Reflü İçin Ev Tedavileri: 3 Etkili Çözüm

Reflüyü iyileştirmek için bilmeniz gereken her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin.
Reflü İçin Ev Tedavileri: 3 Etkili Çözüm

Son Güncelleme: 01 Aralık, 2020

Reflü yetişkinlerde, hem erkeklerde hem de kadınlarda, son derece yaygın bir sağlık sorunudur. Bu durum hem yemek borusunda hem de boğazda yanma ve ağrıya neden olur ve bu durumdan düzenli olarak muzdarip olan kişilerin yaşam kalitesini kötüleştirir.

Bu yazımızda, reflü için bazı ev tedavilerini gözden geçireceğiz. Bu şekilde, yan etkilere neden olmayacak doğal alternatifleriniz olacak. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.

Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GERD)

Öncelikle, eğer sık sık asit reflü sorunu yaşıyorsanız, doktora gitmelisiniz. Doktorunuz teşhisi koyacak ve durumun ciddiyetine bağlı olarak size farklı tedavileri gösterebilecektir. Bunlar farklı antasit ilaçlar, ameliyat ya da son yıllarda araştırılan endoskopik tedaviler olabilir.

Kronik gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) teşhisi ile ara sıra mide yanması ya da reflü yaşamanın aynı şey olmadığını vurgulamak önemlidir. Bununla birlikte, tıbbi muayeneye ek olarak, bazı ev ilaçları bu durumu doğal olarak hafifletmenize yardımcı olabilir.

Reflü İçin Ev Tedavileri

1. Bal

3 kavanoz bal.
Bal yoğunluğu sayesinde yemek borusundaki mukoza zarında oluşan hasarı onarmak için koruyucu bir tabaka oluşturur.

Başlangıç olarak, eski zamanlardan beri insanların kullandığı, pek çok durum için tıbbi bir gıda ve topikal bir çare olan bala bir göz atalım. Geleneksel ilaçların yanı sıra balı da reflü durumunu rahatlatmak için kullanabilirsiniz.

Bal, yoğunluğu ve viskozitesi sayesinde yemek borusunda belirli bir süre boyunca kalır. Bu, tüm mukoza zarına anti-enflamatuvar ve antibakteriyel etkiye sahip bir kaplama sağlar.

Bal seçerken saf ve çiğ bal kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde, özelliklerini koruduğundan ve sağlıksız katkı maddeleri içermediğinden emin olabilirsiniz.

Bu yazımızı da okuyun: Tarçın ve Bal Çayıyla Kilo Verin

2. Zencefil

Zencefil kökü, reflü ve genel anlamda sindirim koşulları için etkili bir doğal çaredir. Bu durumdan ara sıra muzdarip olan çocuklar için de bir çözüm olabilir. Ayrıca hamile kadınlar da bunu reflü, mide bulantısı ve kusma için kullanabilirler.

Uygun doz günde 1 ila 1.5 gram kuru zencefil tozudur ve bunu yemeklerden yarım saat önce ya da reflü semptomları hissettiğinizde alabilirsiniz. Ayrıca bir infüzyon veya ekstrakt olarak da zencefil alabilirsiniz (üreticinin talimatlarına göre). Bazı durumlarda aşırı zencefil tüketmek de sindirim sorunlarına neden olabilir.

3. Meyan Kökü

Bir demet meyan kökü.
Meyan kökü, sindirime yardımcı olacak harika özelliklere sahiptir. Ancak yan etkilere de neden olabilir.

Meyan kökü, reflü ve enflamasyon için doğal ve ev yapımı bir çaredir. Spesifik olarak, %1’den az miktarda gliserizin içeren degliserinize meyan kökü (DGL) preparatlarını öneriyoruz.

Bu türdeki meyan kökü özü sayesinde, bu bileşenin uzun vadeli yan etkilerinden (hiperkalemi, hipertansiyon ve sodyum tutulması) kaçınabilirsiniz. Bununla birlikte, yüksek tansiyonu olan kişiler bunu her zaman tıbbi gözetim altında almalıdır.

Günümüzde meyan kökünü haplarda, şekerlemelerde, ekstraktlarda vb. bulabilirsiniz. Ancak etiketindeki glisirizin içeriğini kontrol etmenizi öneririz.

Son olarak, özelliklerine göre bu üç çareden birini seçebilirsiniz. Ya da her gün bu iki şifalı bitki ile çay hazırlayıp çayı balla tatlandırabilirsiniz.

Reflü İçin Diğer Etkili İpuçları

Reflü için bu ev tedavilerine ek olarak, bu durumu iyileştirmenize yardımcı olmak için yaşam tarzınızda bazı değişiklikler de yapabilirsiniz. Bunları aşağıda bulabilirsiniz:

  • Sabit kilonuzu koruyun ya da kilo vermeye çalışın. Yağ birikmesi, karnınızdaki basıncı artırır.
  • Sigara içmek gibi toksik alışkanlıklardan kaçının ve alkolü fazla kullanmayın.
  • Yatmadan önceki üç saat içinde yemek yemekten kaçının.
  • Yatağınızın başını biraz kaldırın, böylece vücudunuz reflüyü önlemek için hafifçe eğilir.
  • Reflüyü daha da kötüleştirebilecek bazı gıdalardan kaçının: baharatlı yiyecekler, fazla yağ, çikolata, narenciye, domates, kahve ve nane.
  • Her öğünde yediğiniz miktarı azaltmak için gün içerisinde daha sık yiyin. Yani, birkaç hafif yemek yiyin.

Artık reflüyü doğal ve etkili bir şekilde hafifletmek için bazı çareler ve ipuçları biliyorsunuz. Bununla birlikte, bu sorun devam ederse doktora gitmelisiniz, çünkü uzun vadede başka ciddi sindirim bozukluklarına da maruz kalabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Math, M. V., Khadkikar, R. M., & Kattimani, Y. R. (2013). Honey – A nutrient with medicinal property in reflux oesophagitis. Indian Journal of Medical Research.
  • Yeh, A., & Golianu, B. (2014). Integrative Treatment of Reflux and Functional Dyspepsia in Children. Children. https://doi.org/10.3390/children1020119
  • Herregods, T. V. K., Bredenoord, A. J., & Smout, A. J. P. M. (2015). Pathophysiology of gastroesophageal reflux disease: New understanding in a new era. Neurogastroenterology and Motility. https://doi.org/10.1111/nmo.12611

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.