Reaktif Cilt: Belirtiler, Nedenler ve Tedavi

Cilt reaktivitesi, çeşitli cilt durumlarıyla kolayca karıştırılabilen kızarıklık, kuruluk, tahriş ve diğer rahatsız edici sorunlar şeklinde kendini gösterir. Peki, reaktif bir cilde sahip olmak ne anlama geliyor ve nasıl tedavi edebilirsiniz?
Reaktif Cilt: Belirtiler, Nedenler ve Tedavi

Son Güncelleme: 28 Temmuz, 2022

Reaktif cilt, farklı faktörlere aşırı duyarlılıkla ilgili oldukça yaygın bir sorundur. Bu durum, aniden ortaya çıkan kızarıklık, kuruluk, parlaklık veya tahriş şeklinde kendini gösterir. Çoğu durumda nedenleri bilinmemektedir.

Bu durum kadınlarda daha yaygındır. Hatta uzmanlar, her üç kadından birinin reaktif ciltten muzdarip olabileceğini tahmin ediyor. Bazıları semptomları o kadar sık yaşarlar ki, aslında normal olmamalarına rağmen onları “normal” olarak yorumlarlar. Hatta, birçok dermatolog da bu tip ciltleri sınıflandırmakta zorlanır.

Deri reaktivitesi genellikle hassas cilt, tahriş olmuş cilt, duyarlı cilt vb. olarak da adlandırılır. Ancak bu terimler kesin değildir. Reaktif cilt kendi başına bir hastalık değildir, ancak onu yaşayanlarda rahatsızlık yaratır. Peki, reaktif cilde ne sebep olur? İnsanlar semptomlarını kontrol altında tutmak için ne yapabilir?

Ayrıca şunu da okumak isteyebilirsiniz: Tıraştan Sonra Tahriş İçin 5 Doğal Çare

Reaktif cilt nedir?

Kısa bir süre öncesine kadar insanlar bu durumdan “hassas cilt” diye bahsetmiştir. Ancak dermatologlar, “reaktif cilt” teriminin daha kesin olduğuna inanırlar. Bu tür reaksiyonları üretmemesi gereken bir ajanı tetikleyen yanma, kaşıntı, ağrı veya batma gibi rahatsız edici hisler üreten bir cilt türü olarak tanımlanır.

Gerçekten de, cilt reaktivitesi ancak başka hiçbir patoloji bir kişinin cildindeki değişiklikleri açıklayamadığında ortaya çıkar. Başka bir deyişle, semptomlar belirli bir maddeye karşı alerji veya aşındırıcı sabun gibi agresif bir maddenin varlığı ile açıklanamaz.

Bu durumun bir başka özelliği de genel olarak aralıklarla ortaya çıkmasıdır. Diğer bir deyişle semptomlar ortaya çıkar ve kaybolur. Sıklıkla kozmetik kullanımı tetikleyicidir.

reaktif cilt sorunu yaşayan kadın
Reaktif cilt, farklı faktörlere maruz kalma nedeniyle tahriş, kızarıklık, kaşıntı ve diğer rahatsızlıklara neden olan bir durumdur.

Reaktif cildin nedenleri

Bilim, reaktif cildin neden var olduğunu henüz tam olarak çözememiştir. Bununla birlikte, aşağıda bu durumu açıklayabilecek üç hipotez vardır.

  • Epidermik hipotez. Epidermiste bulunan cilt bariyerinin bozuk olduğu varsayılır. Bu nedenle cildi dış etkenlerden yeterince korumaz.
  • Biyokimyasal hipotez. Bu hipotez, bu vakaların TRP (geçici reseptör potansiyel kanalları) olarak bilinen kanallardaki anormallikler olduğunu gösterir. Bunlar epidermik hücrelerin en dış kısmında ve sinir uçlarında bulunur.
  • Nörojenik hipotez. Bu hipotez, reaktif cilde sahip kişilerin daha az sayıda intraepidermal sinir lifine sahip olduğunu gösterir. Aynı zamanda, daha fazla enflamatuar aracılar salımı sergilerler.

Aynı zamanda uzmanlar, özellikle ciltte reaktiviteyi tetikleyen bazı ajanların olduğunu tespit etmişlerdir. Bu bilgiler aşağıdakileri içermektedir:

  • Kozmetiklerin kötü kullanılması
  • Belirli kimyasallara sürekli maruz kalma
  • Çevre kirliliği
  • Isı ve radyasyon tedavileri
  • Aşırı sıcaklıklar
  • Bazı ilaçlar
  • Stres
  • Uyku eksikliği
  • Düşük nem
  • Alkol
  • Acı yiyecekler veya çok baharatlı yiyecekler
bozuk cilt mercek altında
Kozmetiklerin kötü kullanımı, belirli kimyasal maddelere maruz kalma, stres ve diğer faktörler cilt reaktivitesini tetikleyebilir.

