Saçınızın Dökülmesinin Olası 10 Nedeni
Saçlarınız farklı aşamalardan geçer: uzar, besinleri emer ve bir zaman sonra, yeni saçlara yer açmak için kopar gider.
Bu süreç içerisinde, tek bir gün içerisinde 100 saç telinin kopması gayet normal bir durumdur. Normal olmayan ise, saçın hacmini büyük oradan azaltın aşırı saç dökülmesidir.
Saç dökülmesi sorunu yaşayanlar, saç bakımı ile ilgili diğer durumlara ek olarak, saçlarını tararken, örerken ya da bir havlu ile kuruturken etkilerini çok açık bir şekilde görebilir.
Saç dökülmesi ciddi bir durum haline geldiği zaman, gözle görülü kel noktalar ortaya çıkar. Estetik bir sorun olmasına ek olarak, saç kaybı bireyin öz güvenini de etkileyebilir.
Şu an için, bu durumu tersine çevirebilecek birçok kozmetik tedavi yolu vardır. Yine de, saç dökülmesinin nedenini bilmek, daha etkin bir biçimde kontrol sağlamak adına hayati önem taşır.
Saçınızın Dökülmesinin Olası Nedenleri
Aşırı saç dökülmesi, kıl foliküllerinde bir takım değişiklikler olduğu zaman meydana gelir. Bu duruma neden olan başka faktörlerde tabi olabilir.
1. Uzun Süreli Stres
Uzun süre strese maruz kalmak, saç dökülmesinin olası nedenlerinden biridir. Saç dökülmesi, saç sağlığını olumsuz açıdan etkileyen, artan kortizol üretiminin bir sonucudur.
2. Belirli İlaçların Kullanımı
Yan etkileri arasında aşırı saç dökülmesine neden olabilecek ilaçlar vardır.
Bu ilaçları uzun bir süre kullanmak, zaman içerisinde kıl foliküllerinde zayıflığa neden olur ve saçı inceltir.
- Kemoterapi ilaçları
- Kan basıncı ilaçları
- Parkinson ve kardiyovasküler sorunlar için ilaçlar
3.Demir Eksikliği
Saç dökülmesinin bir başka önemli nedeni, demir eksikliğinden kaynaklanan anemidir.
Kandaki düşük demir seviyesi, kılcal hücrelerin ihtiyaç duyduğu oksijeni almalarını engeller ve bu durumda zayıf saç tellerine neden olur.
4. Aşırı Yağ
Sağlıklı ve güçlü saçlar için, doğal yağların dengede olması gerekir.
Eğer yağ bezleri çok fazla yağ üretirse, birçok soruna sebebiyet verebilir.
Kıl foliküllerindeki sebum oksijen ve mineral akışını engeller. Ek olarak bu durum kepeğe de yol açar.
5. Saç Derisi İltihapları
Saç derisi, cildimizin en narin yerlerinden birisidir. Eğer uygun bir bakım uygulanmazsa, bakteri ya da mantar iltihapları ile baş etmek zorunda kalabilirsiniz.
Bu durumlar sadece kıl foliküllerine zarar vermez ama aynı zamanda diğer alerjilere ve semptomlara neden olur.
6. Alkol ve Tütün Tüketimi
Alkol ve sigaradaki zehir, kıl foliküllerine giden kanın akışını azaltır.
Bu ürünleri kullanmak, hücrelere aşamalı olarak zarar verir ve aşırı saç dökülmesi riskini arttırır.
7. Bazı Hastalıklar
Saç dökülmesine neden olan birçok kronik hastalık vardır. Zayıflayan bir bağışıklık sisteminden ya da yeteri kadar besin alamamaktan olsun, bu tür hastalıklar saçınızı zayıflatabilir.
En bilinenleri şunlardır:
- Tiroit bezi sorunları
- Deri veremi
- Frengi
- Kanser
- Otoimmun hastalıklar
8. Erkek Tipi Saç Dökülmesi
Saç dökülmesi, kalıtımsal nedenlerden ötürü de meydana gelebilir.
Erkek tipi saç dökülmesi vakalarında, kıl folikülleri erkek hormonları ve genetik yatkınlık sebebi ile daha ince bir hal alır.
9. Saçkıran
Saçkıranın açıklanabilmesi için kesin bir neden yok. yine de, hastanın otoimmun bir hastalıktan mustarip olduğu vakalarda daha çok görülmesi de olasıdır.
Bu hastalık ile, hastalar vücutlarının belli bölgesindeki kılları kaybederler ve bu kayıp her zaman küçük ve dairesel bir şekilde vuku bulur.
10. Hormon Değişiklikleri
Hormon değişiklikleri sebebi ile ortaya çıkan saç kaybı, kadınlarda daha çok görülen bir durumdur. Genellikle hamilelik ya da menapoz öncesi ve sonrası görülür.
Hormon normal seviyesine geri döndüğü zaman kendiliğinden ortadan kalkan geçici bir durumdur. Saç dökülmesi, doğum kontrol yöntemleri kullananları ya da hormon terapisi gören hastaları etkileyebilir.
Bu nedenlerden biri saçlarınızın dökülmesine sebep oluyor mu? Koparak dökülen saçlarınızın olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuz ile görüşmenizde yarar var.