Reflüye Karşı En Etkili Doğal Tedaviler
Gastroözofageal reflü, yemek borusunu mideye bağlayan göğüs boşluğunda ortaya çıkan acı veya asitlik hissidir. Bu durum, yemek borusuna geçişi kontrol eden kapakçık bozulduğunda meydana gelir ve midede yeteri kadar yiyecek bulunsa bile bu kapakçık düzgün bir şekilde çalışmaz.
Bu durum, aşağıdaki yeme bozukluklarının bir sonucu olabilir:
- Çok uzun bir süre yemek yememek
- Yüksek asit içeren yiyecekleri tüketmek
- Çikolata, baharat veya yüksek yağlı yiyeceler gibi vücudu rahatsız edebilecek gıdaların tüketilmesi
Reflünün belirtileri
Gastrik veya gastroözofageal reflüyle bağlantılı olan belirtiler oldukça yaygındır. Bu belirtiler şunlar olabilir:
- Mide ekşimesi
- Kusma
- Uykusuzluk
- İştahsızlık
- Mide asidi
Gastrik reflü düzgün tedavi edilmediğinde, hiatus hernisi (midenin bir kısmının göğüs kafesine çıkması) denilen bir rahatsızlık meydana gelebilir. Bu, daha önce de bahsettiğimiz gibi, gıda akışını kontrol eden ve yiyecekleri midede tutmaktan sorumlu olan diyafram kapakçığının düzgün bir şekilde çalışmasını engeller.
Ayrıca bu yazıya da bakınız: Asit Reflüsünden Muzdaripseniz Uzak Durmanız Gereken 7 Gıda
Reflü tedavisi için en iyi doğal tedaviler
Pek çok kişi, doğanın bize sağladığı gıdaların vücut için ne kadar faydalı olabileceğini biliyor. İlaçlar gibi yapay kimyasal maddeler içermeyen bu doğal maddeler sağlığınız için oldukça uygundur.
Ancak unutmayınız ki bu doğal tedaviler doktorunuzun size tavsiye ettiği tedavilerin yanında birer tamamlayıcı niteliğindedir. Devam ettiğiniz tedaviyi bütünüyle değiştirmemenizi tavsiye ediyoruz. Aşağıda, reflü tedavisinde kullanabileceğiniz bazı doğal tarifleri size göstereceğiz.
Meyan çayı
Meyan kökü, özellikle mide ekşimesini, gastriti ve ülsere bağlı rahatsızlıkları tedavi eder.
Malzemeler
- 1 su bardağı su (200 ml)
- 3 yemek kaşığı meyan kökü (45 gram)
Nasıl hazırlanır?
- Kaynama noktasına ulaşana kadar suyu ısıtın.
- Meyan kökünü çok küçük parçalar halinde dilimleyin ve kaynar suyun içine ekleyin.
- 5 dakika boyunca demlenmeye bırakın, sonrasında karışımı ocaktan alın ve 15 dakika bekletin.
- Bu içeceği günde iki kez tüketin.
Elma
Bu meyvenin bileşenlerinden yararlanmanın en iyi yolu çayını demlemektir diyebiliriz.
Malzemeler
- 1 adet elma
- 1 su bardağı su (250 ml)
Nasıl hazırlanır?
- Küçük bir kabın içine suyu boşatın ve kaynatın.
- Elmanın kabuğunu soymadan küçük parçalar halinde dilimleyin ve kaynar suyun içine ekleyin.
- Isıtma kabının kapağını kapatın ve 10 dakika boyunca kısık ateşte ısınmasına izin verin.
- Hazırladığınız karışımı bir bardağa boşaltın ve için.
- Bu karışımı günde 3 kez içebilirsiniz.
Karbonat
Malzemeler
- 1 su bardağı su (200 ml)
- 1 yemek kaşığı karbonat (9 gram)
Nasıl hazırlanır?
- Karbonatı bir bardak ılık suyun içine ekleyin ve iyice karıştırın.
- Bu içeceği günde bir kez için.
Aloe Vera
Aloe vera, reflüye bağlı olarak ortaya çıkan semptomları azaltmaya yardımcı olan anti-enflamatuvar özelliklere sahiptir.
