Psikologa Gitmeniz İçin 7 Neden

Kendimizi sevdiklerimize anlatmayı seçtiğimizde gerçekleşenlerin aksine, psikolog tüm bu konuların dışında olacağından, çatışmaya katılmayacak, aksine kendimizi çözecek araçları bulmamıza yardımcı olacaktır.
Psikologa Gitmeniz İçin 7 Neden

Son Güncelleme: 06 Ekim, 2018

Psikologa gitmenin “deli insanlar için” olduğuna inanmayacak kadar “bilge” olmakla birlikte, bazı durumlarda bu kararı vermek için içimizde hala bir isteksizlik olur.

Profesyonel yardım ve terapi, geçmişin sorunlarını çözmemize, günümüzün gelişmesine ve geleceğimizi değiştirmemize yardımcı olabilir.

Bunlar danışmaya gitmenin birkaç sebebinden sadece bazılarıdır. Aşağıdaki makalede bununla ilgili daha fazlasını öğrenin.

Psikologa neden gidelim?

İlk adım olarak, psikologa gitmek için deli olmanız gerektiği fikrini ya da ön yargısını ortadan kaldırmalısınız. Bunu sorunlarınızı ve ıstırabınızı kontrol etmenin bir yolu olarak düşünün.

Güzellik salonunda saçınızı yaptırmak ya da kırışıklıklarınız için maske yapmak ile aynı şekilde, zihninizin de bakıma ihtiyacı vardır.

Profesyonel yardım istemek kolay bir şey değildir ve çoğu zaman bizde olmayan ya da ciddiye almadığımız kararlılıkta olmayı gerektirir.

Başınıza gelen her şeyi her zaman kontrol edemeyeceğinizi unutmayın. Her şeyi de bilebilmemiz mümkün değildir. İşte tam olarak bunlardan dolayı terapi vardır.

Bir psikolog ile seanslara başlayınca, tüm hayatınız boyunca bu seanslara devam etmeniz gerektiğini de düşünmeyin. Seanslara ne zaman devam edeceğinize ve sizi etkileyen problemleri kendi kendinize çözmeye başladığınızda seansları ne zaman bitireceğinize kendiniz karar verebilirsiniz.

Psikologa gitme nedenleri

İnsanların inandığının aksine, yardım istemek cesur ve zekicedir, korkaklık değildir.

Fiziksel bir acıya (diş, sırt, vb.) dayanmakta hiçbir anlam olmadığı gibi, duygusal acıya da dayanmamalıyız.

Psikologa neden gitmeniz gerektiğini bilmiyorsanız, aşağıdaki nedenlere dikkat edin:

1. Sizin için bir alandır

sizin için alan

Belki tüm gününüzü çalışarak, ev işi yaparak ya da yükümlülüklerinizi yerine getirerek geçirirsiniz.

Kendinize adamak için hiç zamanınız yoktur. Spor salonuna ya da güzellik salonuna gitmek, uyuklamak ya da uzun bir banyo yapmak, zaman eksikliği nedeniyle yasaklanmış eğlenceler haline gelmiştir.

  • O zaman seanslarınızı, kendi sorumluluğunuzu almak için hak ettiğiniz bir alan olarak kullanın. Bir masajmış gibi, ama ruh için olan bir masaj.
  • Sorunlarınızı çözmek için haftada bir saat ayırmak bencil olmak değil, kendiniz ve başkaları ile olan ilişkilerinizi geliştirmek için bir fırsattır.

2. Bu seanslar anlamanızı sağlar

Çoğu zaman duygularımız bizi kontrol altına alır ve düzgün düşünmemize ya da hareket etmemize izin vermez. Diğer zamanlarda ise, neden bazı şeyleri yaptığımızı iyice anlamayız.

Hepimizin belirli bir şekilde davranmamızı sağlayan zihinsel engelleri, deneyimleri ve özel durumları vardır.

Psikologa gitmek, örneğin, neden bu şekilde olduğumuzun nedenini ya da neden aynı şeylerin hep bizim başımıza geldiğini anlamak için bize yardımcı olabilir.

Onlarla başa çıkmak için duygularınızın “resmi” bir açıklamasına ihtiyaç duyabilirsiniz.

3. Psikologlar sizi yargılamaz

psikolog

Bir arkadaşınızla, eşinizle ya da bir aile üyenizle konuştuğunuzda, onların sizin hakkınızda (ya da özellikle konuyla ilgili) yanlış yargılara vardıklarını hissettiniz mi? Bunun nedeni çevrenizdeki insanların bazen taraflı olabileceği ya da ön yargıları olabileceğidir.

  • Öte yandan psikolog, problemlerinizi “aktif olarak dinlemez”, aksine kendinizi ifade etme şeklinizi, dilinizi, jestlerinizi ve tepkilerinizi analiz eder.
  • Bu şekilde, durumu değerlendirebilir ve davranışınızı nitelendirmeden size profesyonel bir bakış açısı sunabilir.

4. Başka bir görüş alacaksınız

Terapistler, hastalarına farklı görüş, değer ya da bakış açılarını daha “nesnel” bir bakış açısıyla sunabilmek için çalışmışlardır. Yani, duygu ya da tabular olmadan en iyi arkadaşınla olabileceğin gibidir.

  • Farklı bir bakış açısıyla yaşadıklarınıza dair bir açıklama alabilirsiniz ve bu, bir dahaki sefere farklı hareket etmenize yardımcı olabilir.
  • Psikolog sizinle duygusal olarak ilgilenmez ve bu nedenle bakış açısı daha geniştir.
  • İleriye doğru hareket etmek, olumsuz davranışları değiştirmek ve kendinizle rahat olmak çok faydalı olacaktır.

5. Konuşmak iyi gelecektir

konuşmak

Pek çok durumda, psikolog sessiz kalır ve hastanın hata ya da durumu kendi araçlarıyla fark etmesine izin verir. Duygularınızı kelimelere dökmek bu durumda temeldir ve bu, konuşma ile elde edilir.

Gözyaşlarının akmasına izin verilmesi, öfkenin yayılması ya da kaygının azalması; kişinin kendisine bağlıdır ve bu alanda ifade ettiklerimiz sadece ve sadece bizde kalır.

6. Terapi sizi zorlar

Terapiye gitmek aynaya konuşmak gibidir, sadece cevap, her zaman duymak istediğimiz şey değildir. Bir terapist size sevdiklerinizle aynı şeyi söylemez ve bu ona danışmak için yeterli bir sebeptir.

Size ne her zaman % 100 haklı olduğunuzu, ne de her durumda yanınızda olacağını söyler.

Böylece, kendi başınıza bir çözüm bulabilirsiniz, bir travmayı çözebilir ya da bir engelin üstesinden gelebilirsiniz. İyileşmek, daha ileri gitmek ve devam etmek için kendinize meydan okuyacaksınız.

7. Harekete geçmek için gerekli araçlara sahip olacaksınız

psikolog kadın

Temel olarak, bir psikolog size ne yapacağınızı söylemez, ancak size bir hedefe ulaşma yöntemlerini bulmanızda yardımcı olur.

İlk adım olarak, size ne olduğunu tanımlayarak, kendinizi durumla tanıştırarak nihayetinde buna göre hareket etmenizi sağlayacaktır.

Psikologa gitmek, geçmişteki bir travmanın sizi her gün rahatsız etmesine rağmen mükemmel bir fikirdir. Belki de yeterli probleminiz olduğunu düşünmüyorsunuz, ama gerçek şu ki terapi sayesinde her zaman bir insan olarak gelişebilirsiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.