, polikistik over sendromu (PCOS) olarak bildiğimiz duruma yol açan hormonal değişiklikler yaşamaya başlayabilir.

Bu jinekolojik rahatsızlığa Stein-Leventhal sendromu da denir. Burada, üeme çağındaki kadınların %5 ila 10’unu etkileyen bir bozukluktan söz ediyoruz. Bu rahatsızlık, yaşam kalitenizi çeşitli derecelerde etkileyebilecek semptomları taşımaktadır.

Bu sendrom ile ilgili karmaşık ve en hassas problemlerden biri hamile kalmanın zor olmasıdır. Ayrıca, polikistik over sendromu ile ilişkili hormonal sorunlarını kontrol etmek için kilo verme programı uygulamak ve oral yoldan doğum kontrol hapı kullanmak yaygındır.

Bugün bu konuyu biraz daha derinden incelemek ve özellikle de bilinmeyen; ancak bu genel bozukluğa karşı sizi uyarabilecek ikincil semptomlardan söz etmek istiyoruz.

Polikistik over sendromu ile ilişkilendirilen semptomlar

Diyabetinizin olması, obez olmanız veya menstrual döngü düzensizliklerine sahip olmanız otomatik olarak bu bozukluğu yaşayacaksınız anlamına gelmez. Bu belirtilerin bir kısmı birlikte görünmelidir.

Vücudunuzda “bir şeyin doğru gitmediği”, bir şeylerin değiştiği hissini yaşarsınız. Bunların her birini ayrı semptomlar olarak görmemeliyiz. Hepsi bir ya da daha fazla oranda, polikistik over sendrom konusunda sizi uyarıyor olabilir.

İnsülin direnci

ölçerler ve ilaçlar
  • İnsülin direnci veya hiperinsülinemi, vücudunuzun bu hormonu etkin bir şekilde kullanmasını engelleyen metabolik bir kusurdan kaynaklanmaktadır.
  • Hormonal bir değişikliğe uğradığınızda, pankreasta insülin ve üretiminde değişiklikler olması yaygın bir durumdur. 
  • Vücudunuzda aşırı miktarda glikoz üretilir ve bu da Tip 2 diyabet haline dönüşebilir.

Vücutta aşırı kıl

Kuşkusuz ki; hirsutizm veya aşırı vücut kıllanması, polikistik over sendromunun en sık görülen ikincil semptomlarından biridir. Bu şuralarınızda görülebilir:

  • Yüz (bıyık bölgesi, şakaklar, çene vs.)
  • Boyun
  • Sırt
  • Göğüs
  • Kalça

Bu artan kullar, erkeklerde kıl çıkan yerlerde görülür; çünkü bu durum, bir kadının vücudundaki aşırı androjenden kaynaklanmaktadır. Buna ek olarak, bunun birçok farklı nedenden dolayı gerçekleşebileceğini de belirtmek gerekir. Bu semptomu yaşıyorsanız, doktorunuz size bunun nedenlerini açıklayabilir.

Kel olmak veya aşırı saç dökülmesi

tarakta saclar

Androjenik alopesi, polikistik over sendromu ile ilişkili çok net bir semptomdur. Yine hormonal değişiklikler de bunun nedeni olabilir; ancak uygun tıbbi tedavi, saç dökülmesini durdurabilir ve saç sağlığını iyileştirebilir.

Depresyon, anksiyete, stres

Depresyon teşhisi konduğunda ortaya çıkan temel sorunlardan biri, altındaki yatan nedenin bilinmemesidir. Duygusal sorunlarınızın birçoğunun, ilaçla kolaylıkla tedavi edilebilecek hormonal kökenlere sahip olma eğiliminde olduğunu unutmayın.

Polikistik over sendromu (PCOS) ile ilişkili hormonal sorunlar, dahili bir disfonksiyona işaret eder. Fazla kortizol, insülin direncinden dolayı üretilir. Kortizol, stresle ilişkili bir hormondur. Stres, sizi çeken ve sakinliğinizi kaybetmenize neden olan bir anksiyete hissidir.

Bu, yavaş yavaş depresyona dönüşebilir. Unutmayın ki, duyguların üstesinden gelemediğinizi hissettiğinizde bir doktordan yardım isteyin. Hormonal değişikliklerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek için doktorunuzdan bir kan testi isteyin.

Yükselmiş kan basıncı ve kolesterpol

Polikistik over sendromu ile ilgili en karmaşık şey, kadınlarda bazen çok küçük yaşlardan itibaren ciddi sorunlara neden olabilmesidir. 20 yaşın üzerine yeni geçmiş kadınlar kilo problemleri, şeker hastalığı, hipertansiyon ve yüksek kolestrol yaşıyor olabilir.

Bunların özelliklerinin tümü, çok erken yaşta kalp krizi veya felç riskini artırır. Hormonal konularla ilişkili metabolik değişiklikler kolesterolde değişikliğe neden olabilir.

Örneğin, iyi kolesterol (HDL) azalabilir ve kötü kolestrol (LDL) artabilir. Aynı şekilde, kandaki trigliserit düzeyleri artmaktadır. Bu, atardamarların elastikiyetini kaybetmesine ve korkulan arteryosklerozun oluşmasına neden olabilir.

iki kadın koşuyor

Sonuç olarak, polikistik over sendromunun en net semptomları düzensiz regl, gebe kalma zorluğu ve aşırı kilodur. Her zaman için doğru teşhisi ve tedaviyi aramalısınız. Sağlıklı bir diyet, egzersiz, stresin azalması ve düzenli tıbbi muayene yapılması, yaşam kalitenizi yükseltmeye yardımcı olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.