Hassas Ciltler ve Dermatit için Ev Yapımı Sabun

Hassas cildi olan veya dermatit yaşayan kişiler ticari ürünlerdeki bazı kimyasallara reaksiyon gösterebilir. Bu yüzden evde doğal ürünlerle kendi sabununuzu yapmak iyi bir fikirdir. 
Hassas Ciltler ve Dermatit için Ev Yapımı Sabun

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Hassas cildi olan veya dermatit yaşayan kişiler içeriğinde agresif kimyasal malzemelerin olmadığı, mümkün olduğunca doğal malzemelerden yapılmış cilt bakım ürünleri kullanmalıdır.

Konu yüz sabununuza gelince, her akşam kullanacağınız bu sabun sülfat, alkol veya sentetik parfümler içermemelidir. 

Bu makalemizde doğal malzemeler kullanarak basit bir ev yapımı sabun hazırlanışından bahsedeceğiz. Böylece cildiniz için rahatlatıcı, dengeleyici ve nemlendirici özelliklerinden faydalanabilirsiniz. 

Hassas cilt veya dermatit nasıl tedavi edilmeli?

dermatit

Hassas cildinize veya dermatite uyguladığınız cilt bakım ürünlerini seçerken çok dikkatli olmalısınız, çünkü cildiniz bir çok maddeye olumsuz tepki verebilir.

Bir çok insan bu sorunları yaşadığı zaman genelde eczanelere başvurur. Eczanelerdeki ürünler her zaman tamamen doğal olmaz, bu yüzden bir çok durumda kişiler ev yapımı çözümlere başvurmak durumunda kalır.

Dermatit ve hassas cilt; nemlendirici malzemelerle, cildinizin doğal dengesini koruyan doğal yağlarla ve pH derecesini koruyarak iyileştirilebilir. 

Ayrıca rahatlatıcı özelliği olan malzemeler de gerekir. Gelin, ev yapımı sabununuzda kullanacağınız bazı doğal malzemelerin özelliklerine beraber göz atalım.

Gliserin

Gliserin bitki temelli bir içeriktir ve kozmetik ürünlerde sıkça kullanılır. Cildi kurutan ve pH derecesiyle oynayan sülfatın aksine, gliserin cilde nem ve elastiklik sağlayan bir temizleyicidir.

Buna ek olarak, hücresel yaşlanmayla savaşır ve bazı cilt problemlerini rahatlatmaya yardımcı olur.  Saf ve katı gliserin veya kokusuz gliserin sabunu almanızı öneriyoruz.

Kakao yağı

sabun

Kakao yağı yağlar açısından zengindir ve bu yüzden besleyicidir. Gliserin ve kilin özelliklerine harika bir takviyedir.

Bu ürün antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Hücresel yaşlanmaya ve elastikliğin kaybolmasına karşı koruma sağlar.  Ayrıca ev yapımı sabununuzun katılaşmasına yardımcı olur.

Beyaz, kırmızı veya pembe kil

Bu üç kil tozu hassas ciltler ve dermatit için en iyi seçeneklerdir. Çünkü yeşil ve gri kilin temizleme ve arındırma özellikleri aşırı güçlü olabilir.

Kil mineraller açısından güçlü doğal bir üründür. Cildin pH seviyesini değiştirmeden yağ üretimini düzenler ve her tür düzensizliğe karşı koruma sağlar.

Badem yağı

Soğuk baskı badem yağı, pahalı olmamasının yanı sıra, en besleyici yağlardan biridir. Cildi yumuşatır ve nemlendirir. Aynı zamanda tahriş ve yangıya da iyi gelir. 

Dermatit, egzama, kaşınma, herpes ve hatta yanıklar ve yaralar gibi cilt sorunlarında kullanılabilir.

Lavanta yağı

Lavanta yağı her tür cilde faydalıdır çünkü dengeleyici ve düzenleyicidir. Bu yüzden bir çok kozmetik ürün içinde bulunur. Ayrıca antiseptik ve rahatlatıcıdır. Diğer malzemelerin özelliklerini güçlendirir. 

Son olarak lavanta deri hücrelerinin yenilenmesini destekler, yaralara, çiziklere ve hatta kırışıklıklara karşı koruma sağlar. Rahatlatıcı olduğu için sinir sistemini olumlu yönde etkiler ve stres ve anksiyete kaynaklı cilt problemleriyle savaşmaya yardımcı olur.

Malzemeler

lavanta

Dermatit ve hassas ciltler için bu ev yapımı sabunu hazırlamak için aşağıdaki malzemeleri almanız gerekiyor:

  • 1 kalıp gliserin (100 or 120 g)
  • 4 yemek kaşığı kakao yağı (50 g)
  • 2 yemek kaşığı badem yağı (30 g)
  • 2 dolu yemek kaşığı beyaz, pembe veya kırmızı kil tozu (40 g)
  • 15 damla lavanta yağı

Ayrıca okumanızı öneriyoruz: Odanız İçin 6 Harika Bitki

Hassas ciltler için sabununuzu nasıl hazırlayacaksınız?

Aşağıdaki adımları takip edin:

  • Gliserin ve kakao yağını benmari usulü eritin.
  • Sıvı haline geldiklerinde ateşi kısın ve badem yağı ile kakao yağını ekleyin.
  • İyice karıştırın ve ateşten alın.
  • Lavanta yağını ekleyin.
  • Sıvıyı sabun kalıplarına dökün. Hazır kalıbınız yoksa, plastik şişelerin alt kısmını kesip kullanabilirsiniz.
  • Karışım soğuduktan sonra, sabununuz hazır olacak.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Fluhr, J. W., Darlenski, R., & Surber, C. J. B. J. (2008). Glycerol and the skin: holistic approach to its origin and functions. British Journal of Dermatology159(1), 23-34. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1365-2133.2008.08643.x. Accessed 16/04/2020.
  • Gasser, P., Lati, E., Peno‐Mazzarino, L., Bouzoud, D., Allegaert, L., & Bernaert, H. (2008). Cocoa polyphenols and their influence on parameters involved in ex vivo skin restructuring. International journal of cosmetic science30(5), 339-345. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2008.00457.x. Accessed 16/04/2020.
  • Mayo Clinic (2019). Dermatitis. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20352380. Accessed 16/04/2020.
  • Moraes, J. D. D., Bertolino, S. R. A., Cuffini, S. L., Ducart, D. F., Bretzke, P. E., & Leonardi, G. R. (2017). Clay minerals: properties and applications to dermocosmetic products and perspectives of natural raw materials for therapeutic purposes—a review. International journal of pharmaceutics534(1-2), 213-219. Available at: https://doi.org/10.1016/j.ijpharm.2017.10.031. Accessed 16/04/2020.
  • Rawlings, A. V., & Lombard, K. J. (2012). A review on the extensive skin benefits of mineral oil. International journal of cosmetic science34(6), 511-518. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2012.00752.x. Accessed 16/04/2020.
  • Vakilian, K., Atarha, M., Bekhradi, R., & Chaman, R. (2011). Healing advantages of lavender essential oil during episiotomy recovery: a clinical trial. Complementary therapies in clinical practice17(1), 50-53. Available at: https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2010.05.006. Accessed 16/04/2020.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.