Cilt reaktivitesini önlemek için atılması gereken adımlar

Cilt reaksiyonu yaşayan kişilerin kullandıkları ürünlere dikkat etmeleri gerekir. Bir dermatoloğa danışmak en iyisidir, böylece uzman her bir özel durum için hangi belirli ürünlerin en iyi olduğunu belirleyebilir.

Güzellik rutininizde belirli ayarlamalar yapmanız ve cildin temizliğini ve nemini optimize etmeniz önemlidir. Güneş kreminin her iki ila üç saatte bir kullanılması ve yeniden uygulanması da esastır.

Aynı zamanda, potansiyel olarak tahriş edici bileşenler içeren kozmetiklerden kaçınmak da önemlidir. Örneğin propilen glikol, TCA, AHA, alkol ve diğerleri. Aynı zamanda, reaktif cilde sahip kişiler, retinoidler ve hidroksi asitler içeren nemlendirici kremlerden kaçınmalıdır. Dahası, yaşlanma önleyici ürünler ve güçlü eksfoliantlar da tahriş edici olabilir.

Reaktif cildi temizlemek ve nemlendirmek için, diğer ürünlerin yerine losyon ve krem kullanmak en iyisidir. Bu ürünleri cilde yumuşak dokunuşlarla, sürtünme olmaksızın uygulamalısınız.

Reaktif cilt: Nihai sonuçlar

Reaktif cildi tedavi etmek, teşhis etmek kadar karmaşıktır. Her şeyden önce, bir dermatolog diğer olası koşulları ekarte etmelidir. Ardından, her bir hasta için hangi ürünlerin en iyi olduğunu belirleyebilir. Aynı şekilde, profesyonel, hangi ürünlerin en çok tetikleyen ürünler olduğunu belirlemelidir.

Bazen doktorlar, atopik cildi tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan ve reaktif cilt vakalarında da etkili olduğu kanıtlanmış ilaçları önermektedir. Her durumda, bu cilt rahatsızlığına sahip kişilerin ciltlerini nemlendirmesi çok önemlidir. Bu sadece nemlendirici losyonlar kullanmak değil, aynı zamanda bol su içmek anlamına da gelir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Farage MA. The Prevalence of Sensitive Skin. Front Med (Lausanne). 2019;6:98. Published 2019 May 17. doi:10.3389/fmed.2019.00098
  • Misery L. Peaux sensibles, peaux réactives [Sensitive skin, reactive skin]. Ann Dermatol Venereol. 2019;146(8-9):585‐591. doi:10.1016/j.annder.2019.05.007
  • Caterina MJ, Pang Z. TRP Channels in Skin Biology and Pathophysiology. Pharmaceuticals (Basel). 2016;9(4):77. Published 2016 Dec 14. doi:10.3390/ph9040077
  • Son JY, Jung MH, Koh KW, et al. Changes in skin reactivity and associated factors in patients sensitized to house dust mites after 1 year of allergen-specific immunotherapy. Asia Pac Allergy. 2017;7(2):82‐91. doi:10.5415/apallergy.2017.7.2.82
  • Kitson N, Thewalt JL. Hypothesis: the epidermal permeability barrier is a porous medium. Acta Derm Venereol Suppl (Stockh). 2000;208:12‐15. doi:10.1080/000155500750042808
  • Bárcenas, A. P. L., Arenas Guzmán, R., Vega Memije, M. E., Castrillón Rivera, L. E., & Palma Ramos, A. (2008). Identificación de células y mediadores inflamatorios en lesiones de pacientes con diagnóstico de micetoma. Dermatología Revista Mexicana, 52(6), 247-253.
  • Muizzuddin N, Marenus KD, Maes DH. Factors defining sensitive skin and its treatment. Am J Contact Dermat. 1998;9(3):170‐175.
  • Taberner, J. E., Rodríguez, R. S., & Tapia, A. G. (2011). La piel sensible. Más dermatología, (13), 4-13.
  • Akaishi S, Ogawa R, Hyakusoku H. Keloid and hypertrophic scar: neurogenic inflammation hypotheses. Med Hypotheses. 2008;71(1):32‐38. doi:10.1016/j.mehy.2008.01.032

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.