Malzemeler
- 4 yemek kaşığı aloe vera jel (60 gram)
- 1 su bardağı su (200 ml)
Nasıl hazırlanır?
- Aloe vera yaprağında bulunan jeli alın ve bir bardak su ile birlikte blenderın içine koyun.
- Karışımı süzün ve sonrasında servis edin.
- Reflü belirtileri yaşadığınızda veya uyumadan önce bu karışımı için.
Ayrıca bu yazıyı da okuyun: Mide Yanmasına Neden Olan 8 Yiyecek
Zencefil
Bu bitkiyi kullanarak hazırladığınız çay ile zencefilde bulunan anti-enflamatuvar özelliklerden yararlanabilirsiniz.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı zencefil kökü (15 gram)
- 1 su bardağı su (250 ml)
Nasıl hazırlanır?
- Suyu bir kabın içinde kaynatın. Zencefil kökünü küçük parçalara ayırın.
- Kaynayan suyun içine bu ayırdığınız parçaları ekleyin ve 10 dakika boyunca bu şekilde bekletin.
- Belirtilen süre geçtikten sonra karışımı içebilirsiniz.
- Bu tarifi günde bir kez tüketebilirsiniz.
Diğer öneriler
- Mide yanmasının ve reflünün neden olduğu semptomlarını yatıştırmak ve azaltmak için süt gibi glutamin açısından zengin olan gıdaları daha fazla tüketebilirsiniz. Glutamin, vücutta bulunan ve eksikliğinde reflüye neden olan bir mineraldir.
- Daha fazla fiziksel aktivite yapın. Egzersiz, sindirim gibi süreçleri daha iyi hale getirir ve güçlenmenize yardımcı olur. Bu durum, asitli maddelerin ve vücudun ihtiyaç duymadığı toksinlerin giderilmesine yardımcı olacaktır.
- Reflü nedeniyle yaşadığınız rahatsızlıkları önlemek için sağlıklı bir diyete başlayın: yağlı yiyeceklerden uzak durun.
- Alkollü içeceklerin veya tütünün aşırı tüketimi, yemek borusunu büyük ölçüde aşındırır. Tüketim miktarınızı azalttığınız takdirde farkı hissedeceksiniz.
Yaşadığınız semptomlar devam ederse veya daha da kötüleşirse, başka bir hastalığın varlığını tespit etmek için doktorunuzu mutlaka ziyaret edin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Badillo R, Francis D. Diagnosis and treatment of gastroesophageal reflux disease. World J Gastrointest Pharmacol Ther. 2014;5(3):105–112. doi:10.4292/wjgpt.v5.i3.105
- Ghalayani, P., Emami, H., Pakravan, F., & Nasr Isfahani, M. (2017). Comparison of triamcinolone acetonide mucoadhesive film with licorice mucoadhesive film on radiotherapy-induced oral mucositis: A randomized double-blinded clinical trial. Asia-Pacific Journal of Clinical Oncology. https://doi.org/10.1111/ajco.12295
- Ernst, E., & Pittler, M. H. (2000). Efficacy of ginger for nausea and vomiting: A systematic review of randomized clinical trials. British Journal of Anaesthesia. https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.bja.a013442
- Kellerman, R., & Kintanar, T. (2017). Gastroesophageal Reflux Disease. Primary Care – Clinics in Office Practice. https://doi.org/10.1016/j.pop.2017.07.001
- Craig, W. J. (1999). Health-promoting properties of common herbs. In American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/70.3.491s
- Antunes C, Curtis SA. Gastroesophageal Reflux Disease. [Updated 2019 May 5]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441938/
- Panahi, Y., Khedmat, H., Valizadegan, G., Mohtashami, R., & Sahebkar, A. (2015). Efficacy and safety of Aloe vera syrup for the treatment of gastroesophageal reflux disease: a pilot randomized positive-controlled trial. Journal of Traditional Chinese Medicine = Chung i Tsa Chih Ying Wen Pan / Sponsored by All-China Association of Traditional Chinese Medicine, Academy of Traditional Chinese Medicine. https://doi.org/10.1016/s0254-6272(15)30151-5